هوش اخلاقی چیست
هوش اخلاقی جز هوش های دهگانه است که در همه افراد یکسان نیست. این هوش به دانشتن اعتقادات اخلاقی قوی و همچنین عمل کردن به آنها اشاره دارد. افرادی که این هوش را درون خود تقویت کرده اند در واقع ظرفیت و توانایی درک مسائل اخلاقی را دارند. هوش اخلاقی شامل یک سری اصول اخلاقی می شود که در اهداف و ارزش ها و عملکرد شخصی انسان نقش موثری دارد. انسان هایی که اصول اخلاقی را به خوبی رعایت می کنند می توانند ارتباط سالم تری هم با دیگران داشته باشند و حتی آنها را تحت تأثیر قرار دهند. این هوش از کودکی در انسان انسان می گیرد و نیاز به تقویت و پرورش دارد.
این افراد به شیوه ای کاملا صحیح و محترمانه رفتار می کنند چون باورهای اخلاقی قوی دارند و به آن کاملا پایبند هستند. منشأ اصلی این هوش ارزش ها، باورها و اعتقادات فردی لست بنابراین در همه افراد یکسان نمی باشد. افراد در شرایط و زمان های مختلف اصول اخلاقی خاصی دارند. این هوش یک نقطه عطف برای تمام هوش ها بوده بنابراین در زندگی انسان اهمیت بسزایی دارد. افرادی که هوش اخلاقی دارند همیشه به سمت کارهای ارزشمند سوق داده می شوند چون آنها زندگی هدفمندی دارند. در تقویت جامعه و همچنین زندگی فردی این هوش تاثیر بسزایی دارد. اگر در کودکی این هوش درون انسان نهادینه شود قطعا در بزرگسالی می تواند در زندگی فردی و اجتماعی موثر باشد.
کودکانی که در سنین کم این هوش را دریافت نکرده اند قطعا خطرهای زیادی در آینده آنها را تهدید خواهد کرد. آنها نمی توانند طبق اصول اخلاقی و به صورت کاملا محترمانه با دیگران ارتباط برقرار کنند بنابراین به مشکل بر می خورند. وقتی باورهای غلط جای خود را به اصول اخلاقی و باورهای درست می دهد انسان نمی تواند راه اصلی رسیدن به هدف را طی کند و مرتب درجا می زند. با هوش اخلاقی انسان می تواند از نظر معنوی به پیشرفت های خوبی دست پیدا کند. تقویت و پرورش این هوش در وجود انسان اهمیت زیادی دارد و امروزه به وفور توصیه می شود.
مطالعه بیشتر: استعداد یابی کودکان
راه کارهای تقویت هوش اخلاقی
هوش اخلاقی بهتر است از همان کودکی درون انسان تقویت شود تا کم کم رشد کند و بتواند انسان را به کمال برساند. برای تقویت این هوش راهکارهای موثری وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
آموزش اخلاق و ادب توسط خانواده
خانواده تقش موثری در تقویت این هوش آن هم در دوران کودکی دارند. آنها می توانند با آموزش آداب و اصول اخلاقی زمینه را برای رشد و تقویت این هوش فراهم کنند مرتب کردن لوازم شخصی و حتی احترام به بزرگترها جز این موارد هستند.
رفتارهای اخلاقی را از فرزندتان بخواهید
والدین باید رفتارهای اخلاقی را هر چند سخت باشد از کودک خود بخواهند. به خاطر سخت بودن اصول اخلاقی و رعایت آنها کودک را از انجام آن معاف نکنند. مخالفت با هوای نفس اولین راهی است که به رشد و تربیت کودکان کمک می کند.
مطالعه بیشتر: هوش کلامی چیست
فرزندتان باید بتواند تصمیم های اخلاقی بگیرد
بهتر است تصمیمات خود را به کودک خود تحمیل نکنید و به او استقلال لازم را بدهید تا بتواند درباره زندگی خود تصمیم بگیرد. کمک کنید تا به نتیجه کارهایی که انجام می دهد فکر کند و همیشه تکیه گاه او باشید.
به فرزندتان راه های مقابله با بی عدالتی را آموزش دهید
تشویق و تحسین بهترین تکنیک برای تقویت هوش اخلاقی در کودکان بوده پس بهتر است با بی عدالتی برخورد کنید و با انجام کارهای خوب کودک را تشویق کنید
شما الگوهای فرزندانتان هستید
والدین الگوی اول کودکان هستند پس باید همراه کودکان جلو بروند و با اعمال و رفتار خود چیزهای مثبت و درست را به آنها آموزش دهند.
برای فرزندتان وقت بگذارید
راه و ر با ادب بودت را به او بیاموزید و یادآوری کنید. نحوه رفتار با دیگران در این زمان اهمیت زیادی دارد.
خرید کتاب(کلیک)
اصول اخلاقی موجود در هوش اخلاقی
در هوش اخلاقی فضیلت های زیادی نهفته است که شما به کمک آن می توانید به رشد و پیشرفت خود کمک کرده و بهتر با دیگران ارتباط بگیرند. این اصول اخلاقی و فضیلت ها عبارتند از:
همدلی
همدلی اولین فضیلت اخلاقی است که هوش اخلاقی آن را به همراه دارد. در این زمان شما نسبت به نیازها و خواسته های دیگران حساس تر می شوید و دوست دارید به آنها کمک کنید. با محبت رفتار کردن با دیگران حس خوبی را در شما ایجاد می کند. در واقع همدلی، عاطفه اخلاقی قدرتمندی است که فرزندتان را به انجام کارهای درست تشویق می کند و باعث نی شود تا هیچ وقت بی رحمانه رفتار نکند.
وجدان
با وجدان بودن فصیلت دیگری است که هوش اخلاقی آن را به همراه می آورد. وقتی از راه درست خارج می شوید به کمک وجدان احساس گناه کرده و می توانید مجدد مسیر صحیح را انتخاب کنید. وجدان مانع از وسوسه شدن شما می شود و صداقت و مسئولیت پذیری شما را بیشتر می کند.
خویشتنداری
کمک می کند تا شما هوس های خود را به خوبی کنترل کنید. رفتارهای سنجیده داشته باشید. بدین ترتیب تصمیماتی درست را اتخاذ می کنید که در سرنوشت شما هم نقش مهمی دارد. با خویشتن داری شما کنترل خوبی روی رفتار خود دارید.
احترام: با هوش اخلاقی شما می توانید بهتر به دیگران احترام بگذارید و حتی به حقوق افراد توجه کنید. در این زمان شما برای خود هم ارزش قائل هستید
مطالعه بیشتر: هوش درون فردی چیست
مهربانی
با هوش اخلاقی شما فردی مهربان خواهید بود که دیگران را هم به خوبی جذب می کند. در این زمان خودخواهی کمتر و محبت بیشتر می شود. شما می توانید بیشتر به نیازهای دیگران فکر کنید.
تحمل و بردباری
این اصل اخلاقی به شما کمک خواهد کرد با فهم و مهربانی با دیگران رفتار کنید و در برابر نفرت، خشونت و تعصب بایستد و برای اشخاص بر مبنای شخصیت شان احترام و ارزش قائل شوید. در این شرايط شما برای تفاوت های نژادی، جنسیتی، فرهنگی و اعتقادی ارزش قائل هستید.
انصاف
باعث می شود تا با دیگران به عدالت رفتار کنید. هیچ گونه تعصبی نخواهید داشت. قانون را به خوبی رعایت می کنید و دیگران را قضاوت نمی کنید.
مطالعه بیشتر: اصول گفت و گو با همسر
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره اطاعتآیا تاکنون احساس کردهاید که همیشه در زندگیتان به […]
-
تست نئو برای ازدواجآیا میخواهید از ورود به یک رابطه پایدار و موفق […]
-
درمان طرحواره بازداری هیجانیآیا احساس میکنید که در بیان احساسات خود محدود […]
-
درمان طرحواره ایثارآیا احساس میکنید همیشه باید نیازهای دیگران را بر […]
-
درمان طرحواره انزوای اجتماعیآیا احساس میکنید هیچکس شما را نمیفهمد؟ اگر در […]
-
درمان طرحواره وابستگیآیا احساس میکنید بدون کمک دیگران قادر به مدیریت زندگی […]
-
درمان طرح واره معیارهای سرسختانهآیا تا به حال حس کردهاید که استانداردهای بالا و […]
-
درمان طرح واره شکستآیا احساس میکنید که در برابر چالشها و شکستها همیشه […]
-
درمان طرحواره آمیختگیآیا احساس میکنید که همیشه در حال مبارزه با ترس و […]
-
درمان طرحواره تایید طلبیآیا تا به حال احساس کردهاید که برای تأیید دیگران بیش […]
حتما این مطالب را بخوانید
استعدادیابی برای انتخاب رشته
استعدادیابی برای انتخاب رشته استعدادیابی یک فرایند مهم است که به افراد کمک میکند تا رشته تحصیلی مناسب خود را انتخاب کنند. در این فرایند، افراد با استفاده از تستها، مصاحبهها و ارزیابیهای مختلف، استعدادها، علاقهها، نیازها و توانمندیهای خود را شناسایی میکنند. این فرایند...
مرکز استعداد یابی در تهران
مرکز استعداد یابی در تهران استعدادیابی چیست؟ استعدادیابی یا تست استعداد (Assessment) فرایندی است که به کمک آن افراد به منظور شناسایی و ارزیابی تواناییها، استعدادها، نقاط قوت و ضعف خود، مورد بررسی قرار میگیرند. این فرایند معمولاً به صورت استاندارد و با استفاده از...
سردرگمی در انتخاب شغل
سردرگمی در انتخاب شغل چرا در زمان انتخاب شغل اینقدر دچار سردرگمی میشویم؟ در زمان انتخاب شغل، افراد معمولاً با چالشها و سردرگمیهای زیادی روبرو میشوند. دلایل مختلفی میتواند این سردرگمی را ایجاد کند، از جمله: 1. عدم شناخت کامل از خود: بسیاری از افراد...
تفاوت استعداد و هوش
تفاوت استعداد و هوش استعداد و هوش دو ویژگی مختلف در افراد هستند: 1. هوش: هوش یک مفهوم کلیتر است و به قدرت فرد برای فهمیدن، اندیشیدن، حل مسائل و پیشبینی واقعیتها میپردازد. این شامل استفاده از منطق، تجزیه و تحلیل، حافظه و فرآیندهای شناختی...
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی