تست وابستگی
اختلال شخصیت وابسته یک اختلال شایع بوده که در آن فرد به دیگران و یا عناصر موجود در طبیعت وابسته می شود. این وابستگی ممکن است به هر چیزی که پیرامون ما قرار دارد باشد. افرادی که درگیری این اختلال می شوند نمی توانند از وابستگی خود بکاهند و روز به روز این وابستگی آنها بیشتر می شود به طوری که نمی توانند نبود آن را حتی تصور کنند. روانشناسان برای بررسی این اختلال تست های زیادی را طراحی کرده اند که به کمک آن می توانند میزان وابستگی و حتی نوع آن را به راحتی تشخیص کنند. هر چه میزان وابستگی بیشتر باشد قطعا درمان تن سخت تر خواهد بود.
تست ها طبق مطالعات دقیق و بر اساس یافته ها طراحی شده اند و کاملا اصولی و دقیق هستند به طوری که روانشناس می تواند به کمک پاسخ های شما در آزمون میزان وابستگی شما را مشخص کند. وابستگی ها تاثیر زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد و همچنین پیشرفت آنها دارند. گاهی وابستگی زیاد به چیزی مانع از دل کندن آن می شود و می تواند شما را از رشد و پیشرفت باز دارد. وابستگی زمانی در فرد ایجاد می شود که نمی تواند به تنهایی کاری را انجام دهد و مدام به کمک دیگران نیاز دارد.
گاهی به نوشیدن قهوه وابسته هستید و بدون آن نمی توانید انرژی مورد نیاز را دریافت کنید و در واقع این وابستگی به یک عادت تبدیل شده است. زمانی که افراد بیش از حد معمول به چیزی وابسته می شوند کم کم اعتماد به نفس آنها کاهش پیدا مي کند و این می تواند در پیشرفت آنها خطراتی را به دنبال داشته باشد. اشخاصی که وابستگی عاطفی دارند نمی توانند لحظه ای را بدون شریک عاطفی خود بگذرانند و مدام نگران او هستند و این می تواند حتی موجود افسردگی افراد هم شود.
با این تست شما می توانید از اختلال وابستگی خود اطلاع کسب کنید و با این شناخت درمان را سریع تر شروع کنید. در این اختلال فرد به صورت افراطی و بیمار گونه وابسته است و نمی تواند از آن جدا شود. این الگو دد مراحل سنی مختلف خود را نشان می دهد و علائمی دارد که شما به کمک آن می توانید به اختلال شخصیت وابسته پی ببرید. تکیه کردن زیاد به دیگران نشانه اول وابستگی است. آنها خود را ضعیف می دانند و فکر می کنند که بدون دیگران نمی توانند به خوبی کارها را انجام دهند.
انواع مدل های وابستگی
وابستگی سطح گسترده ای دارد و افراد در زندگی روزمره ممکن است به چیزهای زیادی وابسته باشند که ترک آنهه کاملا سخت است و تا حد زیادی تبدیل به یک عادت شده است. به طور کلی وابستگی به ۲ دسته مجزا تقسیم بندی می شود:
وابستگی سالم
در وابستگی سالم افراد فقط در شرایط خاص این وابسته بودن خود را نشان می دهند و زمانی که به حمایت و کمک نیاز دارند صراحتا آن را اعلام می کنند و از دیگران درخواست کمک می نمایند. در ایت شرایط شما از فرد مقابل انتظار بیش از حد نخواهید داشت و حس اعتماد و امنیت بین شما برقرار خواهد شد و باعث می شود تا یک وابستگی کاملا سالم را تجربه کنید. در وابستگی سالم افراد خودخواه نیستند و فقط نیازهای خود را در نظر نمی گیرند بلکه به فکر دیگران هم هستند و درک آنها زیاد خواهد بود و از کمک به دیگران دریغ نمی کنند.
وابستگی نا سالم
در کنار وابستگی سالم نوع دیگری از وابستگی هم وجود دارد که به هیچ وجه سالم نیست و می تواند زندگی فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در این نمونه فرد تنها قصد سواستفاده از دیگران را دارد و می خواهد طرف مقابل را تحت سلطه خود قرار دهد و مدام بر کارهای دو تسلط داشته باشد. این افراد مدام ترس طرد شدن و تنها ماندن را دارند به همین دلیل وابستگی آنها غیر عادی بوده و هیچ سودی هم نخواهد داشت. در این زمان طرف هر گونه رفتار ناخوشایند و نا شایست را از طرف مقابل خود تحمل می کند که فقط تنها نماند.
افرادی که اختلال وابستگی دارند در یکی از این مدل ها گنجانده می شوند. وابستگی سالم باعث رشد و پیشرفت افراد می شود بنابراین بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد.
علائم وابستگی در افراد
وابستگی زیاد در با نشانه ها و علائم مختلفی خود را نشان می دهد. این علائم عبارتند از:
صمیمی نمی شوم، چون وابسته ام
افرادی که وابستگی زیاد دارند سعی می کنند زیاد با دیگران صمیمی نشوند چون ترس از دست دادن آنها را دارند. اگر چه رابطه اجتماعی آنها عالی است اما دوست صمیمی ندارند. روابط عاطفی آنها با دیگران دارای حد و مرزی بوده و این مانع از ایجاد صمیمیت و عشق در آنها می شود. ترس از دست دادن و طرد شدن باعث بروز این رفتار در آنها می شود.
می چسبم، چون وابسته ام
چسبیدن به عزیزان و دوستام بدین معنی است که شما هیچ گاه آنها را تنها نمی گذاریم و این مهمترین علامت افراد وابسته است. نزدیکی آنها به دیگران گاهی آزار دهنده است و طرف مقابل حس خفگی دارد. تفریح و مسافرت آنها تنها با عزیزانشان است و هر کاری می کنند تا مورد تایید باشند و طرف مقابل را هم ناراحت نکنند.
به هیچ رابطه ای احتیاج ندارم، چون وابسته ام
علامت دیگری که شما در افراد وابسته به وضوح آن را مشاهده می کنید زدن نقاب غیر احساسی بودن به صورت است که نشان دهند نا وابسته نیستیم در حالی که درد بزرگی از وابستگی دارند.
دلایل اصلی وابستگی
وابستگی به دلایل مختلفی در افراد شکل می گیرد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
از دست دادن والدین
اولین و مهمترین چیزی که می تواند افراد را مستعد وابستگی کند جدایی و یا فوت یکی از والدین است که در ابن زمان فرد به دلیل تنهایی و غم بزرگی که دارد به دنبال یک تکیه گاه است تا به آن تکیه کند و حتی وابسته شود. کودک نمی تواند این جدایی را تحمل کند و ذهن او این غم را هضم نمی کند بنابراین هر کسب که به او نزدیک می شود و محبت می کند می تواند کودک را به خود وابسته کند.
پدر و مادر سرد
کودک زمانی مستعد وابستگی می شود که محبتی از جانب پدر و مادر خود دریافت نکرده باشد. بنابراین در بزرگسالی مدام دنبال این است که کمبود خود را جبران کند و هر کس به او محبت می کند سریع وابسته می شود. والدینی که هیچ گاه به کودک خود محبت نمی کنند و نوازش و علاقه ای از سمت آنها دیده نمی شود خود کودک را به سمت وابستگی به دیگران سوق می دهند و با این کار مانع پیشرفت او می شوند.
مطالعه بیشتر: تست سبک های فرزند پروری
پدر و مادر لوس کننده
بر خلاف مورد قبلی برخی والدین به قدری به کودک خود محبت می کنند که اصلا فرصتی برای نشان دادن او نمی دهند و حتی خطاهای او را به دلیل محبت زیاد نادیده می گیرند که این کودک را خسته می کند و دوست دارد تا خود را از این محبت های زیاد رها کنند. این افراد سریع به دیگران وابسته می شوند چون به دنبال کسب تجربیات جدید هستند و دیگر دوست داشتن های افراطی والدین ره دوست ندارند.
پدر یا مادر وابسته
پدر و مادر الگوی اول فرزندان هستند بنابراین هر رفتاری که آنها از خود نشان دهند الگوی کودکان هم نی شود. وقتی پدر و مادر وابسته هستند این اختلال به کودکان هم سرایت می کند. ما رابطه خوب داشتن را در پدر و مادر خود جست جو می کنین و این وابستگی شدید به آنها باعث می شود تا در بزرگسالی نتوانیم استقبال و اراده کافی برای تصمیم گیری داشته باشیم.
مهاجرت های مداوم
دور شدن از دوستان و آشنایان آن هم به خاطر مهاجرت های پی در پی باعث می شود تا ما به مدر و مادر وابستگی زیادی پیدا کنیم. چون در زمان مهاجرت فقط اعضای خانواده را داریم. کودکانی که در چنین شرایطی بزرگ شده اند در بزرگسالی به مهاجرت حساسیت زیادی نشان می دهند.
مطالعه بیشتر: تست انیاگرام
عملکرد تست وابستگی
به کمک تست وابستگی روانشناس می تواند میزان اختلال موجود در افراد را به راحتی مشخص کند به شرطی که افراد تست ها را به درستی پاسخ داده باشند. نمرات موجود در این تست به ۳ دسته مجزا تقسیم بندی می شوند:
نمرات بین 12 تا 16
اگر فرد متقاضی در این آزمون نمره پایین تر از ۶۱ را به خود اختصاص دهد یعنی علائم اختلال شخصیت وابسته در آن دیده نمی شود. در این شرایط افراد می توانند به راحتی کارهای خود را انجام دهند چون به دیگران وابسته نیستند و هیچ مشکلی زندگی فردی و اجتماعی آنها زا تهدید نمی کند. ۲۱ کمترین نمره است که ثابت می کند فرد هیچ گونه وابستگی به محیط پیرامون خود ندارد و از اعتماد به نفس خوبی هم برخوردار می باشد.
مطالعه بیشتر: فرق عشق و وابستگی
نمرات 17 تا 20
افرادی که این نمره را دریافت کرده یعنی علائم شخصیت وابسته در آنها دیده شده است. آنها در مرز این اختلال هستند و باید هر چه سریع تر آن را درمان کنند. برای این دسته از افراد راضی نگه داشتن دیگران و دریافت تایید از طرف آنها اهمیت زیادی دارد. این اشخاص خود را برای انجام کارها ضعیف می دانند بدین ترتیب مدام به دیگران وابسته هستند و کمک اطرافیان برای آنها اهمیت زیادی دارد.
نمرات 21 و بالاتر
اگر شما در این آزمون حداقل 21 نمره کسب کرده باشید یعنی ۰۹ درصد از علائم اختلال شخصیت وابسته در شما ظاهر شده است. پس بهتر است تا دیر نشده مشاوره و درمان را شروع کنید تا سریع تر به نتیجه برسید.
سوالاتی که در این آزمون طراحی شده یک ارزیابی کلی است و به قطعیت نمی توان گفت که در همه افراد یکسان است و جنبه روانشناختی دارد. برای اینکه ارزیابی دقیق تری از این آزمون داشته باشید بهتر است از یک روانشناس هم کمک بگیرید.
ریشه وابستگی در چیست؟
وابستگی زمانی که به یک اختلال تبدیل می شود باید ریشه یابی شود تا بتوان به راحتی آن را درمان کرد. بیشتر ناراحتی های ما ناشی از وابستگی های توخالی است که در وجود ما رخنه کرده اند. ما بدون وابستگی فردی آزادی خواهیم بود چون به چیزهایی که به آنها وابسته نیستیم دست پیدا خواهیم کرد و این می تواند شادی های ما را دو چندان کند. اولین ریشه وابستگی را باید در خانواده و نوع ترتیب والدین جستجو کرد چون آنها اولین الگوی فرزندان هستند.
گاهی به دلیل دل تنگی و خستگی نیاز به کسی داریم تا به ما آرامش بدهد. اما کسی نیست که لین خلا را برای ما پر کند در چنین شرایطی نیاز ما شدیدتر خواهد شد و حس وابستگی خود را نشان خواهد داد. کمبود محبتی که فرد از کودکی همراه خود دارد باعث می شود تا در بزرگسالی سریع تر و حتی شدیدتر حس وابستگی به دیگران داشته باشد. شکست هایی که ما کنیم زندگی متحمل شده ایم دلیل دیگر این وابستگی است که هنگام درمان باید به درستی ریشه یابی شوند. ریشه اصلی وابستگی در خود ما وجود دارد.
زمانی که به صورت ناخودآگاه خود را به دیگران وابسته می کنیم و مدام از آنها کمک می خواهیم این تبدیل به یک عادت می شود که ترک آن برای افراد سخت است. کمبود محبت شما را به سمت افرادی که محبت می کنند سوق می دهد و شما بدون توجه به وابستگی جذب آنها می شوید.
وابستگی بیمارگونه چه نشانه هایی دارد؟
افرادی که به صورت بیمارگونه وابستگی خود را نشان می دهند علائمی دارند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
- تنهایی برای این افراد نا امید کننده و همچنین غیر قابل تحمل خواهد بود.
- آنها مسئولیت پذیر نیستند و سعی می کنند تا مدام مسولیت های اصلی خود را گردن دیگران بیندازند.
- آنها اعتمادی به اعمال و تصمیم های خود ندارند و مدام منتظر این هستند تا از جانب دیگران تایید شوند.
- آنها به اعمال و رفتارهای ناخوشایند و تحقیر آمیز دست می زنند تا بتوانند دیگران را در کنار خود حفظ کنند.
- وقتی از کسی که به آن وابسته بوده اند جدا م شوند احساس افسردگی می کنند. به همین دلیل فورا به دنبال یک رابطه دیگر هستند تا تکیه گاهی مناسب پیدا کنند. اشتباهات آنها در این زمان زیاد است.
- برای اینکه طرف مقابل را از دست ندهند هنگام صحبت کردن با او هیچ وقت مخالفتی ندارند و سعی می کنند با دیگران هم نظر باشند تا مبادا آنها را از دست بدهند.
- به شدت احساس نیاز به مراقبت دارند و از تحت سلطه قرارگرفتن هراسی ندارند.
مشکلات وابستگی عاطفی
وابستگی عاطفی بیش از هر چیزی امروزه خود را نشان می دهد و مشکلات مختص به خود را دارد که ما آنها را بیان می کنیم. افرادی که از نظر عاطفی وابسته می شوند نیاز شدیدی به حمایت و اطمینان طرف مقابل دارند و کوچکترین بی توجهی ممکن است آنها را ناراحت و افسرده کند. احساس نا امنی در آنها به وفور دیده می شود. اگر طرف مقابل آنها را تایید نکند سرخورده می شود. مشکل دیگری که در ایت نوع وابستگی دیده می شود کانون توجه بودن است و اگر به فرد وابسته توجهی نشود اعتماد به نفس خود را از دست خواهد داد و حتی ممکن است به خودکشی هم فکر کند.
مطالعه بیشتر: وابستگی مرد به خانواده
مشکل دیگر ترس از طرد شدن و تنهایی است. فرد وایسته مدام نگران این است که طرف مقابل او را رها کند. در وابستگی عاطفی فرد نیاز شدیدی به شریک عاطفی خود دارد. الگوی شکست خوردن رابطه در وابستگی عاطفی نسبتا رایج است. استرس و اضطراب مشکل دیگر در وابستگی عاطفی است که افراد با آن مواجه هستند. نگران آینده رابطه هستید و احساسی که شریک عاطفی شما دارد مدام زیر ذره بین است. تمرکز روی این افکار باعث بالا رفتن میزان استرس می شود. این استرس روی احساس و عواطف شما نسبت به فرد مقابل تاثیر دارد و گاهی منجر به اتمام یک رابطه عاطفی می شود.
تغییراتی که به صورت ناگهانی در خلق و خوی افراد وابسته ایجاد می شود مشکل دیگر در این نوع اختلال است. احساس افسردگی و پایین بودن روحیه در کنار خشم و ناراحتی و گاهی گریه و داد و بیداد باعث می شود تا روابط عاطفی و وابستگی زیاد نتیجه خوبی به همراه نداشته باشد. اگر برای حمایت عاطفی کاملا به شریکتان تکیه کنید، از کشف روش هایی برای حمایت از خود باز می مانید. علاوه بر مشکلات روحی شما با مشکلات جسمی چون بالا رفتن فشار خون و درد در قفسه سینه و همچنین معده روبرو خواهید شد. اصلا منطقی نیست که شما مدام از دیگران انتظار داشته باشید. وقتی بیش از حد به شریک عاطفی خود تکیه می کنید در واقع عرصه را برای او تنگ می کنید و همین موضوع باعث می شود تا احساس راحتی نکند و کم کم از شما فاصله بگیرد.
راه های غلبه بر وابستگی عاطفی
وابستگی عاطفی جز اختلالات شایع بوده که پیامدهای بدی را برای دو طرف رابطه به همراه دارد. افراد می توانند با روش های زیر به راحتی با این اختلال مقابله کنند. روراست بودن و به خود اطمینان داشتن بهترین محرک برای غلبه بر این وابستگی لست و اگر شما خود را باور دارید می توانید به راحتی آن را درمان کنید. اگر احساسات خود زا به رسمیت بشناسید بهتر می توانید نیاز خود را تامین کنید. اگر با احساسات ناخوشاید روبرو شدید ظرفیت پذیرش آن را داشته باشید. راحت بودت با احساسات به شما کمک می کند تا بیش از حد به دیگران نزدیک و وابسته نشوید.
با وقت گذراندن در طبیعت و با خود می توانید مسئولیت نیازهای عاطفی خود را به عهده بگیرید که در لین شرایط وابستگی شما به دیگران کمتر خواهد شد. اگر مسئولیت نیازهای خود را به عهده بگیرید. ارتباط شما با دیگران صمیمی تر خواهد شد. منتظر تایید شدن از طرف دیگران نباشید. کسی که احساسات خود را پذیرفته نیازی به تایید دیگران ندارد. جدا بودن شریک عاطفی شما به معنی ترک رابطه نیست و شما باید این را قبول کنید و به او فرصت بدهید تا درباره احساسات و رابطه خود به شما بیشتر فکر کند. تمرکز خود را روی فعالیت هایی قرار دهید که برای شما لذت بخش است و ذهن شما را از این وابستگی دور می کند.
باید عواملی که باعث بر انگیخته شدن وابستگی عاطفی شما می شوند را بررسی و روی آنها کار کنید. وقتی شریک عاطفی شما با دیگران است احساس طرد شدن نداشته باشید. بهتر لست روی نقاط قوت خود کار کنید و نقاط ضعف خود را کنار بگذارید. صحبت کردن با مشاور می تواند دد ایت شرایط کارساز باشد چون راه حل های خوبی را پیش روی شما قرار می دهد. اگر وابستگی عاطفی شما ریشه در کودکی و تربیت والدین داشته باشد بهتر است ابتدا ریشه یابی و سپس درمان شود.
مطالعه بیشتر: وابستگی زن به شوهر
نحوه برخورد با افرادی که وابستگی عاطفی دارند
افرادی که وابستگی عاطفی دارند در واقع به شریک عاطفی خود نیاز دارند و شما به شیوه هایی زید می توانید نیاز آنها را برطرف کنید.:
محدودیت تعیین کنید
بهتر است حد و حدود و مرزها را از همان ابتدا مشخصات کنید تا در حین رابطه با مشکل مواجه نشوید. در این زمان فرد وابسته خود را متعهد می داند که طبق مرزها پیش برود و طرف مقابل را هم درک کند. هنگامی که وارد یک رابطه وابسته می شوید تعیین محدودیت ها کمک می کند تا ترسی از طرد شدن نداشته باشید.
نیازتان را مطرح کنید
شاید نگران باشید اگر نیاز خود را مطرح کنید، شریکتان احساس کند به نیاز او اهمیت نمی دهید. اما نباید اینطور باشد. در این رابطه نیاز هر دو مهم بوده و باید به درستی برطرف شود. با رفتار سالم می توانید مشوق سریع عاطفی خود باشید و با رفتارهای محترمانه او را برای ادامه رابطه سالم آماده کنید.
همراه با هم دنبال کمک بگردید
اگر شریکتان همچنان با وابستگی عاطفی دست و پنجه نرم می کند مشاوره می تواند به شما کمک زیادی کند. تراپی نوعی مشاوره است که محیطی امن و عاری از قضاوت فراهم می کند تا درمورد نیاز های رابطه، حد و مرز ها و اهداف آینده با هم به توافق برسید. برای جلب اعتماد دیگران بهتر است حد و حدود را نگه دارید و به هم احترام بگذارید.
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت وابسته
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره رهاشدگیآیا شما هم احساس میکنید که در روابط خود همیشه در معرض […]
-
درمان طرحواره بدبینیآیا احساس میکنید همیشه دیگران قصد دارند شما را فریب […]
-
درمان طرحواره تنبیهآیا تا به حال احساس کردهاید که اشتباهات کوچک و بزرگی […]
-
درمان طرحواره آسیب پذیریآیا احساس میکنید همیشه در معرض آسیبپذیری بیشتر از […]
-
مدیتیشن برای کاهش خشمآیا تا به حال احساس کردهاید که خشم شما تحت کنترل شما […]
-
مدیتیشن برای رهایی از استرسآیا از استرسهای روزمره خسته شدهاید؟ آیا به دنبال […]
-
فواید مراقبه چیستآیا احساس میکنید زندگی شما از استرس و اضطراب پر شده […]
-
مدیتیشن برای افزایش تمرکز کودکانآیا کودکتان هنگام انجام تکالیف به راحتی حواسش پرت […]
-
مدیتیشن برای خواب آرامآیا شبها به سختی به خواب میروید؟ یا ممکن است حتی […]
-
مدیتیشن برای رفع سر دردآیا از سردردهای مکرر و طاقتفرسا خسته شدهاید؟ آیا به […]
حتما این مطالب را بخوانید
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند معمولاً به دنبال فعالیتهایی است که امکان تجزیه و تحلیل دقیق و تحقیقات برای حل مسائل را فراهم میکنند. این افراد به دنبال فرصتهایی هستند که نیاز به استدلال و تحقیق داشته باشند و از طریق جمعآوری اطلاعات به...
تیپ شخصیتی واقع گرا در تست هالند
تیپ شخصیتی واقع گرا در تست هالند اگر شخصی در تست هالند نتایجی که به واقع گرایی اش اشاره دارند، به عنوان مثال مهارتهای عملی و واقعگرایی بیشتری داشته باشد، میتواند به عنوان یک واقعگرا شناخته شود. افراد واقعگرا علاقه دارند که در محیطهای واقعی...
تیپ شخصیتی اجتماعی تست هالند
تیپ شخصیتی اجتماعی تست هالند که به عنوان "سازنده اجتماعی" یا "Conventional" شناخته میشود. افراد با این تیپ شخصیتی معمولاً به ارتباطات اجتماعی، فعالیتهای تیمی، و کار در محیطهای اداری و اجتماعی علاقهمندند. ویژگیها و خصوصیات اصلی تیپ شخصیتی اجتماعی در تست هالند عبارتند از:...
تیپ شخصیتی قراردادی تست هالند
تیپ شخصیتی قراردادی تست هالند تست هالند یک ابزار معروف در زمینهی شناخت و تحلیل تیپهای شخصیتی است. این تست توسط جان ل. هالند در دهه 1950 ابداع شد و از آن زمان به عنوان یکی از ابزارهای مهم برای مشخص کردن تیپهای شخصیتی فرد...
دیدگاهتان را بنویسید