مشاوره خانواده
درود بر تو دوست من که برای شناخت خود و پیشرفت خود زمان میگذارید. نظر و تجربت را با ما به اشتراک بزار تا همه بتونیم بهم کمک کنیم. ثبت نظر
مشاوره خانواده
خانواده چیزی بیشتر از مجموعه افرادی است که آن زا تشکیل داده است و قدیمیترین سیستم بشری است. هر خانواده قید و بندهای مخصوص خودش را دارد که شناسایی آن در جلسات مشاوره خانواده ضروری است. بیشتر مشکلاتی که در رفتار افراد پیدا می شود در بستر خانواده شکل گرفته اند.
خانواده جایگاهی است که ما از آن جا حضور خود را در جامعه اعلام می کنیم و تمام سرنوشت آینده ما از آنجا نوشته می شود.جامعه نیز از خانواده تشکیل می شود.
همه ما نسبت به خانواده ای که در آن حضور داریم مسئولیتهای مهمی داریم و شخصیت ما تابع رفتاری است که والدین و سایر اعضای خانواده با ما داشته اند.
هر گونه تغییر در خانواده باعث افزایش اضطراب یا نارضایتی در سایر اعضا می شود. وقتی یکی از اعضا فوت می کند یا شغل یکی دچار اشکالاتی می شود سایر اعضا نیز درگیر این تغییرات می شوند.
جهت دریافت نوبت مشاوره بر روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت نوبتدر مشاوره خانواده به همه اعضا توجه می شود تا تجربه هر شخص در نظر گرفته شود.
مطالعه بیشتر: مشاوره ازدواج
طلاق، بیماری، مشکلات کاری، ارتباطات نامناسب یکی از اعضای خانواده، همه باعث می شوند در کل سازمان خانواده تغییرات مهمی شکل گیرد.
مشاوره خانواده یکی از تخصصی ترین حرفه هایی است که فقط تعداد اندکی از افراد می توانند از پس آن برآیند.
روال مشاوره خانواده چگونه است؟
قدرت خانواده درمانی ناشی از جمع کردن والدین و فرزندان در کنار یکدیگر برای تغییر تعاملی شان است. به جای این که افراد را از منشا مشکلات جدا کنند، مشکلات را از اساس مورد بررسی قرار می دهند.
آن چه اعضای خانواده را گرفتار می کند، این است که نمی توانند سهم خود را در مشکلات خویش ببینند.
کار خانواده درمانگر این است که اعضا را به خود بیاورد. وقتی شوهری شکایت می کند که همسرش غر می زند، درمانگر از او می پرسد که نقش خودت در این غر زدن چیست و این موضوع باعث می شود شوهر هم به نقش خودش پی ببرد.
باید بدانیم که مشاور خانواده یک معجزه گر نیست که صرفا با نفس مسیحایی خود مشکل ما را حل کند. بلکه نیاز به حضور خود ما نیز در جلسات و انجام تمرینات مشاوره خانواده ضروری است. حتی اگر روانشناس خانوادگیتان یک مشاور ماهر باشد ولی تک تک اعضا خود را ملزم به استفاده از راهکارهای پیشنهادی او نکنند، پیشرفتی در فرایند تحلیل و رفع تعارضات مشاهده نخواهد شد. پس میتوان گفت که این، یک کار تیمی است که تنها با احساس مسئولیت و سعی همه اعضا ثمربخش خواهد بود.
مشاور خانواده ابتدا به بررسی فرد به فرد اعضای خانواده پرداخته و از آنها درباره دیدگاه آنها به ماهیت بحران ایجاد شده، عادات شخصی، بخشی از تاریخچه زندگی و غیره، اطلاعات میگیرد. سپس این اطلاعات را کنار هم قرار داده و به کمک خود اعضا به تحلیل آنها میپردازد. بنابراین همکاری هر یک از افراد خانواده با مشاور نقش بسزایی در کنترل و رفع اختلافات یا حوادث غیرمنتظره دارد.
خانواده ای که در آن به دنیا می آییم از لحظه تولد ، تاثیر بسیاری بر تک تک ابعاد زندگی ما می گذارد. خانواده ما تعیین کننده شخصیت الان و آیندهٔ ماست و این که آیا در آینده قرار است زندگی خوبی داشته باشیم یا خیر؟ ما عادت هایمان ، دایره لغاتمان ، فرهنگمان و نحوه تفکرمان را از خانواده می گیریم. همچنین نحوه عشق ورزیدن و ارتباط گرفتن با افراد دیگر را از خانواده می آموزیم.
اگر در خانواده ای سالم همراه با روابط سالم ، پا به این دنیا گذاشته باشید ؛ احتمال بالایی دارد که در بزرگسالی نیز نحوه برقراری ارتباطات سالم را بلد باشید. اگر در خانواده ای پریشان و به هم ریخته به دنیا آمده باشید ، در آینده نیز برای ارتباط برقرار کردن ، ضعف خواهید داشت. با اینکه به دنیا آمدن در خانواده ای پریشان ، بسیار بد شانسی است ، اما قابل تغییر نیست.
مطالعه بیشتر: تست هوش
مشاوره خانواده چیست؟
خانواده درمانی که تحت عنوان مشاوره خانواده شناخته می شود، یکی از روش های اصولی و کاربردی است که برای رفع مسائل خانوادگی و تمام مشکلاتی که از خانواده شکل می گیرد و یا به خانواده نفوذ می کند، استفاده می شود.
در مشاوره خانواده، با استفاده از انواع روش های درمانی و تکنیک های متفاوت مانند فرد درمانی، رفتار درمانی، گروه درمانی و موارد دیگر به مراجعان کمک می شود. یکی از سوالات مهم این است که چه زمانی نیاز داریم به مشاوره خانواده مراجعه کنیم.
مطالعه بیشتر: تست ازدواج
چه زمانی نیاز است به مشاوره خانواده مراجعه کنیم؟
هدف از خانواده درمانی، پیدا کردن روش های اصولی در مورد نوع رفتار با بقیه اعضای خانواده، پیدا کردن راه های ارتباطی جدید و کاربردی، رفع مشکلات رفتاری یا احساسی در کودکان، حل مشکلات سلامتی رفتاری در اعضای خانواده است.
معمولا مشکلات رفتاری یا مشکلات احساسی کودکان یکی از موارد مشترک میان اکثر خانواده هاییست که به مشاوره پناه می آورند.
هنوز هم افراد زیادی نسبت به مراجعه به مشاوره خانواده جبهه گیری دارند و اعتقاد دارند که این کار بیهوده ای است. اما مشاوره خانواده هم مثل سایر حرفه های تخصصی، نیاز به مهارت دارد و مراجعان می توانند برای حل مسائلشان به آنجا رجوع کنند.
مطالعه بیشتر: روانشناسی خانواده
همچنین برای بررسی بیشتر و خودآگاهی بیشتر میتوانید تست طرحواره ها را انجام دهید:
دلایلی که شما را به سمت مشاوره خانواده سوق می دهد به شرح زیر است:
1- اختلافات شخصی میان زوجین
گاهی اوقات مراجعه نکردن به مشاوره قبل از ازدواج ، نتایج نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت. زوجین با این ذهنیت که خودشان علامه دهر هستند از رجوع به مشاور پیش از ادواج خودداری می کنند و بعدها دچار مشکلات زیادی در ارتباطاتشان با همدیگر می شوند.
مشاوره خانواده با مدلهای مختلف روانشناسی تلاش می کند به اختلافات زوجین پایان دهد.
2- طلاق و جدایی
گاهی شما نمی دانید که آیا باید با هم ادامه دهید یا زندگی مشترک را به پایان برسانید، در این صورت کمک گرفتن از یک فرد آگاه که نسبت به عواقب عملکردمان آگاه است، بسیار مناسب می باشد. هر چند که برخی از افراد مشاوره ازدواج را جدا از مشاوره خانواده می دانند اما به صورت کلی کمک گرفتن از خانواده در هر مقطع از زندگی مشترک یک امر کاملا صحیح و مناسب است.
مطالعه بیشتر: تست استعداد یابی
3- افسردگی، استرس و ناتوانی در تصمیم گیری
فشارهای ناشی از ورود به زندگی مشترک و اوضاع دشوار بیرونی گاهی منجر به افسردگی اعضای خانواده می شود. مشکل افسردگی ممکن است برای هر یک از افراد خانواده پیش بیاید. ناتوانی در تصمیم گیری و افتادن در گرداب بزرگ ترس و بی اعتماد بنفسی، مشکلی است که با کمک یک مشاوره خوب می توان به آن غلبه کرد.
4- اشکال در تربیت فرزند
گاهی والدین جوان نیاز مبرم به مشاوره خانواده دارند تا بتوانند مشکلاتی که در ارتباط با کودکان خود دارند را حل و فصل کنند.
در بعضی موارد، تنها یک مسئله کوچک، قدرت این را دارد که آرامش را از یک خانواده سلب کند و افراد خانواده در حل آن مشکل ناتوان باشند. عبور از مسائل و مشکلات این چنینی نیاز به دانش و تجربه دارد. یکی از مسائلی که می توان به عنوان مثال آن را نام برد، مشکلات رفتاری و احساسی کودکان است.
ناتوانی در حل مشکلات کودکان، نشان دهنده ضعف پدر و مادر نیست بلکه نشان دهنده اهمیت بیش از حد موضوع است. در چنین شرایطی کمک گرفتن از یک مشاور مناسب بهترین راه ممکن است. البته کمک گرفتن از مشاوره خانواده برای مشکلات کودکان کمی حساس تر است. با توجه به روحیه حساس بچه ها در سن پایین و آسیب پذیر بودن آنها، باید نهایت وسواس را در انتخاب یک مشاوره خوب به خرج دهید.
مطالعه بیشتر: کوچینگ خانواده
5- مشکلات اعتیاد اعضای خانواده
اعتیاد تنها یک بیماری جسمانی نیست بلکه تمام روان افراد را در بر می گیرد و سایر اعضا را هم به شدت آشفته می کند. معمولا نزدیکان، خانواده ها و دوستان فرد معتاد به شدت تحت تاثیر رفتار های فرد مصرف کننده قرار می گیرند. حتی اگر افراد بعد از مدتی مصرف مواد مخدر را ترک کنند، بسیاری از مشکلات شخصیتی در آن ها باقی می مانند.
به صورت کلی مشکلاتی مانند بیماری های مختلف، غم از دست دادن و مرگ عزیزان، بیکاری، مشکلات کودکان، اعتیاد، مشکلات سلامت ذهنی، اضطراب، ناتوانی در ایجاد روابط عاطفی و موراد دیگر از موضوعات کلی هستند که اگر احساس می کنید در هر یک از آن ها نیاز به کمک دارید، بهتر است مشاور خانواده را در لیست اولویت های مورد برسیتان قرار دارد. باز هم با توجه به اینکه برخی افراد نسبت به ریشه مشکل خود آگاه هستند از مراجعه به مشاور خانواده ترس دارند و همچنین نمی دانند چطور یک مشاور خانواده خوب پیدا کنند.
همه ما بسته به موقعیت و شرایط مان نسبت به سایر اعضای خانواده خود مسئولیت داریم. این مسئولیت برای ارکان مدیریتی خانواده یعنی زن و مرد از اهمیت بیشتری برخوردار است. بر همین اساس زن و مرد می بایست با تکیه بر مهارت های اکتسابی حاصل از مشاوره خانواده نسبت به بهبود زندگی خود تلاش نمایند. فرزندان خانواده نیز می بایست به نحو صحیحی تربیت شوند تا بتوانند فردی موفق و مفید باشند. در مقایسه خانواده های موفق با خانواده های غیرموفق از لحاظ ساختاری به چند تفاوت ساده اما اساسی می رسیم! این تفاوت ها در مواردی نظیر آگاهی، عشق، محبت، مسئولیت پذیری و همدلی می باشد که بدون آنها نمی توان خانواده و زندگی زناشویی مناسبی داشت. اگر فردی تصمیم بر ازدواج و تشکیل خانواده گرفته است می بایست مهارت و آگاهی لازم را داشته و یا کسب نماید.
مطالعه بیشتر: مشاوره آنلاین روانشناسی
خانواده یک نظام در هم پیوسته است
با توجه به اینکه همه انسان ها در اجتماعی به نام خانواده زندگی می کنند و یا حتی در صورت زندگی انفرادی به نحوی به یک خانواده متعلق دارند، نباید تنها شرایط و منافع شخصی در نظر گرفته شود. ما نسبت به تک تک اعضای خانواده خود، مسئولیت هایی داریم و می بایست برای حفظ ارکان خانواده به آنها پایبند باشیم. خوشبختانه در کشور ما، خانواده در بالاترین جایگاه فردی و جمعی قرار دارد و این موضوع نشان دهنده مهر و محبت بالای اعضای خانواده ها در ایران است. باید این مساله را در نظر داشته باشیم که ما تنها زندگی نمی کنیم که هر طور خواستیم زندگی کنیم! و بر همین اساس حتما باید بدانیم که رفتار و کردار ما بر جو خانواده اثرگذار است. اگر یکی از اعضای خانواده مشکلی داشته باشد کل خانواده را درگیر خود می کند.
جالب است بدانید منشا مشکلات انسان ها در یک جایی از گذشته قرار دارد! اگر شخصی پرخاشگر است، دروغ می گوید، افسرده است، همیشه منفی نگری می کند، تعهد اخلاقی ندارد و … باید دانست که این مشکلات به یکباره به وجود نیامده است و غالبا ریشه در سبک زندگی و سیستم خانوادگی آن شخص دارد. زمانی که یک شخص برای مشکلی به روانشناس مراجعه می نماید با بررسی های مقدماتی اگر مشخص شود که منشا ایجاد این مشکل از خانواده بوده، لازم است دیگر اعضای خانواده نیز مورد ارزیابی قرار گرفته و راهکار متناسب با شرایط موجود ارائه شود.
مطالعه بیشتر: مشاوره شغلی
نظریه های خانواده درمانی:
۱- خانواده درمانی ترکیبی– التقاطی:
خانواده درمانی به عنوان شاخه جدیدی از علم روانشناسی در نیمه دوم قرن بیستم پدید آمد. جنبش خانواده درمانی عمدتا تحت تأثیر نظریه سیستم ها،گسترش درمان روانکاوی به حوزه خانواده ، پیدایش مراکز راهنمایی کودک و مشاوره زناشویی وگروه درمانی شکل گرفت.
۲-خانواده درمانی مبتنی بر روان تحلیلی:
صاحبنظران اصلی آن ناتان آکرمن ، ویلیامسون، لایمن واین و تئودور کیدز هستند که شیوه درمان آنها ریشه در نظریه فروید دارد. دراین شیوه فرایندهای ناهشیار اعضای خانواده به یکدیگر مرتبط دانسته می شوند و اعتقادبر این است که بایستی روی نیروهای ناهشیار که آسیب را بوجود آورده اند، کار کرد.
۳- خانواده درمانی تجربیاتی:
در این رویکرد خانواده درمانگر تلاش می کند انعطاف پذیری ، صمیمیت ، عزت نفس ،پتانسیل برای تجربه را در خانواده افزایش دهد و از فنون مجسمه سازی ، صحنه آراییخانوادگی ، شوخی ، مصاحبه با عروسکهای خانواده ، هنردرمانی خانواده ، بازی نقش ،بازسازی خانواده و … استفاده می شود.
۴- خانواده درمانی های رفتاری و شناختی _ رفتاری:
نظریه پردازان عمده آن ویلیاممسترز ، ویرجنیا جانسون ، جوزف ولپه ، بندورا و … هستند. این شیوه درمانی بر اساسنظریه های رفتاری و شناختی معتقد است، رفتار از طریق پیامدها ابقا یا حذف می شود.
۵- خانواده درمانی ساختی:
سالوادور مینوچین ، مونتالوو ، فیشمن ، روزمن و … نظریهپردازان اصلی این شیوه از خانواده درمانی هستند که کارکرد خانواده را متضمن ساختخانواده ، زیر منظومه ها و مرزها می دانند. درمانگران نقشه خانواده را بطور ذهنیترسیم می کنند و در پیاده کردن ساخت مناسب خانواده تلاش می کنند و در واقع همچونکارگردان تئاتر عمل می کنند.
۶- خانواده درمانی های استراتژیک ، سیستمی و متمرکز بر راه حل:
این سه رویکرد روشمدار و کوتاه مدت هستند که هر سه مرهون کار میلتون اریکسون می باشند و از میراثمشترکی برخوردارند. هدف ، شیوه کار و فنون مورد استفاده در این سه رویکرد مشابهیکدیگر است و از فنونی چون باز تعبیر ، کمرنگ کردن تعبیر و تفسیر ، تعیین تکالیفشاق ، تکیه بر فرایند سوالات حلقوی ، تمرکز روی راه حلهای فرضی ، تعیین کردنتشریفات و … استفاده می شود.
۷- خانواده درمانی سیستمی:
خانواده درمانی سیستمی در واقع کوششی برای درک خانواده به مثابه یک سیستم (و نه افرادی که صرفا با هم در یک محل زندگی می کنند)و به مثابه زیرسیستمی تحت تاثیر عوامل موجود در محیط بزرگترو اعضاء برای حفظ تعادل خودفعالیت می کنند.این رویکرد را اولین بار ون برتالانفی مطرح کرد.
مطالعه بیشتر: خانواده درمانی چیست
کارایی این روش تا چه حد است
خانواده درمانی در رفع مشکلات ارتباطی اعضای خانواده مفید بوده و میتواند به کاهش علایمی مانند اختلالات تغذیه یا مشکلات مصرف الکل کمک کند. اما ممکن است به انواع خاصتر درمان، مانند درمان شناختی-رفتاری یا درمان هیجان مدار یا داروها نیز نیاز باشد.
برای مشاهده دوره های روانشناسی و خودشناسی موسسه ذهن موفق وارد لینک زیر شوید
مطالعه بیشتر: تعریف ساختار خانواده
درود بر تو دوست من که برای شناخت خود و پیشرفت خود زمان میگذارید. نظر و تجربت را با ما به اشتراک بزار تا همه بتونیم بهم کمک کنیم. ثبت نظر
درباره ذهن موفق پارسیان
من فرزاد میراحمدی هستم مشاور و نویسنده 8 جلد کتاب روانشناسی. مدیر موسسه ذهن موفق و مدیر انتشارات ذهن موفق هستم. من به شما کمک می کنم در روابط عاطفی خود مسائل مهمی را یاد بگیرید و بتوانید رابطه خود را بهسازی کنید. در زمینه مسائل ذهنی و ذهن آگاهی و تکنیک های خودسازی و خودشناسی فعالیت زیادی دارم. خوشحال می شوم بتوانم کمکی به شما بکنم.
نوشته های بیشتر از ذهن موفق پارسیانحتما این مطالب را بخوانید
مشاوره شغلی در تهران
راهی برای رشد حرفهای آیا هنوز شغل مناسب خود را انتخاب نکرده اید؟ آیا به کاری مشغول هستید که به آن علاقه ای ندارید؟ آیا نمی دانید چه شغلی مناسب شماست ؟ ما به شما کمک می کنیم تا بتوانید شغل مناسب خود را انتخاب...
مشاوره همسر داری در تهران
چگونه با چالشهای زندگی زناشویی روبرو شویم اگر متاهل هستید و در زندگی زناشویی خود چالش دارید اگر نمی دانید با همسر خود چگونه رفتار کنید اگر در برخورد با خانواده همسرتان دچار مشکل هستید با ما تماس بگیرید موسسه ذهن موفق با ارائه خدمات...
مشاوره خیانت در تهران
مشاوره خیانت آیا همسرتان به شما خیانت کرده است ؟ آیا به همسر خود شک دارید ؟ آیا احساس می کنید که همسرتان دارد به شما خیانت می کند ؟ اگر در رابطه ای هستید که در آن به شما خیانت شده و نمی دانید...
مشاوره کودک در تهران
راهنماییها برای بهبود رشد و توسعه کودکان اگر در تربیت فرزند خود مانده اید و نمی دانید چه باید بکنید اگر فرزند شما پرخاشگر است و علت رفتارش را نمی دانید اگر فرزند شما گوشه گیر است و از اجتماع فاصله می گیرد موسسه ذهن...
دیدگاهتان را بنویسید