اختلال شخصیت چیست؟
اختلال شخصیت در واقع نوعی اختلال روانی است که بر روی خلق و خو و اعمال و رفتار فرد تاثیر می گذارد و زندگی فردی و اجتماعی او را مختل می کند. این اختلالات نمونه های مختلفی دارند و به دلایل متعددی در افراد شکل می گیرند. افرادی که اختلال شخصیتی دارند نمی توانند به راحتی با دیگران ارتباط بگیرند و علاوه بر این برای درک محیط پیرامون خود همیشه با مشکل برخورد می کنند. به همین دلیل محدودیت های زندگی در روابط فردی و اجتماعی و محیط کار و مدرسه و ... دارند. در برخی افراد این اختلال کاملا عمقی بوده و درمان آن سخت تر خواهد بود.
مطالعه بیشتر: گروه درمانی چیست
برای افراد متوجه نیستند که دچار اختلال شخصیت شده اند و فکر می کنند که اعمال و رفتار آنها کاملا طبیعی است و اگر با چالش ها روبرو شوند مدام دیگران را سرزنش می کنند. اختلال های شخصیتی بیشتر در دوره نوجوانی و بزرگسالی شروع می شوند و در صورتی که درمان نشوند می توانند زندگی فرد را مختل کنند. برخی افراد زمانی که به سن میانسالی می رسند این اختلال در آنها کمتر می شود. اختلال شخصیت شایع ترین نوع است که در آن فرد اعمال و رفتار خاصی را از خود نشان می دهد که از نظر دیگران کاملا غیر طبیعی است و گاهی خارج از عرف است.
در این شرایط باورها و عملکرد افراد کاملا متفاوت خواهد بود و همین امر هم باعث می شود تا ارتباط با دیگران برای او سخت باشد. افراد در این زمان محدودیت های زیادی دارند که گاهی باعث گوشه گیری و حتی افسردگی آنها می شود. اختلالات شخصیتی در واقع همان مشکلات روان شناختی حل نشده ای هستند که به مرور زمان در وجود ما رخنه می کنند. وقتی اعمال و رفتار ما از حالت طبیعی خارج می شود دیگر طبیعی نیست و شما باید برای درمان اختلالی که دارید به روانپزشک مراجعه کنید.
علت اختلال شخصیت چیست؟
اختلال شخصیت هم مانند سایر اختلالات ریشه های مختلفی دارد و عواملی هستند که این مشکل را شدیدتر می کنند. افکار و عواطف و رفتارهای انسان شخصیت او را تشکیل می دهند و در قدم اول باعث تمایز او از دیگران می شوند اما زمانی که انسان دچار اختلال شخصیت می شود تمام جنبه های زندگی او تحت تاثیر قرار می گیرد و دیگر نمی تواند زندگی طبیعی و نرمال داشته باشد. بیشتر افراد در این شرایط حس طرد شدن دارند. عوامل زیر نقش زیادی در بوجود آمدن اختلال شخصیت دارند:
ژن
این بدین معنی است که انسان به صورت ژنتیکی شخصیت خود را از والدین به ارث می برد. این خصوصیات همان سرشت هستند که از طریق والدین به انسان منتقل می شوند. و کاملا ذاتی هستند.
محیط
محیط در شکل گیری شخصیت انسان و بوجود آمدن اختلالات شخصیتی نقش مهمی دارد. در محیط پیرامون ما رویدادهایی اتقاق می افتد و ما شاهد ارتباط با اعضای خانواده هستین که همه در شکل گیری شخصیت ما نقش دارند.
مطالعه بیشتر: روانشناسی شخصیت
سابقه ی اختلال شخصیت یا سایر بیماری های روانی در خانواده
این هم می تواند علت بوجود آمدن اختلال شخصیت باشد چون اعضای خانواده روی شما هم تاثیر می گذارند.
زندگی خانوادگی خشونت آمیز، بی ثبات یا پریشان در کودکی
دوران کودکی نقش مهمی در شکل گیری شخصیت دارد و خشونت و پرخاشگری خانواده باعث شده تا این کودکان با اختلال شخصیت بزرگ شوند.
تغییر شیمی و ساختار مغز
این هم علت اصلی اختلال شخصیتی در افراد بوده و اگر در دوران کودکی درمان نشود قطعا مشکلات زیادی را برای فرو ایجاد می کند.
انواع اختلال شخصیتی
اختلالات شخصیتی نمونه های مختلفی دارند و بر اساس شرایط محیطی در افراد شکل می گیرند. شدت و ضعف این اختلالات در همه افراد یکسان نیست بدین ترتیب درمان آنها هم با هم فرق دارد. انواع اختلالات شخصیتی را میتوان به شکل زیر دستهبندی کرد:
اختلالات گروه A
این گروه شامل افرادی می شود که رفتارهای عجیب و غریب از خود نشان می دهند. این گروه خوا زیر مجموعه های مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
اختلال شخصیت پارانوئید
این اختلال شامل افرادی می شود که مدام نسبت به دیگران بی اعتماد هستند. آنها سخت به دیگران اعتماد می کنند و همیشه حالت تدافعی دارند و مقابل دیگران می ایستند بدین ترتیب ارتباط برقراز کردن برای آنها سخت است.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
این افراد نسبت به دیگران شکاک هستند و سخت حرف آنها را قبول می کنند. هر کس به آنها نزدیک می شود احساس نگرانی میکنند و در واقع اطرافیان را نوعی تهدید می دانند. افکار و عقاید آنها عجیب و غریب بوده و همیشه از ارتباط با دیگران خودداری می کنند.
مطالعه بیشتر: انواع اختلال جنسی
اختلال شخصیت اسکیزوئید
این اشخاص کاملا گوشه گیر و منزوی هستند و همیشه در مقابل احساسات و هیجانات سرد عمل می کنند. خجالتی بودن آنها باعث شده تا سخت با دیگران ارتباط برقرار کنند.
گروه B
افرادی که در این گروه جای می گیرند دمدمی مزاج هستند و رفتارهای احساسی و نمایشی از خود نشان می دهند. این نوع اختلال هم به زیر مجموعههای متفاوتی تقسیم میشوند:
اختلال شخصیت ضد اجتماعی
رفتارهایی که این افراد از خود نشان می دهند بر خلاق قوانین بوده و نرمال نیست. آنها هر گاه رفتار بدی از خود نشان دهند هیچ گاه احساس شرم و ناراحتی ندارند.
اختلال شخصیت مرزی
این افراد در اعمال و رفتار خود ثبات ندارند و مدام در نوسانات شدید به سر می برند. رفتارهای عاطفی و خلقی آنها پایداری لازم را ندارد.
اختلال شخصیت خودشیفته
افراد خودشیفته همیشه خود را مهم و مستحق همه چیر میدانند و خودبرتر بینی در وجود آنها ریشه کرده است.
اختلال شخصیت نمایشی
این افراد همیشه هیجانی و تحریک پذیر هستند و رفتارهایی شدید و نمایشی از خود نشان می دهند.
گروه C
افرادی که در این گروه قرار دارند همیشه مضطرب و هراسان هستند و رفتارهای خاصی از خود نشان می دهند که آنها را از افراد نرمال جدا می کند. این نوع اختلال هم نمونه های مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
اختلال شخصیت وسواسی
این افراد انعطاف ناپذیر هستند و به راحتی خود را با شرایط وفق نمی دهند. آنها به شکلی کاملا افراطی و کمالگرا رفتار می کنند. دوست دارند هر چیزی سر جای خود باشد بدین ترتیب جزیی نگر هستند.
اختلال شخصیت دوریگزین
افرادی که با عنوان این شخصیت تشخیص داده میشوند، عموما به شدت از اجتماع و ارتباط با دیگران دوری میکنند حس بی لیاقتی در آنها زیاد است همیشه از قضاوت دیگران ترس دارند.
اختلال شخصیت وابسته
این دسته از افراد وابستگی روانی بسیار زیادی به دیگران دارند و تصور میکنند که بدون حضور افراد دیگر قادر به انجام هیچ کاری نیستند.
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت خود شیفته
دوره های آموزشی رایگان در یوتیوب
همین الان میتونی از کانال یوتیوب ما دیدن کنی و مارو حمایت کنی و کلی ویدیو های آموزشی و دوره های آموزشی رایگان ببینی
نمایش دوره های رایگان
حتما این مطالب را بخوانید
افسردگی بعد از جدایی – راه های تشخیص و درمان
افسردگی بعد از جدایی یکی از چالشهای روحی و روانی است که بسیاری از افراد پس از پایان یک رابطه عاشقانه با آن مواجه میشوند. این نوع افسردگی میتواند از احساس غم و اندوه شدید تا از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره و حتی...
افسردگی دو قطبی چیست
افسردگی دو قطبی، یکی از اختلالات روانی پیچیده و چالشبرانگیز است که تأثیرات عمیقی بر زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان دارد. این اختلال، که به نامهای دیگر مانند اختلال دوقطبی نیز شناخته میشود، با تغییرات شدید و غیرقابل پیشبینی در وضعیت خلقی مشخص میشود....
افسردگی فصلی چیست
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی از افسردگی است که در برخی افراد با تغییرات فصول، به ویژه در ماههای پاییز و زمستان، بروز میکند. این اختلال میتواند تأثیرات چشمگیری بر زندگی فرد داشته باشد و اغلب با احساس خستگی، بیحالی، اضطراب، و...
نشانه های افسردگی ماژور
افسردگی ماژور یا افسردگی اساسی یکی از شایعترین و جدیترین اختلالات روانی است که میتواند تاثیرات عمیقی بر زندگی فرد داشته باشد. این اختلال نه تنها بر سلامت روانی افراد بلکه بر توانایی آنها در انجام فعالیتهای روزمره، روابط اجتماعی و حتی سلامت جسمانی...
دیدگاهتان را بنویسید