رهایی از طرحواره رهاشدگی
رهایی از طرحواره طرد شدگی یا رها شدگی (Abandonment)
یکی از طرحواره های شایع، طرحواره رهاشدگی یا طردشدگی است. افراد زیادی از ما می پرسند که راه رهایی از طرحواره رهاشدگی چیست؟ هر چند در بسیاری از مواقع نیاز به حضور در جلسات درمان هست ولی در این مقاله چندین راهکار ارائه می کنیم که به رهایی یا درمان طرحواره رهاشدگی کمک می کند.
طرحواره رهاشدگی یا طرد شدگی چیست؟
افراد دارای طرحواره رهاشدگی در رابطه عاطفی اغلب بر این باورند که فرد مقابلشان هر لحظه ممکن است ترکشان کند و تنهایشان بگذارد. جملاتی که در ذهن این افراد است به صورت زیر است:
“نکنه ولم کنه، نکنه از من خوش نیاد، نکنه فکر کنه زنها/مردهای دیگه از من بهترن.”
آنها این انتظار غیر واقع بینانه را از افراد مهم زندگی خود دارند که همواره باید در دسترس آن ها باشند. و به طور افراطی نیاز دارند که از حضور فرد مقابل اطمینان داشته باشند. همچنین این افراد دائما نگرانند که نکند طرف مقابل این ارتباط را قطع کند. · این افراد معموالً در روابط عاطفی خود بیش از سایرین کنترلگری دارند و رفتارهایی ً نظیر حسادت و حساسیت مفرط را از خود نشان می دهند. آن ها با رفتارهایشان دائما میخواهند تعهد فرد مقابل را بررسی کنند و از وفادار بودن او مطمئن شوند. ·
این مقاله را بخوانید: طرحواره رهاشدگی |
ویژگی های افراد دارای طرحواره رهاشدگی
برای رهایی از طرحواره رهاشدگی بهتر است اول بعضی از ویژگی های چنین افرادی را بدانید تا بتوانید به درمان این طرحواره بپردازید.
شخص انتظار دارد طرف مقابلش همیشه تلفن او را سریع جواب دهد، همیشه پیامهای او را سریع بخواند، در هر شرایطی با گشاده رویی با او صحبت کند و… اگر طرف مقابل در محیط کار سرش شلوغ بود و با گشاده رویی با آنها برخورد نکرد، یا تلفن آنها را دیر جواب داد سریع واکنش تند نشان می دهند، چنین جملاتی می گوید:
“تو منو دوست نداری، تو برای من وقت نمیذاری، تو منو نمی خوای و…”
از دیگر نشانه های طرحواره رهاشدگی؛ وابستگی افراطی به افراد مهم زندگی، انحصارطلبی و کنترل کنندگی، جلوگیری از فعالیت های اجتماعی طرف مقابل ( مثل شاغل بودن، ادامه تحصیل دادن)، حساسیت زیاد روی صحبت همسر با جنس مخالف و…است.
اگر رابطه عاطفی غلط باشد، یا فرد در آن رابطه تحقیر شود، یا در آن رابطه بی توجهی و بی احترامی ببیند، نمی تواند آن رابطه را ترک کند. شخص می گوید میدونم این آدم به درد من نمیخوره ولی نمیتونم رابطه را تموم کنم. می دونم نباید بهش زنگ بزنم ولی دست خودم نیست.
به سوالات زیر پاسخ دهید، پاسخ مثبت شما به این سوالات نشانه طرحواره طرد شدگی است:
- نگرانم افرادی که به آنها احساس نزدیکی می کنم مرا ترک کنند یا به من بی توجه باشند.
- به افراد نزدیکم خیلی وابسته ام، چون می ترسم مرا ترک کنند.
- وقتی کسی که برایم مهم است از من دوری می کند، احساس نا امیدی می کنم.
- برخی اوقات آنقدر نگران هستم دیگران مرا رها کنند که با کنترل گری یا چسبندگی آنها را از خودم دور می کنم.
- دوست ندارم کسی که برایم مهم است به دیگران بیشتر از من توجه کند.
این مقاله را بخوانید: ۷ دلیل که مردان خیانت می کنند |
تمرینات رهایی از طرحواره رهاشدگی
۱ -انجام خود ارزیابی مثبت در سه جنبه ظاهری، خصوصیات شخصیتی و تخصص و توانمندی کاری.
از آن جایی که چنین افرادی از درون خود را قبول ندارند نیاز هست که به توانمندی ها و تخصص های خود احترام بیشتری بگذارند.
۲ -انجام دگر ارزیابی مثبت در سه جنبه ظاهر ی، خصوصیات شخصیتی، تخصص و توانمندی کاری
نیاز هست که توانمندی ها و نکات مثبت دیگران را بستاییم ولی این ستودن به قیمت بی ارزش کردن خودمان نباشد
۳ -تمرکز بر ایجاد امنیت درونی به جای امنیت بیرونی
کسانی که ذهنیت طرحواره رهاشدگی دارند دائم ترس از دست دادن دیگران یا تنها ماندن را دارند. به همین دلیل سعی در کنترل دیگران یا چسبیدن به آن ها می کنند. در این صورت بهتر است بدانید که این رفتارها موضوع را بدتر می کند. بر درون خود کار کنید. بدانید دیگران دارایی شما نیستند و اتمام یک رابطه از دست دادن نیست. بلکه عوض کردن و تغییر زندگی است. زندگی همیشه در حال تغییر است.
۴ -خودداری از برداشت انتخابی
در ذهنیت رهاشدگی، حرفهایی که دیگران می زنند را به خود می گیریم و زود برداشت بد می کنیم.
۵ -استفاده از واژه مهارت به جای شانس
افرادی که در حیطه خاص از شما خوش شانس تر هستند، مهارتی بیشتر از شما دارند.
مثال: دخترخاله من چقدر شانس داره شوهرش خیلی بهش اهمیت میده، شاید این فرد درایت و سیاست زنانه قوی تری نسبت به شما دارد. یا فلان همکارم چقدر شانس داره یک ساله اومده تو شرکت به معاونمون نزدیک شده. شاید این فرد هوش اجتماعی قویتری نسبت به شما دارد.
۶ -خودداری از قضاوت بر پایه احساس.
قضاوت بر اساس بازه زمانی و شواهد بیرونی انجام شود. قضاوتی که صرفا بر پایه احساس است احتمال دارد درست نباشد و از طرحواره ما نشات بگیرد.
۷ -هنگام مقایسه خود با دیگران به نیازهای قلبی و درونی خود توجه کنید. در بسیاری از موارد شما حسرت چیزی را می خورید که نیاز قلبی شما نیست. خود را با دیگران برای چیزی مقایسه می کنید که نیاز اساسی شما نیست.
۸ -برای تحسین دیگران به خود برچسب منفی نزنید.تو چقدر خطت خوبه من افتضاحم. تو چقدر حساب و کتابت خوبه من گیجم. شما هم مهارت ها و توانمندی هایی دارید که شاید آن ها را ناارزنده می کنید.
۹ -نام سه فر دی که برای شما قابل تحسین بوده اند را بنویسید
این تمرین به افزایش خود باوری شما کمک می کند؛ یا آن ویژگی ها در خود شما وجود دارد یا پتانسیل رسیدن به آن ویژگی ها را دارید یا آن ویژگی ها نیاز قلبی شماست و باید در جهت بدست آوردن آنها بکوشید. وقتی کسی را تحسین می کنید و از وجودش به وجد می آیید شاید توانمندی ای دارد که شما هم دوست دارید داشته باشید. بنابراین بر آن توانایی تمرکز کنید. رهایی از طرحواره رهاشدگی نیاز به تمرین دارد.
۱۱ – اگر در رابطه ای احساس می کنید خیلی به دیگری وابسته هستید و نظر او بیشتر برایتان مهم است کمی دوری کنید. یادتان باشد دیگران مسئول زندگی شما نیستند.
۱۲- اگر در رابطه عاطفی طرف مقابل در دسترس نیست یا توجه زیادی به شما نمی کند عقب نشینی کنید.
۱۳- دنبال افراد سرد، غیرقابل دسترس و مغرور نباشید. آن ها طرحواره رهاشدگی شما را تقویت می کنند.
۱۴- باورهای زیر را بشناسید و آگاه باشید که این باورها شما را به سمت رهاشدگی یا طردشدگی می برد:
من تنها هستم
یکی باید باشد که به من کمک کند
دیگران به زودی رهایم می کنند
اگر طرف مقابل نباشد من هیچ کاری نمی توانم انجام بدهم.
۱۵- برای درمان و رهایی از طرحواره رهاشدگی از تمرینات ذهن آگاهی حتما استفاده کنید. مقاله مفصل همراه با تمرینات کاربردی در همین سایت هست بر لینک زیر بزنید و مطالعه کنید:
ذهن آگاهی چیست؟ همراه با فیلم آموزشی و تمرینات گوناگون |
درباره ذهن موفق پارسیان
من فرزاد میراحمدی هستم مشاور و نویسنده 8 جلد کتاب روانشناسی. مدیر موسسه ذهن موفق و مدیر انتشارات ذهن موفق هستم. من به شما کمک می کنم در روابط عاطفی خود مسائل مهمی را یاد بگیرید و بتوانید رابطه خود را بهسازی کنید. در زمینه مسائل ذهنی و ذهن آگاهی و تکنیک های خودسازی و خودشناسی فعالیت زیادی دارم. خوشحال می شوم بتوانم کمکی به شما بکنم.
نوشته های بیشتر از ذهن موفق پارسیان2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاس گزارم مفید بود
تمام مقالات استاد میراحمدی عالی ان