نیاز به مشاوره فوری دارم
اگر نیاز به مشاوره فوری داری همین الان میتونی از طریق دکمه زیر درخواست خودت رو ثبت کنی!!!
نیاز فوری به مشاوره دارم
طرحواره اطاعت
این مقاله در مورد طرحواره اطاعت و نشانه ها و راهکارهای درمان آن است که بر اساس مدل طرحواره درمانی توضیح داده شده است.
در ابتدا در این بخش به معرفی کامل طرحواره ها می پردازیم از این رو حتما ویدیو های زیر را گوش کنید. قبل از شناخت طرحواره اطاعت می بایست شناخت کلی و کاملی و از طرحواره ها داشته باشید برای این منظور ویدیو های آموزشی در این مقاله گذاشته شده است.
معرفی کامل طرحواره ها و راه های درمان طرحواره های شخصیتی
طرحواره ها چیست و چه ویژگی هایی دارد
چگونه طرحواره ها سرنوشت مارا تغییر میدهند
شیوه های درمان طرحواره ها
تله اطاعت
Schema-Subjugation
این افراد احساس می کنند مجبورند که باید مطیع دیگران باشند و نظر و نیازهای خودشان مهم نیست. چنین افرادی خود را بسیار کمتر از دیگران می بینند و به خاطر ترس از دیگران گوش به فرمان دیگران هستند. این طرحواره به صورت اطاعت کورکورانه یا نافرمانی شدید خود را نشان می دهد. برای اطلاع از طرحواره های خود می توانید تست طرحواره را از سایت دانلود نموده و آزمون را انجام دهید.
تشریح رفتارهای افراد دارای تله اطاعت
این افراد به دیگران اجازه می دهند بر آنها سلطه پیدا کنند. آنها تسلیم کنترل دیگران می شوند، چون احساس می کنند در غیر این صورت از طریق تنبیه یا رها شدن، تحت فشار قرار می گیرند. افراد مبتلا به این طرح واره، ادراکشان این است که نیازها و احساساتشان برای دیگران ارزشی ندارد و مهم تلقی نمی شود.
بسیاری از افرادی که این تله را دارند نهایتا خشم را تجربه می کنند و به صورت علائم ناسازگاری مانند رفتار پرخاشگرانه – منفعلانه طغیان شدید و خارج از کنترل خشم، علائم روان – تنی، کناره گیری از مهر و محبت، برونریزی و سوء مصرف مواد بروز می کند.
سبک مقابله ای افرادی که این طرح واره را دارند، معمولا تسلیم است. آنها به شدت مطيع دیگران هستند و نسبت به این که در مخمصه بیفتند، حساسیت زیادی نشان می دهند. این افراد احساس می کنند دیگران آنها را تهدید می کنند، هیچ کاری نمی توانند انجام دهند.
این افراد در بسیاری از مواقع در خدمت مراجع قدرت هستند: مراجع قدرت، قوی تر و بانفوذترند، لذا فرد دارای طرحواره اطاعت مجبور است تسلیم آنها شود. افرادی که چنین طرح واره ای دارند، ترس زیادی را نیز تجربه می کنند. واقعیت این است که آنها می ترسند اگر نیازها و احساسات خود را بیان کنند، وقایع ناگواری برایشان پیش بیاید. حتی ممکن است افراد مهم زندگی شان از دست آنها عصبانی شوند، رهایشان کنند و آنها را با تنبیه، طرد و انتقاد روبرو سازند. چنین افرادی نیازها و احساسات خود را واپس زنی می کنند، نه به این دلیل که احساس می کنند باید نیازها و احساسهای خود را واپس زنی کنند، بلکه به این دلیل که مجبورند چنین کاری انجام دهند. اطاعت آنها به دلیل ارزش یا تمایل درون سازی شده برای کمک به دیگران نیست، بلکه بیشتر مبتنی بر ترس از تلافی کردن دیگران است.
خرید دوره(کلیک کنید)
آنها معتقدند بیان نیازها و احساسات به هر طریقی که باشد، غلط است. وقتی این کار را انجام می دهند، احساس شرمندگی و گناه می کنند.
چنین افرادی ممکن است روی به رفتارهای اجتنابی بیاورند. مثلا وارد دوستی با کسی نشوند. یا ممکن است به صورت افراطی جبران رفتارهای خود را بکنند. در این صورت نافرمان و خشن می شوند.
در روابط دوستی و عاطفی به صورت زیر عمل می کنند:
- دنبال همسر یا افراد بسیار کنترل کننده یا فرمانده هستند. (تسلیم)
- از روابط عاطفی و اجتماعی و یا پیگیری خواسته هایش دوری می کند. (فرار)
- روی به رفتارهای خشن می آورد و نافرمانی زیادی می کند. (حمله)
موارد زیر نشانه هایی هستند که مشخص می کنند شما تا چه میزانی در این طرحواره قرار دارید:
- احساس می کنم مجبورم از دیگران اطاعت کنم.
- به خاطر ترس از دیگران از تصمیمات خود دوری می کنم و به تصمیمات دیگران بیشتر اهمیت می دهم.
- به خاطر ترس از ناراحت کردن دیگران مجبور هستم کارهای آن ها را انجام دهم.
- اجازه می دهم دیگران با روش خاص خودشان با من برخورد کنند.
ویژگی های طرحواره اطاعت
مثل سایر طرحواره های ناسازگار این طرحواره هم شخص را در روابط عاطفی و اجتماعی بسیار متزلزل می کند و در رسیدن به هدف ها و برنامه های خود ناموفق عمل می کند. این افراد ترس زیادی نسبت به دیگران دارند و فکر می کنند باید یک منبع قدرتی باشد که به آن متوسل شوند و از آن پیروی کنند. این افراد همیشه دنبال یک مراد یا رئیس هستند تا از فرامین او پیروی کنند.
گاهی همین پیروی زیاد باعث ایجاد خشم زیادی در شخص می شود که تلاس می کند به صورت های مختلف این خشم را نشان دهد. از دیگر ویژگی های این افراد این است که به شدت نیازهای خود را سرکوب می کنند تا مبادا مورد خشم دیگران قرار گیرند. این افراد به شخص یا اشخاصی قدرت زیادی می دهند و از ترس تنبیه شدن از جانب آن ها به اطاعت از آن ها می پردازند.
مطالعه بیشتر: تست طرحواره یانگ
در طرحواره درمانی جفری یانگ نشانه ها و ویژگی های مختلفی برای این طرحواره برشمرده می شود که بعضی از آن ها به صورت زیر بیان می شوند.
موارد زیر از پرسشنامه های طرحواره های یانگ گرفته شده اند:
- شخص بیشتر وقت ها به دیگران اجازه می دهد که طبق نظر و مرام خودشان با او برخورد کنند.
- سخت مشتاق هست که رضایت دیگران را به دست آورد.
- دوست ندارد با دیگران صادقانه مخالفت کند.
- تقریبا همیشه کاری می کند که از خشم دیگران دوری کند.
- نمی تواند از حق خود دفاع کند.
- به موفقیت خود اهمیتی نمی دهد.
- در محل کار نمی توانند تقاضای ارتقا دهد.
- توانایی “نه” گفتن ندارد.
تله اطاعت در محل کار
شخصی که این طرحواره را دارد در محل کار تلاش زیادی می کند که رضایت بالادستی های خود را فراهم کند. این افراد تلاش می کنند که خشم دیگران را برانگیخته نکنند. دنبال ارتقای موقعیت خود نیستند و فقط می خواهند بالادستی ها راضی باشند. خشم درونی این افراد ممکن است روزی سر باز کند و فوران کندو همین خود باعث می شود که طرف موقعیت کاری خود را هم از دست بدهد.
درمان طرحواره اطاعت
راهبردهای مختلفی برای درمان طرحواره اطاعت پیشنهاد شده است که به صورت خلاصه در سه دسته: شناختی، تجربی و رفتاری خلاصه می شوند.
الف- راهبردهای شناختی
کسانی که در این طرحواره قرار دارند باید تلاش کنند در روابط کاری و عاطفی باورهای محدود کننده خود را پیدا کنند. در زیر به تعدادی از این باورها اشاره می کنیم:
- نباید دیگران را عصبانی کنم.
- اگر حرفی بزنم یا احساساتم را بیان کنم مورد تنبیه قرار می گیرم.
- نباید کاری کنم که دیگران از دست من ناراحت شوند.
- باید تلاش کنم تا همه را راضی نگه دارم.
یافتن این باورها در روابط اجتماعی و عاطفی باعث می شود که پی به اشتباهات خود ببریم و بدانیم برای داشتن ارتباطات بهتر نیاز به فدا کردن خود نیست. تنها باید تکنیک های برخورد با دیگران را پیدا کنیم. نکته دیگر این است که ما نمی توانیم همیشه دیگران را راضی نگه داریم.
برای رهایی از اطاعت نیاز است که برای خود ارزش هایی تعیین کنیم و زندگی خود را حول ارزش هایمان قرار دهیم. اگر چیزی برای ما باارزش است همان را نگه داریم و از آن حمایت کنیم و نگران خشم دیگران نباشیم.
این مساله برای ما با ارزش است و نباید انتظار داشته باشیم که دیگران هم همیشه راضی باشند. هر شخصی برای خود دنیایی دارد و آن ها مثل ما فکر نمی کنند.
یادتان باشد در بسیاری از موارد ما در مورد دیگران اغراق می کنیم و فکر می کنیم آن ها از دست ما ناراحت هستند، در حالی که ممکن است این گونه نباشد.
ب- راهبردهای تجربی
خشم دورنی و ترس زیاد باعث ایجاد این طرحواره می شود. یکی از راهکارهای بسیار مفید این است که تلاش کنیم خشم خود را بیان کنیم. اگر نسبت به کسی خشمی داریم باید در غیاب او خشم خود را ابراز کنیم؛ بدین صورت که روی یک صندلی بنشینیم و تصور کنیم او روبه روی ما قرار دارد و همه خشمی که داریم و جملاتی که سالها در وجودمان باقی مانده است را به او بگوییم.
تصور کنیم که او روی صندلی نشسته است و بدون سانسور حرف های خود را بزنیم تا این خشم تخلیه شود.
کار دیگر این است که به خود احترام بیشتری بگذاریم و خود را دست کم در نظر نگیریم. مهربانی با خود ما را مطمئن می سازد که قرار نیست کسی به ما آسیب برساند.
ج- راهبردهای رفتاری
- تلاش کنید از افراد زورگو دوری کنید.
- توانایی نه گفتن را بالا ببرید.
- روش برخورد با دیگران را یاد بگیرید که مجبور نشوید برای رضایت آن ها هر کاری کنید
نویسنده مقاله:
استاد فرزاد میر احمدی، نویسنده کتاب طرح واره ها
مدیر موسسه ذهن موفق پارسیان
سوالات متداول
طرحواره اطاعت شامل تمایل شدید به تسلیم شدن به خواستهها و نیازهای دیگران به خاطر ترس از مجازات یا طرد شدن است، حتی اگر به قیمت نادیده گرفتن نیازهای خود باشد.
افراد با این طرحواره ممکن است احساس کنند که نمیتوانند نیازها و خواستههای خود را ابراز کنند، به راحتی تحت تأثیر دیگران قرار گیرند و از تعارضات بترسند.
درمانگران معمولاً با استفاده از تکنیکهای شناختی-رفتاری و آموزش مهارتهای ابراز وجود به افراد کمک میکنند تا با طرحواره اطاعت مقابله کنند و احساس قدرت و کنترل بیشتری در روابط خود پیدا کنند.
دوره های آموزشی رایگان در یوتیوب
همین الان میتونی از کانال یوتیوب ما دیدن کنی و مارو حمایت کنی و کلی ویدیو های آموزشی و دوره های آموزشی رایگان ببینی
نمایش دوره های رایگان
مزایای کتاب طرحواره ها
شناخت طرحواره های خود - درمان طرحواره ها - رشد و توسعه فردی - شناخت الگوهای غلط کودکی
خرید کتاب طرحواره ها
حتما این مطالب را بخوانید
راه های درمان طرحواره وابستگی
راه های درمان طرحواره وابستگی راهکارهای درمان طرحواره وابستگی طرحواره وابستگی یک موضوع مهم و پیچیده است که نیازمند رویکردهای گستردهای برای درمان آن است. اینجا چند راهکار کلی برای درمان طرحواره وابستگی آوردهام: مشاوره روانشناختی: مشاوره با یک روانشناس یا متخصص اعتیاد میتواند به...
راه های درمان طرحواره استحقاق
راه های درمان طرحواره استحقاق راهکارهای درمان طرحواره استحقاق طرحواره استحقاق یکی از اختلالات روانی است که نیازمند مراجعه به متخصصین مربوطه مانند روانپزشکان و رواندرمانگران است. درمان این اختلال به صورت ترکیبی از روشهای مختلف انجام میشود که شامل موارد زیر میشود: 1. دارو...
راه های درمان طرحواره بی اعتمادی
راه های درمان طرحواره بی اعتمادی راهکارهای درمان طرحواره بی اعتمادی طرحواره بی اعتمادی ممکن است از عوامل مختلفی ناشی شود، از جمله تجربههای گذشته، شرایط فعلی زندگی، یا مسائل روانی. درمان طرحواره بی اعتمادی میتواند به شکلهای مختلفی انجام شود که بسته به شدت...
راه های درمان طرحواره شرم و نقص
راه های درمان طرحواره شرم و نقص اعتماد به نفس و پذیرش خود اساسیترین عنصر در خودباوری و رشد شخصی است. طرحوارههای شرم و نقص، میتوانند از روابط اجتماعی، پیشرفت شغلی و حتی رضایت از زندگی شخصی ما بازداشت کنند. این مقاله به بررسی علل...
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
آیا انجام دادن این تمرینا به تنهایی کافیه واسه از بین بردن طرحواره؟
تمریناتی که در کتاب طرحواره های شخصیتی بیان کردیم برای رهایی از طرحواره ها کمک زیادی می کند. در عین حال اگر شخصی بخاطر احساس کمبود اعتماد به نفس و برای مورد توجه قرار گرفتن خیلی دنبال جلب توجه دیگران است و از خود اراده ای نشان نمی دهد و بیشتر به فکر اطاعت از دیگران است بهتر است با یک روانشناس صحبت کند.