اختلال شخصیت وسواسی جبری
اختلال شخصیت وسواسی جبری یک اختلال روانی مزمن بوده که در آن فرد کاملا کمال گرا است و هر چیزی را در حد عالی می پذیرد و همیشه جزئیات را به بهترین شکل کنترل می کند. در این اختلال وسواسی بودن مهمترین علامت است و فرد انعطاف پذیری در این مسئله ندارد. این افراد هر چیزی را به صورت کاملا افراطی در جای خود قرار می دهند و به این موضوع حساسیت زیادی نشان می دهند به طوری که اگر چنین نباشد فکر انها کاملا درگیر می شود. آنها کمتر به دیگران اعتماد می کنند و نمی توانند اختیار کارهای خود را به دیگران بدهند جون بر این باور هستند که دیگران دقت و زمان کافی برای انجام این کار ندارند.
زندگی آنها بدون مقررات و برنامه ریزی سپری نمی شود بلکه همیشه مقررات خاص خود را دارند و این را از بقیه هم انتظار دارند. آنها نمی توانند آرامش و خود انگیختگی و همچنین روابط عمیق را تجربه کنند چون تمام توجه و تمرکز آنها به کار است. آنها در مورد مسائل مالی، هیجانات و عواطفشان بسیار سخت و تنگنظر هستند و همیشه باید حرف، حرف آنها باشد. رفتاری که این افراد از خود نشان می دهند خودآگاهانه نیست و به صورت غیر ارادی اتفاق می افتد. ویژگی مهم این افراد رفتارهای آنها در یک چهارچوب است که به هیچ وجه هم از آن خارج نمی شود.
مطالعه بیشتر: روانشناسی شخصیت
این افراد تصور می کنند که رفتار آنها صحیح و عادی است به همین دليل کمتر به درمان فکر می کنند اما از نظر روانشناسان این افراد رفتارهایی کاملا غیر ارادی اتفاق خود نشان می دهند بدین ترتیب نیاز به درمان هایی کاملا اساسی دارند. روان درمانی بهترین راهکار برای درمان این بیماری است و به افراد کمک می کند تا رفتارهای نادرست خود را شناسایی و در جهت رفع آن تلاش کنند. آنها نمی توانند به راحتی احساسات و هیجانات خود را کنترل کنند بدین ترتیب به استرس و افسردگی مبتلا می شوند. درگیریهای ذهنی این افراد زیاد بوده و ممکن است حتی جسم آنها را هم به بیماری مبتلا کند.
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت چیست؟
ویژگی رفتاری افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی جبری
افرادی مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی جبری همیشه ویژگی های بارز دارند که می توان به کمک آنها به راحتی آنها را تشخیص داد. این ویژگی ها عبارتند از:
- انها تا حد زیادی کمالگرا هستند به همین دلیل نمی توانند فعالیت های خود را تا آخر به ثمر برسانند.
- این افراد به قوانین و سنت ها و مراسم و مناسب اعتقاد زیادی دارند.
- چهارچوبی بودن رفتار فرد تا جایی که ازنظر دیگران بیمار رفتاری خشک و کند دارد.
- آنها در مسائل مالی و عاطفی تنگ نظر و خسیس هستند و کمتر به دیگران احساس دارند.
- وقتشناسی انها کاملا غیر عادی و غیرمعمول بوده تا حدی که باعث عذاب خود و دیگران میشوند.
- این افراد به مسائل حاشیه ای و جزئیات توجه زیادی می کنند.
- وابستگی آنها به افراد زیاد بوده و مرتب به آنها باج می دهند.
- به دلیل وسواس زیاد کارها را با دیگران به اشتراک نمی گذارند گذارند نمی توانند امور را به کسی محول کنند.
- کارهای آنها تکرار شونده بوده و روزانه به صورت روتین کار را انجام می دهند.
- اعتیاد آنها به انجام کارهای تکراری زیاد است.
- خرافی بودن زیاد باعث شده تا چیزهای غیر واقعی را هم باور کنند.
- استفاده از پرخاشگری و قهر بهجای مدیریت بحران ویژگی مهم این افراد است.
- این افراد در مدیریت رفتارهای مانند بیتوجهی بیجا، باج دادن، فداکاری و یا سوءاستفاده از آنها کاملا ناتوان هستند.
- رفتارهای نمایشی مانند تعارض و صداهای نا متعارف برای جلب توجه از خود نشان می دهند.
- مدام نگران از دست دادن روابط عاطفی خود هستند.
- هیچ وجه توجیهی برای پنهانکاری و درغگویی خود ندارند.
- این افراد سخت کوشی غیر متعارفی در انجام فعالیتها دارند.
- از لوازم بی استفاده و بی فایده نگهداری می کنند.
درمان اختلال شخصیت وسواسی جبری
اختلال شخصیت وسواسی جبری اگر مزمن نباشد بهتر و سریع تر درمان می شود. مشاوره با یک روانشناس با تجربه کمک می کند تا شما بتوانید رفتار نادرست خود را بهتر بشناسید چون برخی افراد رفتارهای وسواسی خود را کاملا طبیعی جلوه می دهند. برای برخی افراد درمان در کنار خانواده و همسر و دوست صمیمی بهترین گزینه بوده و کمک می کند تا فرد از ایک رفتارهای فاصله بگیرد. نزدیکی به این افراد و شناخت عملکردهای وسواسی آنها سخت است که همین موضوع درمان را هم سخت تر می کند. درمانهای حمایتی برای اعضای خانواده و افراد نزدیک به فرد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی جبری مفید است.
مطالعه بیشتر: تفاوت بین شخصیت و رفتار چیست
برای درمان این افراد در اولین مرحله باید با آنها گفتگو کنید تا بتوانید ابتدا به آنها بمانید که این شخصیت آنها یک اختلال روانی است. دکتر روانپزشک برای درمان این افراد از ۳ روش استفاده می کند.
خرید کتاب(کلیک)
-
درمان شناختی رفتاری (CBT)
- یک روش رایج و پر طرفدار برای مشاوره بوده که درمانگر سعی می کند تا در طول دوره درمان رفتارهای فرد را شناسایی و بر اساس یک برنامه کاملا منظم درمان را هم شروع کند. همکاری با روانشناس کمک می کند تا شما آرامش پیدا کرده و استرس و افسردگی در شما کاهش پیدا کند. روانشناس به شما توصیه خواهد کرد که تاکید کمتری بر کار داشته باشید و در عوض بر تفریح و سرگرمی، خانواده و دیگر روابط میان فردی تاکید بیشتری داشته باشید.
-
دارو درمانی
- اگر استرس و اضطراب و افسردگی در افراد زیاد باشد قطعا درمانگر از داروها هم استفاده می کند. داروهایی که در این زمان تجویز می شوند می توانند با کنترل افسردگی به درمان هر چه سریع تر کمک زیادی کنند. معمولا استفادهی طولانی مدت از داروها در درمان اختلال شخصیت وسواسی جبری توصیه نمی شود.
-
آموزش آرام سازی
- برخی بیماران در زمان درمان واکنش زیادی نسبت به درمان نشان می دهند و درمانگر وظیفه دارد تا از طریق روش های مختلف آنها را آرام کند. ابتدا تنفس عمیق را برای آرام کردن تجربه کنید. این می تواند به کاهش تنش و استرس و اضطراب کمک زیادی کند.
ورزش و حمایت دیگران هنگام درمان تاثیر زیادی دارد. اطرافیان می توانند با دادن انگیزه بیشتر به درمان کمک زیادی کنند.
مطالعه بیشتر: نشانه های افسردگی
آخرین مقالات
-
مشاوره گروهیآیا تا به حال احساس کردهاید که مشکلات شما تنها مختص […]
-
درمان طرحواره اطاعتآیا تاکنون احساس کردهاید که همیشه در زندگیتان به […]
-
تست نئو برای ازدواجآیا میخواهید از ورود به یک رابطه پایدار و موفق […]
-
درمان طرحواره بازداری هیجانیآیا احساس میکنید که در بیان احساسات خود محدود […]
-
درمان طرحواره ایثارآیا احساس میکنید همیشه باید نیازهای دیگران را بر […]
-
درمان طرحواره انزوای اجتماعیآیا احساس میکنید هیچکس شما را نمیفهمد؟ اگر در […]
-
درمان طرحواره وابستگیآیا احساس میکنید بدون کمک دیگران قادر به مدیریت زندگی […]
-
درمان طرح واره معیارهای سرسختانهآیا تا به حال حس کردهاید که استانداردهای بالا و […]
-
درمان طرح واره شکستآیا احساس میکنید که در برابر چالشها و شکستها همیشه […]
-
درمان طرحواره آمیختگیآیا احساس میکنید که همیشه در حال مبارزه با ترس و […]
حتما این مطالب را بخوانید
اختلال dsm5 چیست
آیا تا به حال با اختلالات روانی روبرو شدهاید که تشخیص آن برای شما پیچیده باشد؟ شاید اصطلاح "DSM-5" را شنیده باشید، اما نمیدانید این راهنمای تشخیصی چیست و چگونه به شناسایی و درمان اختلالات روانی کمک میکند. در این مقاله، به شما کمک میکنیم...
افسردگی بعد از جدایی – راه های تشخیص و درمان
افسردگی بعد از جدایی یکی از چالشهای روحی و روانی است که بسیاری از افراد پس از پایان یک رابطه عاشقانه با آن مواجه میشوند. این نوع افسردگی میتواند از احساس غم و اندوه شدید تا از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره و حتی...
افسردگی دو قطبی چیست
افسردگی دو قطبی، یکی از اختلالات روانی پیچیده و چالشبرانگیز است که تأثیرات عمیقی بر زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان دارد. این اختلال، که به نامهای دیگر مانند اختلال دوقطبی نیز شناخته میشود، با تغییرات شدید و غیرقابل پیشبینی در وضعیت خلقی مشخص میشود....
افسردگی فصلی چیست
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی از افسردگی است که در برخی افراد با تغییرات فصول، به ویژه در ماههای پاییز و زمستان، بروز میکند. این اختلال میتواند تأثیرات چشمگیری بر زندگی فرد داشته باشد و اغلب با احساس خستگی، بیحالی، اضطراب، و...
دیدگاهتان را بنویسید