مشاوره افسردگی
درود بر تو دوست من که برای شناخت خود و پیشرفت خود زمان میگذارید. نظر و تجربت را با ما به اشتراک بزار تا همه بتونیم بهم کمک کنیم. ثبت نظر
افسردگی یکی از تلخ ترین حالاتی است که شخصی ممکن است آن را تجربه کند. طیف افسردگی زیاد است از یک حالتی از غم شروع می شود تا جایی که ممکن است فرد حتی به نابود کردن خود فکر کند. در این مقاله علائم افسردگی و راه های درمان افسردگی را بیان می کنیم.
جهت دریافت نوبت مشاوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت نوبتافسردگی چیست
تعریف افسردگی از دیدگاه روانشناسان بیان می کند که افسردگی یک وضعیت پزشکی و اختلال است. که تاثیرات به شدت منفی را بر خلق خو و توانایی عملکرد و رفتار فرد می گذارد. این عارضه باعث بوجود آمدن احساساتی مثل غم، اضطراب یا ناامیدی در فرد می شود. و می تواند اختلالاتی را در تفکر، خوردن و خوابیدن و … ایجاد کند. افرادی که از این بیماری رنج می برند دائم احساس غمگینی و بی ارزشی می کنند. و به دنبال این احساسات مشکلات عاطفی، جسمی و روانی را تجربه می کنند. افسردگی انواع مختلفی دارد که در این مقاله راجع به آن صحبت خواهیم کرد. خوشبختانه این اختلال قابل درمان است. و برای انواع افسردگی راه های درمان مختلفی وجود دارد. اگر به دنبال درمان افسردگی نباشید، این بیماری می تواند بدتر و طولانی مدت تر شود. حتی در برخی از موارد افسردگی شدید می تواند منجر به خودآزاری یا خودکشی و مرگ فرد شود.
مطالعه بیشتر: آرامش درون
نشانه های افسردگی
همه ما ممکن است به صورت موقتی در زمان هایی از زندگی خود علائم افسردگی را داشته باشیم، اما در صورتی افسردگی را یک اختلال در نظر می گیریم که همزمان چند مورد از علائم زیر را به مدت حداقل 2 هفته داشته باشیم:
- احساس ناراحتی، پوچی یا درماندگی از نشانه های اصلی افسردگی است.
- کجخلقی، خشم ناگهای یا پایین آمدن آستانه صبر به افسردگی و علایم آن مرتبط است.
- بیمیلی به انجام فعالیتهای لذت بخش، ازرابطه جنسی گرفته تا ورزش نیز از نشانه های افسردگی است.
- اختلالات خواب، ازجمله بیخوابی یا پرخوابی یکی از نشانه های بیماری روانی افسردگی است.
- خستگی و پایین بودن انرژی و زمانی که همه کارها در نظر فرد طاقتفرسا است، نشانه افسردگی است.
- بیمیلی به غذا و کاهش وزن یا پرخوری و افزایش وزن به ناراحتی اعصاب و این بیماری مرتبط است.
- اضطراب و پرخاشگری و بیقراری از نشانه های اصلی افسردگی است.
- کند شدن حرکت فرد از جمله، حرکات کند جسمانی یا حتی فکری از علائم افسردگی است.
- احساس بیارزشی و عذاب وجدان ، تمرکز روی شکستهای گذشته و سرزنش خود از نشانه های اصلی افسردگی است.
- اختلال در تمرکز، یادآوری و تصمیمگیری از نشانه های افسردگی شدید است.
- فکر زیاد در مورد مرگ از علائم افسردگی شدید است.
- درد فیزیکی مثل سردرد یا کمر درد که علت مشخصی ندارد میتوان از علائم افسردگی باشد.
ریشه های افسردگی
به صورت کلی می توان ریشه های افسردگی را در دو حوزه جستجو کرد:
الف- مسائل بیرونی
تعدادی از عوامل، از جمله موارد زیر وجود دارند که ممکن است احتمال افسردگی را افزایش دهند:
1- مورد سوءاستفاده.قرار گرفتن:
سوءاستفادههای جسمی، جنسی یا عاطفی در گذشته میتوانند تبدیل آسیبپذیری به افسردگی را در زندگی آتی فرد افزایشدهند.
2- مناقشه یا کشمکش در خانواده یا در روابط کاری یا اجتماعی:
در افرادی که آسیبپذیری بیولوژیکی برای توسعه و گسترش افسردگی وجود دارد افسردگی ممکن است ریشه در درگیریهای شخصی یا اختلافات با اعضای خانواده یا دوستان داشته باشد.
3- مرگ یا از دست دادن عزیزان:
غم یا حزن ناشی از مرگ یا ازدستدادن یکی از عزیزان هرچند طبیعی است، اما ممکناست خطر افسردگی را افزایشدهد.
4- ژنتیک:
سابقه خانوادگی افسردگی ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. افسردگی یک ویژگی پیچیده است. این امر به این معنیست که یک ژن بهتنهایی در ایجاد خطر بیماری نقشی ندارد. بلکه احتمالا ژنهای مختلفی وجود دارند که هر کدام اثرات کوچکی را اعمال میکنند. ژنتیک افسردگی، همانند بسیاری از اختلالات روانپزشکی، همانند بیماریهای ژنتیکی مانند کوریا هانتینگتون یا فیبروز کیستیک، عناوینی ساده، مشخص و شفاف نیستند.
5- رخدادهای مهم:
حتی رخدادهای خوب مانند شروع یک کار جدید، فارغالتحصیل شدن یا ازدواج میتواند منجر به علت اصلی افسردگی شود. همچنین نقلمکان کردن، از دست دادن شغل یا درآمد، طلاق گرفتن و یا بازنشستگی نیز میتواند منتهی به افسردگی گردد. با این حال، سندرم افسردگی بالینی، هرگز تنها یک پاسخ «طبیعی» به حوادث استرسزای زندگی محسوب نمیشود.
6- سایر مشکلات شخصی:
مشکلاتی مانند انزوای اجتماعی بهعلت برخی بیماریهای روحی یا طردشدن از سوی خانواده یا گروهاجتماعی ممکناست منجربه افسردگی بالینی شود.
بیماریهای جدی:
گاهی اوقات افسردگی با یک بیماری مهم همراه میباشد و ممکن است به علت بیماریهای دیگری به وجود آید.
سوءمصرف مواد:
تقریباً ۳۰٪ افراد مبتلا به سوءمصرف موادمخدر، دارای افسردگی وخیم یا بالینی هستند.
ب- مسائل درونی
هر چند عوامل بیرونی نقش مهمی در ایجاد افسردگی دارند ولی آن چه مهم است نگرشی است که درون فرد در مورد خودش یا جهان اطرافش ایجاد می شود. خودسرزنش گری، ترس و شرم در هسته شرم وجود دارند. در سخت ترین شرایط زندگی هم می توان به زندگی امید داشت و از پس مسائل دشوار عبور کرد. ولی وقتی ترسی نهفته یا شرمی پنهان درون شخص باشد با نوعی خودسرزنش گری همراه می شود. آن چه زندگی فرد را مختل می کند هیجانی است که منجر به افسردگی شده است.
در بسیاری از موارد افسردگی از یک خشم شروع می شود که در زمان مناسب خود بیان نشده است. بدین معنی که خیلی از افراد دائم سرزنش شده اند و احساساتشان سرکوب می شد. در جلسات درمان افسردگی، درمانگر کمک می کند که مراجع به احساسات عمیق خودش از جمله خشم سالم دسترسی پیدا کند. شناخت و بیان این خشم در درمان افسردگی مهم است.
مطالعه بیشتر: نشانه های افسردگی
انواع افسردگی
اختلال افسردگی اساسی (MDD)
وقتی فرد دچار افسردگی اساسی یا بنیادین است اختلالات زیادی در زندگی اش ایجاد می شود. اکثر افراد افسردگی اساسی را با نام افسردگی بالینی می شناسند. اختلال افسردگی اساسی یک اختلال خلقی است که شایع ترین علائم آن عبارتند از:
- عدم علاقه فرد به انجام فعالیت هایی که قبلا از انجام آن ها لذت می برد.
- تغییرات شدید در وزن
- خستگی مداوم
- داشتن حالت چهره افسرده
- تغییرات در مدت زمان خواب
- داشتن احساس بی ارزشی و گناه
- مشکلات اساسی در تمرکز
- داشتن افکار مرگ و یا خودکشی
- داشتن این علائم بیش از دو هفته نشان دهنده احتمال ابتلا آن به افسردگی اساسی وجود دارد.
اختلال افسردگی مداوم (PDD)
یکی دیگر از انواع افسردگی ها اختلال افسردگی مداوم یا دیس تامی است. این نوع افسردگی علائم خفیف تری نسبت به افسردگی اساسی دارد و می تواند یک افسردگی خفیف، متوسط و یا شدید باشد. اما مدت زمانی که فرد درگیر این بیماری است حداقل دو سال خواهد بود که نسبت به افسردگی اساسی طولانی مدت تر است. این نوع افسردگی در بین زنان رایج تر است و طبق تحقیقات انجام شده در سال گذشته، حدود 1.5 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده افسردگی مداوم داشته اند. مهم ترین علائم افسردگی مداوم عبارتند از:
- افزایش عصبانیت و تحریک پذیری
- از دست دادن علاقه و لذت برای انجام بعضی از فعالیت ها
- داشتن احساسات غم و اندوه به صورت مداوم
- عزت نفس پایین و احساس گناه داشتن
- اختلالات خواب
- داشتن احساس ناامیدی
- خستگی و کمبود انرژی
- تغییرات در اشتها( پرخوری و یا کم خوری)
اختلال دو قطبی
کسی که دوقطبی دارد، دوره های متناوبی از خلق و خوهای مختلف را تجربه می کنند. آنها گاهی خلق و خوی ضعیف و افسرده حال دارند و گاهی پر انرژی هستند. دوره های خلق و خو غیر طبیعی می توانند خفیف باشند و یا به حدی شدید باشند که باعث ایجاد اختلالات قابل توجهی در زندگی فرد شوند. افرادی که از اختلال دوقطبی شدید رنج می برند، گاهی نیاز به بستری شدن در بیمارستان را دارند. اکثر مبتلایان به اختلال دو قطبی از افسردگی اساسی نیز رنج می برند. نشانه های این نوع افسردگی به شرح زیر است:
مطالعه بیشتر: افسردگی بعد از ازدواج
- از دست دادن عزت نفس و ناامیدی
- داشتن دردهای غیر قابل توصیف و بیقراری روانی- حرکتی
- خستگی و بی حالی شدید
- بی خوابی و یا خواب زیاد
- پرخوری و یا کم خوری
- اضطراب و استرس بیش از حد
- داشتن احساس بلاتکلیفی و بی نظمی
- داشتن علائم روان پریشی در موارد خیلی شدید
4- افسردگی پس از زایمان (PPD)
بعضی از زنان پس از زایمان دچار افسردگی پس از زایمان می شوند. بارداری می تواند تغییرات هورمونی قابل توجهی را در زنان ایجاد کند که بر خلق و خوی آنها تاثیرات زیادی را خواهد گذاشت و اکثر خانم ها بعد از زایمان نشانه هایی مانند تغییرات خلقی، اضطراب، تحریک پذیری و … را دارند. که غیرمعمول نیست و نمی توان علائم افسردگی دانست. افسردگی زایمان چیزی فراتر و شدیدتر از این است. این افسردگی می تواند از دوران بارداری و یا بعد از تولد نوزاد شروع شود. تحقیقات نشان داده است که درمان هایی مثل داروهای ضد افسردگی، مشاوره و هورمون درمانی می تواند برای درمان این نوع از افسردگی مفید باشد.
علائم افسردگی پس از زایمان:
- خلق و خوی ضعیف
- احساس غم و اندوه
- نوسانات شدید خلقی
- مشکل در برقراری ارتباط با کودک
- کناره گیری از اجتماع و گوشه گیر شدن
- داشتن احساس ناامیدی و درماندگی
- اضطراب و حملات پانیک
- از دست دادن علاقه و انگیزه خود
- درگیر شدن با افکار صدمه زدن به خود و یا کودک
- داشتن افکار خودکشی
5- اختلال عاطفی فصلی (SAD)
افسردگی فصلی معمولا در اواخر پاییز و اوایل زمستان شروع شده و در بهار و تابستان از بین می رود. اگر شما نیز در طول ماه های زمستان و پاییز خواب آلودگی، افسردگی، پریشانی و یا افزایش وزن را تجربه کرده اید پس احتمالا به اختلال عاطفی فصلی مبتلا هستید. این که بفهمیم تا چه میزان افراد درگیر این اختلال هستند بسیار سخت است.
تحقیقات نشان داده است که دلیل به وجود آمدن این بیماری اختلال در ریتم شبانه روزی بدن است. تغییرات فصلی با تغییرات در ساعت ها و طولانی تر شدن شب ها و کوتاه شدن روزها همراه است.
مطالعه بیشتر: افسردگی در زنان
6– افسردگی روانی
افرادی که علائم افسردگی شدید را همراه با هذیان و توهم دارند به افسردگی روان پریشی مبتلا هستند. حواستان باشد که هذیان و توهم با هم متفاوت هستند. توهم شامل دیدن، شنیدن یا لمس چیزهایی است که در واقعیت وجود ندارند. ولی هذیان اعتقاد به چیزهایی است که بر اساس واقعیت نیست.
درمان هیجان محور برای درمان افسردگی
درمان هیجان محور معتقد است که هر نوع بدکارکردی رفتاری که ما داریم ناشی از عدم تنظیمات هیجانی است. اگر هیجانات در جای مناسب خود قرار بگیرند رفتارها هم متفاوت می شوند. افسردگی از این طریق به خاطر احساساتی است که به درستی توسط فرد تجربه نشده اند و فرد دارای طرح های اولیه ای است که باید از طریق جلسات درمانی با هیجانات و نیازهای درونی خود ارتباط برقرار کند و ترس ها و خشم های نهفته خود را تجربه کند.
اگر احساسات خود را سرکوب کرده اید، از این طریق دچار مشکلات ارتباطی و هیجانی می شوید و در این صورت درمان هیجان مدار کمک زیادی می کند.
هیجانات ما را راهنمایی می کنند تا تصمیمات بهتری بگیریم و اولویت های خود را بشناسیم. از طریق :
عدم آگاهی از هیجانات باعث آسیب می شود
سرکوب احساسات باعث نتایج منفی در زندگی می شود
در طول زمان، نادیده گرفتن احساسات ممکن است باعث شود که نتوانید احساسات خود را پردازش کنید.
درمانگر در درمان هیجان مدار ، کمک می کند تا درمانجو از هیجانات خود آگاه شود در این صورت مراجع می تواند استراتژی های بهتری برای احساساتش پیدا کند..
تکنیک های مورد استفاده د درمان هیجان مدار:
- گوش دادن با شفقت
- عدم قضاوت احساسات
- استفاده از همدلی برای بازخورد دادن راجع به احساسات
- حضور کامل در جلسات و ذهن آگاهی
در درمان هیجان مدار دو مهارت اساسی وجود دارد:
شما می توانید وارد احساسات خود شوید با افزایش آگاهی و پذیرش احساسات
شما می توانید احساست خود را به اطلاعات مفید به عنوان روشی برای درک نتایج منفی ترجمه کنید.
افسردگی نشانه ای است مبنی بر این که نیازهای درونی فرد برآورده نمی شود: نیاز به دوست داشته شدن یا نیاز به ارزشمندی.
یکی از درمان های مناسب برای افسردگی همین درمان هیجان مدار است. در این درمان ارتباط درمانی بسیار مهم است و درمانگر به عنوان یک تسهیل گر عمل می کند که در سراسر جلسه درمان حضور و همدلی خود را حفظ می کند.
درمانگر هیجان مدار باید در طی جلسات از احساسات خودش آگاه باشد و مراقب باشد که مسائل حل و فصل نشده خود را وارد جلسات نکند.
مطالعه بیشتر: تست افسردگی
درود بر تو دوست من که برای شناخت خود و پیشرفت خود زمان میگذارید. نظر و تجربت را با ما به اشتراک بزار تا همه بتونیم بهم کمک کنیم. ثبت نظر
درباره ذهن موفق پارسیان
من فرزاد میراحمدی هستم مشاور و نویسنده 8 جلد کتاب روانشناسی. مدیر موسسه ذهن موفق و مدیر انتشارات ذهن موفق هستم. من به شما کمک می کنم در روابط عاطفی خود مسائل مهمی را یاد بگیرید و بتوانید رابطه خود را بهسازی کنید. در زمینه مسائل ذهنی و ذهن آگاهی و تکنیک های خودسازی و خودشناسی فعالیت زیادی دارم. خوشحال می شوم بتوانم کمکی به شما بکنم.
نوشته های بیشتر از ذهن موفق پارسیانحتما این مطالب را بخوانید
مشاوره شغلی در تهران
راهی برای رشد حرفهای آیا هنوز شغل مناسب خود را انتخاب نکرده اید؟ آیا به کاری مشغول هستید که به آن علاقه ای ندارید؟ آیا نمی دانید چه شغلی مناسب شماست ؟ ما به شما کمک می کنیم تا بتوانید شغل مناسب خود را انتخاب...
مشاوره همسر داری در تهران
چگونه با چالشهای زندگی زناشویی روبرو شویم اگر متاهل هستید و در زندگی زناشویی خود چالش دارید اگر نمی دانید با همسر خود چگونه رفتار کنید اگر در برخورد با خانواده همسرتان دچار مشکل هستید با ما تماس بگیرید موسسه ذهن موفق با ارائه خدمات...
مشاوره خیانت در تهران
مشاوره خیانت آیا همسرتان به شما خیانت کرده است ؟ آیا به همسر خود شک دارید ؟ آیا احساس می کنید که همسرتان دارد به شما خیانت می کند ؟ اگر در رابطه ای هستید که در آن به شما خیانت شده و نمی دانید...
مشاوره کودک در تهران
راهنماییها برای بهبود رشد و توسعه کودکان اگر در تربیت فرزند خود مانده اید و نمی دانید چه باید بکنید اگر فرزند شما پرخاشگر است و علت رفتارش را نمی دانید اگر فرزند شما گوشه گیر است و از اجتماع فاصله می گیرد موسسه ذهن...
دیدگاهتان را بنویسید