توسط منتشرشده در: اردیبهشت ۵, ۱۴۰۱دسته بندی ها: شخصیت شناسی MBTI, شخصیت شناسی آرکتایپ ها (کهن الگوها)

فهرست مطالب این مقاله

روانشناسی شخصیت:

معنا و عوامل تعیین کننده شخصیت!

انسان انسان به دنیا نمی آید. او در بدو تولد نوزادی است که توانایی تبدیل شدن به یک فرد را دارد. پس از تولد با انسان های دیگر معاشرت می کند و تحت تأثیر فرهنگ آنها قرار می گیرد. در نتیجه انواع تجربیات و تأثیرات اجتماعی، او تبدیل به یک شخص می شود و شخصیتی پیدا می کند.

ویژگی های شخصیتی الگوهای مشخصه افکار، احساسات و رفتار افراد را منعکس می کند . ویژگی های شخصیتی دلالت بر ثبات دارد – انتظار می رود فردی که در یک ویژگی خاص مانند برون گرایی امتیاز بالایی کسب می کند در موقعیت های مختلف و در طول زمان اجتماعی باشد.

بنابراین ، روان‌شناسی صفت بر این ایده استوار است که افراد از نظر جایگاهی که دارند در مجموعه‌ای از ابعاد صفت اساسی که در طول زمان و در موقعیت‌ها باقی می‌مانند ، با یکدیگر تفاوت دارند . پرکاربردترین سیستم صفات ، مدل پنج عاملی نام دارد .این سیستم شامل پنج ویژگی گسترده است که می توان آنها را با نام اختصاری   OCEAN به خاطر آورد : باز بودن ، وظیفه شناسی ، برونگرایی ، توافق پذیری و روان رنجوری.

هر یک از ویژگی های اصلی را می توان به جنبه هایی تقسیم کرد تا تجزیه و تحلیل دقیق تری از شخصیت افراد ارائه شود . علاوه بر این ، برخی از نظریه پردازان صفت استدلال می کنند که ویژگی های دیگری وجود دارد که نمی توان آنها را به طور کامل توسط مدل پنج عاملی در نظر گرفت.

منتقدان مفهوم صفت استدلال می کنند که افراد از یک موقعیت به موقعیت دیگر به طور مداوم عمل نمی کنند و افراد بسیار تحت تأثیر نیروهای موقعیتی هستند . بنابراین ، یک بحث عمده در این زمینه مربوط به قدرت نسبی صفات افراد در مقابل موقعیت هایی است که آنها خود را به عنوان پیش بینی کننده رفتارشان می یابند.

برای ثبت درخواست مشاوره فرم زیر را پر کنید یا با شماره 02166425154 تماس بگیرید.

مطالعه بیشتر: روانشناسی ازدواج

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت

معنای روانشناسی شخصیت:

واژه «شخصیت» از کلمه لاتین «persona» به معنای نقاب گرفته شده است. به گفته کی. یانگ، «شخصیت یک  مجموعه‌ای از عادات ، صفات ، نگرش‌ها و ایده‌های یک فرد ، که از بیرون به نقش‌ها و موقعیت‌ها سازمان‌دهی می‌شوند و از درون با انگیزه ، اهداف و جنبه‌های مختلف خودداری مرتبط هستند .» شخصیت  “الگوی عادات ، نگرش ها و ویژگی های یک فرد که سازگاری او با محیطش را تعیین می کند ” تعریف می کند .

طبق نظر رابرت ای پارک و ارنست دبلیو برگس ، شخصیت « مجموع و سازماندهی آن صفاتی است که نقش فرد را در گروه تعیین می‌کند » .

هربرت بلوخ آن را به عنوان «سازمان مشخصه عادات ، نگرش ها ، ارزش ها ، ویژگی های عاطفی فرد……» تعریف می کند .

به گفته آرنولد دبلیو گرین ، « شخصیت مجموع ارزش‌های یک فرد ( موضوع تلاش او ، مانند ایده‌ها ، اعتبار، قدرت و جنسیت) به‌علاوه ویژگی‌های غیر فیزیکی او (روش‌های همیشگی عمل و واکنش او) است . »

به گفته لینتون ، شخصیت شامل «مجموعه سازمان‌یافته فرآیندهای روان‌شناختی و وضعیت مربوط به فرد » است .

تعاریف زیادی در ارتباط با شخصیت  از روانشناسان به نام وجود دارد که ما در این مقاله برخی آن ها را بیان کردیم .

شخصیت منحصربه‌فرد شما است . شما را همان چیزی می‌سازد که هستید و بر همه چیز از روابطتان گرفته تا نحوه زندگی‌تان تأثیر می‌گذارد . شخصیت چیزی است که ممکن است بتوانید آن را توصیف کنید ، اما آیا می دانید مطالعه علمی شخصیت شامل چه مواردی می شود ؟

روانشناسی شخصیت یکی از بزرگترین و محبوب ترین شاخه های روانشناسی است . متخصصانی که روان‌شناسی شخصیت را مطالعه می‌کنند می‌خواهند بفهمند که شخصیت چگونه رشد می‌کند و همچنین چگونه بر نحوه تفکر و رفتار ما تأثیر می‌گذارد . آنها  با چگونگی تفاوت شخصیت در افراد و همچنین شباهت افراد نگاه می کنند  و اختلالات شخصیت را ارزیابی ، تشخیص و درمان می کنند .

شخصیت شناسی یکی از علم هایی هست که خیلی میتونه کمکت کنه در زمینه های مختلف مثل ازدواج، رابطه ، مسیر شغلی،، تربیت فرزند و.... پس حتما باید یادش بگیری.

خرید کتاب(کلیک)

روانشناسی شخصیت دقیقا چیست؟

چگونه درک شخصیت شما می تواند به شما کمک کند تا در مورد بهزیستی عاطفی خود بینش پیدا کنید ؟

نظریه های صفت شخصیت بر این ایده متمرکز هستند که شخصیت از صفات یا تمایلات گسترده تشکیل شده است . تئوری های مختلفی برای شناسایی اینکه کدام ویژگی ها اجزای اصلی شخصیت هستند و همچنین تلاش هایی برای تعیین تعداد کل ویژگی های شخصیتی ارائه شده است .

گوردون آلپورت روانشناس یکی از اولین کسانی بود که شخصیت را بر اساس ویژگی های فردی توصیف کرد .

آلپورت در دیدگاه گرایشی خود پیشنهاد کرد که انواع مختلفی از صفات وجود دارد : مشترک ، مرکزی و اصلی .

ویژگی های مشترک بسیاری از افراد در یک فرهنگ خاص مشترک است . صفات محوری آنهایی هستند که شخصیت فرد را می سازند . صفات اصلی آنهایی هستند که به قدری غالب هستند که شخص در درجه اول به دلیل آن ویژگی ها شناخته می شود .  به گفته ی آلپورت  بیش از 4000 صفت فردی وجود دارد . روانشناس ریموند کتل پیشنهاد کرد که 16 مورد وجود دارد. کتل همچنین معتقد بود که این صفات در یک پیوستار وجود دارند و همه افراد دارای هر ویژگی به درجات مختلف هستند  .

روان‌شناسی به نام هانس آیزنک فهرستی از ویژگی‌ها را محدودتر می‌کند و پیشنهاد می‌کند که تنها سه ویژگی وجود دارد : برونگرایی ؛  روان رنجوری و روان‌پریشی .

مطالعه بیشتر: روان درمانی چیست

1.   برون گرایی :

برون گرایی معیاری است که نشان می دهد یک فرد چقدر پرانرژی ، اجتماعی و دوستانه است . برونگراها معمولاً به عنوان فرد مردمی ” شناخته می شوند که انرژی را از حضور در اطراف دیگران که انرژی خود را به سمت مردم و دنیای خارج هدایت می کنند، می گیرند. برونگراها اغلب با اجتماعی بودن، پرحرفی، جرات ورزی و تحریک پذیری مشخص می شوند.

با این حال بی انصافی است که فکر کنیم افراد برون گرا جویای توجه هستند. برعکس ، آنها از تعاملات اجتماعی خود انرژی می گیرند و برونگراها برای احساس انرژی به تحریک اجتماعی نیاز دارند . همه ما در زندگی خود با یک فرد برونگرا چه مواجه خواهیم شد . نکته مهم این است که این تیپ شخصیتی در هیجان رشد می کند و به طور کلی در مورد تعاملات اجتماعی بسیار مشتاق است . برون گراها که طبیعت تکانشی دارند، ترجیح می دهند یک فعالیت را انجام دهند تا به انجام کاری فکر کنند .

نکته مهم این است که چگونه یک فرد برونگرا بر رفتار در محل کار می تواند تأثیر بگذارد . نکات اصلی که باید به آن توجه کرد عبارتند از :برونگراها از بودن در کنار مردم و گروه های اجتماعی بزرگتر لذت می برند. محیط کاری مناسب برای همکاری، کار تیمی و حتی ایجاد فضایی برای شکوفایی این شخصیت ضروری است .برونگراها از صحبت کردن بسیار لذت می برند. این همان جایی است که آنها «انرژی» به دست می آورند تا وظایف خود را تکمیل کنند.

این می‌تواند در محل کاری که با محیط‌های تحلیلی و مبتنی بر داده‌های بیشتر سروکار دارد، مشکل‌سازتر باشد، جایی که حواس‌پرتی می‌تواند برای تکمیل وظایف مشکل‌ساز باشد .

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت

2. روان رنجوری :

با تفکر وسواسی، اضطراب ، پریشانی و سطح معینی از اختلال در کارهای روزمره مشخص می شود.  روان رنجور بودن بیشتر با یک فرد نگران یا بیش از حد متفکر بودن همراه است تا یک اختلال روانی .با این حال، بدون کمک ، روان رنجوری هایی که توسط مکانیسم های مقابله ای ناسالم و محیط های پر استرس احاطه شده اند، ممکن است منجر به اختلالات اضطرابی شوند .

اختلالات اضطرابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اختلال اضطراب جدایی

اختلال اضطراب فراگیر

فوبیای خاص

اختلال اضطراب اجتماعی

اختلال پانیک یا اختلال حمله پانیک

اختلال اضطراب ناشی از مواد یا داروها

علائم روان رنجوری چیست ؟

اگر نمی‌دانید که آیا دچار روان رنجوری هستید، از خود بپرسید که آیا تاکنون یکی از علائم یا ویژگی‌های زیر را تجربه کرده‌اید :

اضطراب و دلهره

نگرانی و احساس گناه بیش از حد

تمایل به احساسات و واکنش های منفی بیشتر

تحریک پذیری و عصبانیت

عزت نفس پایین و خودآگاهی

پاسخ ضعیف به عوامل استرس زا

تعبیری از موقعیت های روزمره به عنوان تهدید

افسردگی

بی ثباتی عاطفی

3.روان پریشی (سایکوز) :

کلمه روان پریشی برای توصیف شرایطی استفاده می شود که بر ذهن تأثیر می گذارد، جایی که تماس با واقعیت قطع شده است . وقتی فردی به این شکل بیمار می شود، به آن روان پریشی می گویند.

در طی یک دوره روان پریشی ، افکار و ادراک فرد مختل می شود و ممکن است فرد در درک اینکه چه چیزی واقعی است و چه چیزی نیست مشکل داشته باشد. علائم روان پریشی شامل هذیان (باورهای نادرست) و توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی است که دیگران نمی بینند یا نمی شنوند). علائم دیگر عبارتند از گفتار نامنسجم و رفتاری که برای موقعیت نامناسب است . یک فرد در یک دوره روان پریشی ممکن است افسردگی ، اضطراب ، مشکلات خواب ، کناره گیری اجتماعی ، فقدان انگیزه و به طور کلی مشکل در عملکرد را تجربه کند .  امروزه ، نظریه «پنج بزرگ» شاید محبوب‌ترین و پذیرفته‌شده‌ترین نظریه شخصیت باشد .

این نظریه پیشنهاد می کند که روانشناسی شخصیت از پنج بعد شخصیتی گسترده تشکیل شده است :

توافق پذیری

وظیفه شناسی

برون گرایی

روان رنجوری

باز بودن

نظریه پنج بزرگ بیان می کند که هر ویژگی به عنوان یک پیوستار گسترده وجود دارد . شخصیت یک فرد در طیفی برای هر ویژگی قرار می گیرد . به عنوان مثال ، ممکن است از نظر برون گرایی ، وظیفه شناسی ، و موافق بودن بالا باشید ، اما از نظر صراحت و روان رنجوری در حد متوسط باشید .

مطالعه بیشتر: روانشناسی خانواده

چگونه روانشناسی شخصیت در طول زندگی شکل می گیرد و تغییر می کند ؟

نظریه رشد روانی-جنسی فروید یکی از شناخته شده ترین نظریه های شخصیت است . اما در عین حال یکی از بحث برانگیزترین نظریه ها  به گفته فروید ، کودکان  هستند  که از طریق یک سری مراحل رشد شخصیت پیشرفت می کنند .  تکمیل موفقیت آمیز یک مرحله به فرد اجازه می دهد تا به مرحله بعدی توسعه حرکت کند . شکست در هر مرحله می‌تواند منجر به تثبیت‌هایی شود که می‌تواند بر شخصیت فرد تأثیر بگذارد .

اریک اریکسون ، روانشناس دیگر، هشت مرحله روانی-اجتماعی زندگی را تشریح کرد . با نظریه اریکسون ، هر مرحله نقش بسزایی در رشد شخصیت و مهارت های روانی فرد دارد .در طول هر مرحله روانی-اجتماعی ، یک فرد با یک بحران رشد مواجه می شود که به عنوان نقطه عطفی در رشد او عمل می کند . تکمیل موفقیت آمیز هر مرحله منجر به رشد شخصیتی سالم می شود .اریکسون بیشتر به این موضوع علاقه مند بود که چگونه تعاملات اجتماعی بر رشد شخصیت تأثیر می گذارد . او در درجه اول به توسعه آنچه که هویت خود می نامید توجه داشت .

در حالی که نظریه فروید پیشنهاد می‌کرد که شخصیت در ابتدا در سنین پایین شکل می‌گیرد و شکل می‌گیرد ، اریکسون معتقد بود که شخصیت در طول زندگی به رشد خود ادامه می‌دهد .چگونه شخصیت آزمایش می شودبرای مطالعه و اندازه گیری شخصیت ، روانشناسان تست ها ، ارزیابی ها و فهرست های شخصیتی را توسعه داده اند . این تست ها به طور گسترده در تنظیمات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند . به عنوان مثال، شاخص نوع معروف ((MBTI  اغلب به عنوان یک ارزیابی غربالگری قبل از استخدام استفاده می شود . ارزیابی های دیگر می تواند برای کمک به افراد در یادگیری بیشتر در مورد جنبه های مختلف شخصیت خود استفاده شود . برخی از تست ها به عنوان ابزار غربالگری و ارزیابی برای کمک به تشخیص اختلالات شخصیت استفاده می شوند .

به دست آوردن درک بهتر از شخصیت شما می تواند در بسیاری از جنبه های زندگی شما مفید باشد . به عنوان مثال ، روابط با دوستان ، خانواده و همکاران ممکن است زمانی بهبود یابد که متوجه شوید که با دیگران خوب کار می کنید یا باید زمانی را برای تنهایی اختصاص دهید . احتمالاً با مجموعه‌ای از تست‌های شخصیتی آنلاین مواجه شده‌اید (مثلاً یک آزمون آنلاین که به شما می‌گوید برون‌گرا یا درون‌گرا هستید) .

برخی از این تست‌ها ظاهراً ” شخصیت  واقعی ” را نشان می‌دهند ، در حالی که برخی دیگر به   فقط برای سرگرمی هستند .ابزارهای غیررسمی می توانند سرگرم کننده باشند و ممکن است بینشی در مورد ترجیحات و ویژگی های شما ارائه دهند، اما فقط تست های شخصیتی که توسط متخصصان آموزش دیده و واجد شرایط انجام می شود باید به عنوان ارزیابی رسمی یا برای تشخیص استفاده شوند .

اختلالات شخصیت چیست؟

اختلال شخصیت نوعی تفکر، احساس و رفتار است که از انتظارات فرهنگ منحرف می شود ،  باعث ناراحتی یا مشکلاتی در عملکرد می شود و در طول زمان ادامه می یابد .

10 نوع خاص از اختلالات در روانشناسی شخصیت وجود دارد

. اختلالات شخصیت الگوهای رفتاری و تجربیات درونی بلند مدتی هستند که به طور قابل توجهی با آنچه انتظار می رود متفاوت است .

الگوی تجربه و رفتار از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و باعث ناراحتی یا مشکلاتی در عملکرد می شود . بدون درمان ، اختلالات شخصیت می تواند طولانی مدت باشد . اختلالات شخصیت حداقل بر دو مورد از این زمینه ها تأثیر می گذارد : طرز تفکر در مورد خود و دیگران روش واکنش عاطفی راه ارتباط با افراد دیگر  و روش کنترل رفتار

انواع اختلالات در روانشناسی شخصیت

1.اختلال شخصیت ضد اجتماعی :

الگویی از نادیده گرفتن یا نقض حقوق دیگران است . فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی ممکن است با هنجارهای اجتماعی مطابقت نداشته باشد ، ممکن است مکرراً دروغ بگوید یا دیگران را فریب دهد یا ممکن است به صورت تکانشی عمل کند.

2.  اختلال شخصیت اجتنابی :

الگویی از کمرویی شدید، احساس بی کفایتی و حساسیت شدید به انتقاد . افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی ممکن است تمایلی به درگیر شدن با افراد نداشته باشند، مگر اینکه مطمئن باشند که مورد علاقه هستند، درگیر انتقاد یا طرد شدن باشند، یا ممکن است خود را به اندازه کافی خوب یا از نظر اجتماعی ناتوان بدانند .

3.  اختلال شخصیت مرزی :

الگویی از بی ثباتی در روابط شخصی ، احساسات شدید، تصور ضعیف از خود و تکانشگری . یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است برای اجتناب از رها شدن ، تلاش های مکرر خودکشی ، نشان دادن عصبانیت شدید نامناسب یا داشتن احساس پوچی مداوم تلاش زیادی کند .

4. اختلال شخصیت وابسته :

الگویی از نیاز به مراقبت و رفتار مطیع و چسبنده. افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته ممکن است در تصمیم گیری های روزانه بدون اطمینان از جانب دیگران مشکل داشته باشند یا ممکن است به دلیل ترس از ناتوانی در مراقبت از خود در تنهایی احساس ناراحتی یا درماندگی کنند.

5.    اختلال شخصیت هیستریونیک :

الگویی از احساسات و توجه بیش از حد . افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک ممکن است زمانی که در مرکز توجه نیستند احساس ناراحتی کنند ، ممکن است از ظاهر فیزیکی برای جلب توجه خود استفاده کنند یا احساساتشان  به سرعت در حال تغییر یا اغراق آمیز باشند .

6.  اختلال شخصیت خودشیفته :

الگویی از نیاز به تحسین و عدم همدلی با دیگران. یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته ممکن است احساس بزرگی ، مهم بودن ، احساس استحقاق ، سوء استفاده از دیگران یا عدم همدلی داشته باشد .

7.  اختلال شخصیت وسواسی اجباری :

الگویی از مشغولیت به نظم، کمال و کنترل . فرد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی-اجباری ممکن است بیش از حد بر جزئیات یا برنامه ها متمرکز باشد ، ممکن است بیش از حد کار کند و برای اوقات فراغت یا دوستان خود وقت بگذارد، یا ممکن است در اخلاق و ارزش های خود انعطاف ناپذیر باشد.

8.  اختلال شخصیت پارانوئید :

الگویی از مشکوک بودن به دیگران و بدبینی یا کینه توز بودن آنها. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید اغلب تصور می کنند که مردم به آنها آسیب می رسانند یا آنها را فریب می دهند و به دیگران اعتماد نمی کنند و به آنها نزدیک نمی شوند.

9.  اختلال شخصیت اسکیزوئید :

جدا شدن از روابط اجتماعی و ابراز کمی احساسات . فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید معمولاً به دنبال روابط نزدیک نیست ، تنها بودن را انتخاب می کند و به نظر می رسد که به تمجید یا انتقاد دیگران اهمیتی نمی دهد

10.  اختلال شخصیت اسکیزوتایپی :

الگوی بسیار ناراحت کننده در روابط نزدیک ، داشتن تفکر تحریف شده و رفتار غیرعادی . فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی ممکن است باورهای عجیب و غریب یا رفتار یا گفتار عجیب و غریب یا عجیب داشته باشد یا ممکن است اضطراب اجتماعی بیش از حد داشته باشد.

تشخیص اختلال شخصیت مستلزم آن است که یک متخصص سلامت روان به الگوهای بلندمدت عملکرد و علائم نگاه کند. تشخیص معمولاً در افراد 18 ساله یا بالاتر انجام می شود. افراد زیر 18 سال معمولاً با اختلالات شخصیتی تشخیص داده نمی شوند زیرا شخصیت آنها هنوز در حال رشد است . برخی از افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی ممکن است مشکلی را تشخیص ندهند. همچنین ، افراد ممکن است بیش از یک اختلال شخصیت داشته باشند .

مطالعه بیشتر: سلامت روان چیست

4.5/5 - (2 امتیاز)

به اشتراک گذاشتن این استوری،بستر های خود را انتخاب کنید!

4 ديدگاه

  1. سعید موسی خانی فروردین 20, 1403 در 08:44 - پاسخ

    بسیار عالی اموزنده بود

  2. مریم وکیلی مهر 19, 1402 در 10:08 - پاسخ

    من میخوام بدونم چطوری با چندجلسه مشاوره یک نفر که خیلی وقته به هم ریخته درمان میشه مگه بدون دارو هم میشه؟

  3. عباس دهقانی آذر 12, 1401 در 16:47 - پاسخ

    بسیارااموزنده وعالی

    • ذهن موفق پارسیان آذر 12, 1401 در 18:10 - پاسخ

      سپاس فراوان از شما

درج دیدگاه