فهرست مطالب این مقاله
زندگی امروزی پر از دغدغهها و فشارهای روزمرهست که گاهی اوقات میتونه آرامش ما رو به هم بزنه. همهمون دنبال راههایی هستیم که بتونیم این استرسها رو کم کنیم و به یه آرامش درونی برسیم. یکی از روشهای مؤثر برای رسیدن به این هدف، تکنیکهای ذهنآگاهی هست که میتونه به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک کنه. این تکنیکها شامل تمریناتی مثل تنفس عمیق، مدیتیشن و تمرکز بر لحظه حال میشن که با انجامشون میتونیم به تعادل روحی و ذهنی برسیم.
سوالاتی شما در مورد طریقه کاهش استرس دارد
آیا تا به حال احساس کردهاید که استرسهای روزمره زندگیتان را تحت تأثیر قرار داده است؟
آیا میخواهید با تکنیکهای ساده و کاربردی، آرامش بیشتری در زندگی خود تجربه کنید؟
چگونه میتوان با استفاده از ذهنآگاهی، استرس را کاهش داد و به آرامش درونی دست یافت؟
آیا به دنبال راهکارهایی هستید که به شما کمک کند در مواجهه با فشارهای زندگی، ذهنی آرامتر داشته باشید؟
مقاله رو تا آخر بخوان تا راههای واقعی کاهش استرس رو یاد بگیری!
داستان کوتاه: آرامش در یک فنجان چای
سارا روی مبل لم داده بود و به سقف خیره شده بود. ذهنش پر از فکرهای درهموبرهم بود؛ کارهای ناتمامی که روی هم تلنبار شده بودند، پیامهای بیجواب، و استرسی که مثل سایه دنبالش میآمد. با صدای نوتیفیکیشن گوشیاش آهی کشید. این روزها حتی صدای گوشی هم برایش شبیه زنگ خطر شده بود.
مادرش که از آشپزخانه نگاهش میکرد، با لبخند جلو آمد و یک فنجان چای داغ کنارش گذاشت. گفت: «یه نفس عمیق بکش، فقط همین یه لحظه رو برای خودت باش.» سارا اول اهمیتی نداد، اما بعد بخار چای و بوی دلنشینش وسوسهاش کرد. فنجان را برداشت، دستهایش را دورش حلقه کرد و یک جرعه نوشید. گرمای آن انگار تا عمق جانش نفوذ کرد.
همان لحظه فهمید چقدر خودش را درگیر استرسهای بیهوده کرده. مگر دنیا به آخر میرسید اگر چند دقیقه کارها را کنار میگذاشت؟ برای اولین بار بعد از مدتها، گوشی را بیصدا کرد، چای را مزهمزه کرد و چشمهایش را بست. شاید راه کاهش استرس آنقدرها هم پیچیده نبود..
14 تکنیک ذهن آگاهی برای کاهش استرس و افزایش آرامش
شاید شما هم دنبال راهی برای کاهش استرس و افزایش آرامش خود باشید که این مقاله را می خوانید. البته شاید می خواهید در این زمینه اطلاعاتی کسب کنید و به دیگران آموزش دهید. در هر صورت 15 تکنیک ذهن آگاهی کمک فراوانی به این هدف می کند.
وقتی احساسات ناخوشایندی مثل اضطراب، غم یا نگرانی داریم دوست داریم به هر طریقی راهی برای رهایی از آن ها بیابیم ولی این کار چندان آسان نیست. ممکن است در چنین مواقعی سراغ ورزش، سیگار، بیرون رفتن با دوستان یا هر کار دیگری بروید. شاید هم روبروی آینه قرار بگیرید و به خود جملات مثبت بگویید، ولی موقتی است.
نادیده گرفتن احساسات باعث می شود که آن ها شدیدتر شوند و تاثیر منفی بر جسم و روان ما بگذارند. پس ما چگونه می توانیم با اضطراب روبه رو شویم و از آن رها شویم؟
خبر خوش این است که ذهن آگاهی در این زمینه کارنامه درخشانی دارد. ذهن آگاهی یا توجه آگاهی عناصر ذهن را – فکر، احساسات ، گفتار و رفتار – که منجر به رنج و اضطراب می شود پیدا می کند و باعث آزادی و رهایی می شود. ذهن آگاهی با مستقر کردن ما در لحظه حال شادمانی اصیل را برای ما هدیه می آورد.
نکته جالب در مورد ذهن آگاهی این است که می توان تمرینات آن را در هر جایی انجام داد و حتی کودکان نیز می توانند از این تمرینات بهره ببرند.
در این جا 14 تمرین تاثیرگذار ذهن آگاهی برای کاهش استرس و افزایش آرامش ارائه می کنیم:
1- بازی نام گذاری
برای چند لحظه به اطراف خود نگاه کنید، سپس روی خود را برگردانید و نام 3 چیزی که می شنوید را در ذهن داشته باشید؛ نام 2 چیزی که می بینید و نام یک چیز که حس می کنید.
این تمرین کمک می کند بتوانیم افکار مختلفی که سراغمان می آید را مدیریت کنیم و فقط به چیزی که می خواهیم فکر کنیم.
2- تمرین نیت گذاری
قبل از این که روز خود را شروع کنید زمانی را وقف قرار دادن ذهن در حالت پاک قرار دهید. همه چیز را رها کنید و فقط به آن چه می خواهید فکر کنید.
3- تنفس عمیق
کیفیت تنفس چیزهای زیادی درباره ما می گوید. اگر اضطراب داشته باشید نفستان سطحی است. پس یک راه ساده برای رهایی از استرس و اضطراب تنفس عمیق است. این امر سیستم اعصاب را آرام می کند.
برای این کار هنگام دم آگاهی خود را سمت نفس بیاورید و هوایی که وارد بدنتان می شود را دنبال کنید. هنگام بازدم هم همین کار را انجام دهید. این تمرین را چندین بار انجام دهید.
مطالعه بیشتر: هدف گذاری با ذهن آگاهی

4- بازی چرخیدن و ایست
در این بازی شما شروع به چرخیدن و دست زدن می کنید تا شخص دیگر بگوید ایست! سپس نگاه کنید که در بدنتان چه حسی دارید. این کار کمک زیثادی به ذهن آگاه شدن می کند.
5- شمع
یک شمع روشن کنید و به مدت 10 دقیقه زبانه های آن را نگاه کنید
6- تمرین نوشیدن
آب یا هر نوع نوشیدنی دیگر که می خورید به دمای لیوان، رنگ نوشیدنی، دما و مزه آن توجه کنید ولی هیچ قضاوتی نکنید.
7- تمرین خوردن میوه
یک میوه بردارید و حداقل30 ثانیه به آن نگاه کنید و نرمی و سفتی آن را لمس کنید و سپس آن را به آرامی در دهان بگذارید و مزه آن را بچشید و سپس بخورید.

خرید کتاب(کلیک)
8- تمرین لیست سپاس گذاری
لحظه ای توقف کنید و سه چیزی که همین الان بابت آن سپاس گزار هستید را بنویسید.
9- تمرین حال
اساس ذهن آگاهی یعنی در حال بودن. از آن جایی که ذهن به سرعت پراکنده می شود آن را سمت چیزی بیاورید که برای لحظاتی در آن جا بماند. می توانید ذهن را سمت نفس بیاورید یا این که ذکر خاصی را بگویید یا به شی خاصی نگاه کنید و مشاهده گر آن باشید.
10- صدای زنگ
یک زنگ را بزنید یا از اینترنت صدای یک زنگ را دانلود کنید و به صدای آن توجه کنید تا جایی که دیگر صدایی نباشد. هنگام انجام این تمرین فقط به صدا توجه کنید.
11- مشاهده افکار و احساسات
برای دقایقی بنشینید و افکار و احساسات خود را مشاهده کنید. بگویید من چه فکری یا احساسی دارم؟ به جای این که بگویید چرا این گونه فکر می کنم؟
12- برگه صبحگاهی
اولین کاری که بعد از بیدار شدن می کنید این است که برگه ای بردارید و سه تا از افکاری که دارید را روی آن بنویسید. این کار باعث مشاهده افکار و تخلیه ذهن می شود.
مطالعه بیشتر: هدف در زندگی

13- مهمانی افکار
افکار مزاحم خود را خیلی جدی نگیرید، آن ها می آیند و می روند. خود را درگیر آن ها نکنید، به خود بگویید این یک فکر مهمان است و می رود، ماندگار نیست.یکی از مشکلاتی که خیلی از افراد دارند این است که افکار خود را ماندنی می دانند. هر وقت فکری شما را اذیت می کند با یک مهمان مواجه هستید که دیر یا زود می رود.
البته این نکته را در نظر داشته باشید بعضی مواقع شما سالها با بعضی افکار همراه بودید و شاید به راحتی شما را رها نکنند.
گاهی الگوهای فکری نامناسبی داریم که بهتر است آن ها را بشناسیم:
- تعمیم سازی: اگر یک اتفاق یک زمان برایمان افتاد، فکر می کنیم همیشه این تکرار می شود.
- شخصی سازی: اگر کسی حرفی زد یا کاری کرد آن را به خود نسبت می دهیم.
- فیلترسازی: هر چه فکر سراغ ما می آید را رها می کنیم و فقط آن هایی که علیه مان است را انتخاب می کنیم.
- منفی سازی: جنبه های منفی کار را می بینیم
- همه یا هیچ: اگر کاری یا کسی تماما مطابق میل ما نبود آن را کنار می زنیم.
- و…
14- بازی صدا
به طرف مقابل بگویید به صداهای اطراف گوش دهد. چه می شنود . آیا صدای داخل را می شنود؟ صدای بیرون؟ داخل بدن و..
چه صداهایی را بیشتر می شنود؟ …
امیدوارم این 14 تکنیک ذهن آگاهی به کاهش استرس و افزایش آرامش شما کمک کند.
فرزاد میراحمدی نویسنده کتاب: دیدار با استاد درون
مطالعه بیشتر: فن بیان چیست؟
مطالب مرتبط
مطالب مرتبط
آخرین مطالب
تیپ 2 یا امدادگر در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 11:04:46فروردین ۱, ۱۴۰۴|
تیپ 3 یا بازیگر در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 10:58:30اسفند ۲۹, ۱۴۰۳|
تیپ 4 یا احساساتی در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 10:54:43اسفند ۲۸, ۱۴۰۳|
تیپ 5 یا ناظر در انیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/19 9:16:38اسفند ۱۹, ۱۴۰۳|
تیپ 6 یا بازرس در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/16 13:32:44اسفند ۱۶, ۱۴۰۳|
تیپ 1 یا کمالگرا در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/7 13:22:01اسفند ۷, ۱۴۰۳|