اختلال شخصیت وابسته
افراد مبتلا به این اختلال الگوهای رفتاری تکرار شونده در تمام جوانب زندگی دارند. این یک اختلال روانی شایع بوده که امروزه بسیاری از افراد درگیر آن هستند. این افراد وابسته به دیگران هستند و در تصیم گیری های جزئی و حتی مهم این متکی بودن خود را به دیگران به خوبی نشان می دهند. ترس آنها از طرد و ترک شدن زیاد است و به دلیل همین رفتارهای غیر عادی است که کمتر با دیگران ارتباط می گیرند. وابستگی ما با اطرافیانمان کاملا منطقی بوده به طوری که تنها از نظر احساسی است اما این افراد از همه نظر به دیگران وابسته هستند و نمی توانند بدون آنها کاری از پیش ببرند.
وابستگی در این نوع اختلال کاملا یک طرفه بوده و فرد تنها با این هدف با دیگران ارتباط برقرار می کند تا بتواند نیازهای عاطفی و جسمی خود را با آنها برطرف سازد. اگر خواسته این افراد اجابت نشود احساس نا امیدی و اضطراب می کنند و در بیشتر مواقع اعتماد به نفس خود را هم از دست می دهند. در اختلال شخصیت وابسته افراد رفتارهای خاصی از خود نشان می دهند که آنها را از دیگران متمایز می کند. عوامل زیادی بر بوجود آمدن این اختلال نقش دارند که مهمترین آنها نوع تربیت خانواده است. این اختلال روانی زمانی که در افراد شکل می گیرد به مرکر زمان رشد می کند پس بهتر است در همان روزهای ابتدایی به بهترین شکل با آن برخورد شود تا بتوان به خوبی آن را کنترل کرد.
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت چیست؟
رفتارهای آنها غیر قابل انعطاف و کاملا تکرار شونده و گاهی خود اطلاعی از آن ندارند. تلاش افراد مبتلا به این اختلال تنها راضی نگه داشتن و خوشحال کردن دیگران است و به طور کلی خود را فراموش می کنند. آنها احساس محتاج گونه دارند و از اینکه نیاز آنها برطرف نشود می ترسند. این افراد مستعد بیماریهایی هایی چون افسردگی هستند و در بیشتر مواقع برای تسکین استرس و اضطراب خود به مواد مخدر و الکل روی می آورند. در برخی مواقع دیده شده که دیگران از ضعف این افراد بهره برده و از آنها سو استفاده کرده اند. این شرایط باعث شده تا زندگی فردی و اجتماعی فرد تا حد زیادی مختل شود.
نشانه اختلال شخصیت وابسته
افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته همیشع علائم و نشانه هایی از این بیماری را از خود نشان می دهند که شناخت آنها را آسان تر می کند. تمام نشانه ها از اوایل بزرگسالی در فرد ظاهر می شوند و به مرور زمان رشد می کنند. این علائم عبارتند از:
- به مراقبت های کاملا افراطی نیاز دارند.
- وابستگی و سلطه پذیری آنها زیاد است.
- اعتماد و اطمینان آنها به قضاوت و توانایی خود کم است.
- از جدایی میترسنددچون کاملا وابسته به دیگران هستند.
- آنها مسئولیت زندگی خود را به گردن دیگران میاندازند و خود شانه خالی می کنند.
- در تصمیمات ساده روزمره نیاز به توصیه و اطمینان بخشی دیگران دارند.
- این افراد تنها با کسانی ارتباط می گیرند که به آنها وابسته هستند.
- نیاز به حمایت و پشتیبانی دیگران دارند.
مطالعه بیشتر: فرق عشق و وابستگی
برای ثبت درخواست مشاوره فرم زیر را پر کنید یا با شماره 02166425154 تماس بگیرید.
- در ابراز مخالفت با دیگران مشکل دارند زیرا نگران هستند حمایت افراد از دست بدهند.
- ترسی زیادی از این موضوع دارد که برای مراقبت از خود تنها بماند.
- اعتناد به نفس آنها کم بوده و در تنهایی احساس ناراحتی یا درماندگی میکنند.
- وقتی رابطه آنها با کسی تمام می شود به دنبال رابطه جایگزین هستند تا به آن وابسته شوند.
- اولویت آنها برآوردن نیازهای حامیشان است.
- حساسیت زیادی نسبت به انتقاد دارند.
- سادهلوح و خیالبافی را دوست دارند.
- از نظر کاری هم فعالیت خوبی ندارند چون مدام به نظارت و مراقبت دیگران نیاز دارند.
- حاضر نیستند صبر و حوصله به خرج دهند و کاری که به ان علاقه مند هستند را انجام دهند.
- احتمال اینکه مورد سوءاستفاده روانی و جسمی قرار بگیرند زیاد است زیرا جرات دفاع از خود را ندارند.
- اگر با غیبت طولانی مدت فرد مقابل روبرو شوند افسرده می گردند.
علل ابتلا به اختلال شخصیت وابسته
ابتلا به اختلال شخصیت وابسته دلایل مختلفی دارد که هر کدام از این علت ها به نوعی در شدن بیماری تاثیر گذار هستند. از عوامل مهم بروز این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر چه والدين الگوی اول فرزندان هستند و ما از بدو تولید در این شرایطی به آنها نیاز داریم اما اگر این رویه بیشتر از این ادامه پیدا کند و فرزند مستقل نشود قطعا به انسانی وابسته تبدیل خواهد شد. در این زمان کودک وارد اجتماعی هم که می شود وابسته است.
- جامعه دومین دلیل بوجود آمدن اختلال شخصیت وابسته در افراد است چون افراد در جامعه برای یادگیری چیزهای مختلف به هم نیاز دارند و گاهی وابستگی هم بین آنها شکل می گیرد.
- گاهی فرزندان در شرایط سخت بزرگ می شوند و مورد بی توجهی و بی اعتنایی والدين قرار می گیرند و مدام ترس این را دارند که تنها گذاشته و ترک شدند بدین ترتيب به خانواده وابستگی زیادی پيدا مي کنند.
مطالعه بیشتر: تست وابستگی
انواع اختلال شخصیت وابسته
اختلال شخصیت وابسته به روش های مختلفی خود را نشان می دهد و دارای نمونه های مختلفی است که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
شخصيت وابسته مضطرب
آنها ترکیبی از اختلال شخصیت وابسته و اجتنابی هستند بدین ترتیب ویژکی های هر را دارند. آنها به استقلال و خود کفایتی علاقه ندارند و همیشه از ترک شدن می ترسند چون به دیگران وابسته هستند. اضطراب و استرس این افراد زمانی که بیشتر می شود به خشم و پرخاشگری هم تبدیل می گردد.
شخصيت وابسته مطيع
چون از طرد شدن ترس دارند با دیگران صمیمی نیستند. آنها احساس ارزشمندی نسبت به خود ندارند ندارند کاملا فروتن هستند. افراد مطیع تنها با هدف شاد کردن دیگران زندگی می کنند قضاوت های دیگران برای این افراد اهمیت زیادی دارد.
خرید کتاب(کلیک)
شخصيت وابسته نابالغ
دیدگاه این افراد کاملا کودکانه بوده و برای از آنها بدون هدف زندگی می کنند و به هیچ رشد و پیشرفتی هم نمی رسند. آنها بیشتر با افراد کم سن و سال ارتباط می گیرند.
شخصيت وابسته غيرموثر
این افراد انرژی کمی دارند و سریع خسته می شوند. ساکت بودن ویژگی اصلی این افراد است. اتفاقات زندگی را بیشتر به شانس و تقدیر نسبت می دهند.
شخصيت وابسته ايثارگر
شدن وابستگی آنها بسیار زیاد است و خود را فدای اطرافیان می کنند. برخی از این افراد ویژگی خود آزاری هم دارند.
مطالعه بیشتر: وابستگی مرد به خانواده
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره بدبینیآیا احساس میکنید همیشه دیگران قصد دارند شما را فریب […]
-
درمان طرحواره تنبیهآیا تا به حال احساس کردهاید که اشتباهات کوچک و بزرگی […]
-
درمان طرحواره آسیب پذیریآیا احساس میکنید همیشه در معرض آسیبپذیری بیشتر از […]
-
مدیتیشن برای کاهش خشمآیا تا به حال احساس کردهاید که خشم شما تحت کنترل شما […]
-
مدیتیشن برای رهایی از استرسآیا از استرسهای روزمره خسته شدهاید؟ آیا به دنبال […]
-
فواید مراقبه چیستآیا احساس میکنید زندگی شما از استرس و اضطراب پر شده […]
-
مدیتیشن برای افزایش تمرکز کودکانآیا کودکتان هنگام انجام تکالیف به راحتی حواسش پرت […]
-
مدیتیشن برای خواب آرامآیا شبها به سختی به خواب میروید؟ یا ممکن است حتی […]
-
مدیتیشن برای رفع سر دردآیا از سردردهای مکرر و طاقتفرسا خسته شدهاید؟ آیا به […]
-
مدیتیشن برای آرامش اعصابآیا هر روز با استرس، اضطراب و فشار ذهنی مواجه هستید؟ […]
حتما این مطالب را بخوانید
اختلال dsm5 چیست
آیا تا به حال با اختلالات روانی روبرو شدهاید که تشخیص آن برای شما پیچیده باشد؟ شاید اصطلاح "DSM-5" را شنیده باشید، اما نمیدانید این راهنمای تشخیصی چیست و چگونه به شناسایی و درمان اختلالات روانی کمک میکند. در این مقاله، به شما کمک میکنیم...
افسردگی بعد از جدایی – راه های تشخیص و درمان
افسردگی بعد از جدایی یکی از چالشهای روحی و روانی است که بسیاری از افراد پس از پایان یک رابطه عاشقانه با آن مواجه میشوند. این نوع افسردگی میتواند از احساس غم و اندوه شدید تا از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره و حتی...
افسردگی دو قطبی چیست
افسردگی دو قطبی، یکی از اختلالات روانی پیچیده و چالشبرانگیز است که تأثیرات عمیقی بر زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان دارد. این اختلال، که به نامهای دیگر مانند اختلال دوقطبی نیز شناخته میشود، با تغییرات شدید و غیرقابل پیشبینی در وضعیت خلقی مشخص میشود....
افسردگی فصلی چیست
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی از افسردگی است که در برخی افراد با تغییرات فصول، به ویژه در ماههای پاییز و زمستان، بروز میکند. این اختلال میتواند تأثیرات چشمگیری بر زندگی فرد داشته باشد و اغلب با احساس خستگی، بیحالی، اضطراب، و...
دیدگاهتان را بنویسید