طرحواره آمیختگی
در طرحواره آمیختگی افراد شخصیت مستقلی ندارند و زندگی و عواطف و احساسات آنها وابسته به دیگران است. این افراد شخصیت واحد و مستقلی را برای خود متصور نمی شوند و مدام دنبال یک تکیه گاه هستند. آنها خود را با دیگران از جمله والدین و دوستان و شریک عاطفی خود آمیخته می بینند و فکر می کنند بدون دیگران نمی توانند کاری از پیش ببرند. وابستگی زیاد برای این افراد به یک معضل تبدیل شده که مانع توسعه و رشد و پیشرفت آنها می شود. آنها نمی توانند نظرات خود را به راحتی بیان کنند و اظهار نظر کردن در جمع برای آنها سخت است.
در ابتدا در این بخش به معرفی کامل طرحواره ها می پردازیم از این رو حتما ویدیو های زیر را گوش کنید. قبل از شناخت طرحواره آمیختگی می بایست شناخت کلی و کاملی و از طرحواره ها داشته باشید برای این منظور ویدیو های آموزشی در این مقاله گذاشته شده است.
معرفی کامل طرحواره ها و راه های درمان طرحواره های شخصیتی
طرحواره ها چیست و چه ویژگی هایی دارد
چگونه طرحواره ها سرنوشت مارا تغییر میدهند
شیوه های درمان طرحواره ها
نظرات افرادی که با آنها آمیخته و یکی می شوند برای این افراد مهم است و دوست دارند مدام کانون توجه و مورد تایید دیگران باشند. ترس و نگرانی در این تله زیاد بوده و فرد مدام به این فکر می کند که به طرف مقابل خیانت می کند و استرس طرد شدن را دارد. افرادی که در این طرحواره گنجانده می شوند همه در یک سطح نیستند برخی سال های زيادي است که از لین مشکل رنج می برند و درمان آنها به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. گرایش پیدا کردن افراد به تله آمیختگی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد.
این تله شخصیتی با وابستگی های شدید همراه بوده و باعث شده تا افراد شخصیت مستقلی نداشته باشند بلکه خود را وابسته به دیگران می دانند و با آنها عجین و آمیخته شده اند. جدا کردن این افراد از دیگران به معنی شکست آنها است چون نمی توانند به تنهایی نیازهای خود را پاسخ دهند. افراد در هر گروه سنی و با هر جنسیتی ممکن است به این طرحواره جذب شوند. آمیخته شدن با دیگران باعث می شود تا فرد اعتماد به نفس لازم را نداشته باشد و نتواند به راحتی تصمیم گیری های مهم زندگی را اتخاذ کند.
نشانه های افراد در طرحواره آمیختگی
افرادی که در طرحواره آمیختگی گنجانده شده اند علائم و نشانه های بخصوصی را از خود نشان می دهند که شما می توانید به کمک این نشانه ها آنها را در جامعه شناسایی کنید. هر چه درگیری افراد در تله آمیختگی بیشتر باشد آنها علائم را با شدن بیشتری منعکس می کنند. وابستگی آنها بع افراد نزدیک چون نامزد و همسر و والدین و یا دوست بسیار زیاد بوده به طوری که بدون آن نمی توانند تصمیمی بگیرند یا کاری را انجام دهند. حضور در کنار این افراد به او قوت قلب و اعتماد به نفس می دهد و می تواند راحت تر کار خود را انجام دهند.
مطالعه بیشتر: کتاب هوش کلامی
نشانه دیگری که این افراد دارند ترس و استرس زیاد از طرد شدن و تایید نشدن است. به همین دلیل هیچ وقت با افراد نزدیک خود مخالفت نمی کنند و همیشع نظر دیگران چه خوب باشد و چه بد قبول می کنند. افرادی که در این تله ذهنی دچار شده اند به خواسته و نیاز خود توجهی ندارند و تمام تلاش آنها بر این است که نیاز دیگران را برطرف کنند. آمیختگی آنها با دیگران سبب شده تا دیگر توجهی به خود نداشته باشند. نادیده گرفتن احساسات و عواطف سرخوردگی افراد را هم به همراه دارد. دوست ندارند دیگران را ناراحت کنند.
نشانه دیگر این افراد درگیری های ذهنی است که گاهی با علائم فیزیکی از جمله طر درد و تپش قلب و در معده و … خود را نشان می دهد. نزدیکی زیادی که آنهه با طرف مقابل دارند گاهی آزار دهنده است و ممکن است برخوردی را مشاهده کنند که دوست ندارند. این افراد نمی توانند به تنهایی کاری را انجام دهند چون متکی و وابسته دیگران هستند. نباید از آنها انتظار داشت که به تنهایی تصمیماتی را اتخاذ کنند. صمیمیت و عشق در روابط آنها کمتر دیده می شود چون اصولا به صورت محتاطانه عمل می کنند و وابستگی اولویت اول آنها است.
تکنیکهای اصلی مورد استفاده در درمان طرحواره آمیختگی
افرادی که در این تله ذهنی گرفتار می شوند در بیشتر مواقع خود متوجه این موضوع نیستند و وابستگی زیاد خود را عادی می پندارند. در صورتی که چنین نیست و روانشناسان برای درمان افراد در این طرحواره تکنیک های مهمی را در نظر گرفته اند.
تکنیکهای هیجانی
اولین تکنیکی که به کمک آن می توان افراد را از تله آمیختگی بیرون آورد تکنیک هیجانی است. شما در این تکنیک می توانید احساسات خود را به طور کاملا موثر و در یک فضای مطمئن تجربه کنید. با این کار شما به عواطف و احساسات خود هم توجه می کنید و کم کم از وابستگی بیرون می آیید.
تکنیکهای بین فردی
وقتی با دیگران ارتباط برقرار می کنید بهتر به نقاط ضعف و قوت خود پی می برید و می توانید با بیرون آمدن از وابستگی روابط خود را به صورت عمقی بررسی کنید. با این کار شما به طرحواره های مثبت و موثر گرایش پیدا می کنید. در این نوع از تکنیکهای درمانی ممکن است نیاز به حضور همسر یا یکی از افراد نزدیک زندگیتان نیز باشد.
تکنیکهای شناختی
با این تکنیک شما می توانید به ارزیابی تجربه های زندگی بپردازید و طرحواره های مخرب را شناسایی و از خود دور سازید. گفتگوهای سازمان یافته در این حوزه می تواند کاملا سودمند باشد. درمانگر با این تکنیک راه درست را انتخاب می کند.
تکنیکهای رفتاری
این تکنیک به رفتارهای فرد مربوط می شود و کمک می کند تا سبک مقابلهای خود را تغییر دهیم و الگوهای فکری خود را به چالش بکشیم. با این کار شما می توانید تصمیم های سالمی را اتخاذ کنید. مهارت های ارتباطی در این تکنیک بیشترین اهمیت را دارند و فرد با تمرین و تکرار می تواند وابستگی خود را با دیگران کمتر کند و در عین حال ارتباطی سازنده با آنها داشته باشد.
مسیر کلی درمان تله آمیختگی
افرادی که در این تله دهنی گرفتار می شوند با درمان های موثر می توانند به راحتی رهایی پیدا کنند. برای درمان اولین کار ریشه یابی مشکل است. وابستگی شدید به دیگران ابتدا به کودکی افراد و نوع تربیت والدین بر می گردد. اگر کودکی در زمان تربیت با خشونت و بی مهری مواجه شده باشد قطعا در بزرگسالی به دنبال جبران این کمبود است و با کوچکترین محبتی وابسته می شود. پس برای درمان باید به صورت اصولی قدم بر داشت تا افراد به صورت عمقی از این تله خارج شوند. تاثیر گذاشتن روی علائم مزمن فرد بهترین راه درمان است.
مطالعه بیشتر: وابستگی مرد به خانواده
درگیر کردن تمام ابعاد شخصیتی فرد باعث می شود تا وابستگی او کاهش پیدا کند و کم کم به دنبال شخصیت مستقل و اصلی خود باشد. این روش درمانی بر شواهد تایید دارد و تمام نتایج بع دست آمده را مورد بررسی قرار می دهد. در این روش درمانی به طور کلی و خلاصه:
1. در مرحله اول درمان روانشناس به شماخت الگو و طرحواره های اصلی فرد می پردازد و سبک مقابلهای او را مورد ارزیابی قرار می دهد. هر چه فرد بیشتر درگیر این وابستگی و آمیختگی باشد قطعا درمان او هم سخت تر خواهد بود و به مدت زمان بیشتری هم نیاز دارد.
2. در مرحله دوم درمانگر سعی می کند تا طرحواره های مضر را از فرد دور کند و حتی آنها را به چالش بکشد و طرحواره های مثبت و مفید را جایگزین آنها کند. در چنین شرایطی نقاط ضعف و قوت فرد شناسایی می شود و می تواند روی نقاط قوت خود کار کند.
3. در مرحله سوم که اهمیت زیادی هم دارد تمام نکات مثبت شخصیت فرد شناخته و تقویت می شوند که در چنین شرایطی فرد اعتماد به نفس لازم را کسب کرده و می تواند بدون وابستگی دیگران اظهار نظر و حتی تصمیم گیری کند.
شیوههای مقابله با تله آمیختگی
اگر چه افراد گرفتار شده در تله آمیختگی شرایط سختی دارند و همه چیز را عادی انگاری می کنند اما نیاز به درمان دارند تا بتوانند یک زندگی مستقل داشته باشند. رویدادهای مختلفی میتوانند طرحوارههای فرد را فعال کنند که ما برای جلوگیری از این کار باید رویدادها را شناسایی و بررسی کنیم. بیشتر افراد برای مقابله و رهایی از این طرحواره به ۳ روش زیر متوسل می شوند:
تسلیم
اولین راه مقابله با طرحواره های مضر و مخرب که زندگی فردی و اجتماعی افراد را درگیر می کند تسلیم نشدن است. چون بیشتر افراد تسلیم خواسته های طرحواره نمی شوند و به دلیل وابستگی زیاد به دیگران رفتاری را بروز می دهند که مورد تایید دیگران است. با تسلیم نشدن در برابر این خواسته ها فرد می تواند کم کم راه خود را از دیگران جدا کند و به احساسات و عواطف و نیازهای خود هم توجه داشته باشد.
اجتناب(فرار)
دومین راه مقابله فرار و اجتناب از خواسته های طرحواره است. اگر در همان روزهای اول که گرفتار این تله ذهنی می شويد فراررا ترجیح دهید و خود را وابسته کسی نکنید قطعا عواقبی هم برای شما به همراه نخواهد داشت. پس برای فرار از عواقب بهتر است از بروز مشکلات پیشگیری کنید.
جبران افراطی(حمله)
در این مرحله فرد گرفتار سعی می کند تا با حمله و هر عمل افراطی دیگری نقص و کاستی هایی که در این مدت برای او بوجود آمده را برطرف کند. حمله یک شیوه مقابله آگاهانه است که فرد را از وابستگی شدید رها می کند.
آخرین مقالات
-
مشاوره گروهیآیا تا به حال احساس کردهاید که مشکلات شما تنها مختص […]
-
درمان طرحواره اطاعتآیا تاکنون احساس کردهاید که همیشه در زندگیتان به […]
-
تست نئو برای ازدواجآیا میخواهید از ورود به یک رابطه پایدار و موفق […]
-
درمان طرحواره بازداری هیجانیآیا احساس میکنید که در بیان احساسات خود محدود […]
-
درمان طرحواره ایثارآیا احساس میکنید همیشه باید نیازهای دیگران را بر […]
-
درمان طرحواره انزوای اجتماعیآیا احساس میکنید هیچکس شما را نمیفهمد؟ اگر در […]
-
درمان طرحواره وابستگیآیا احساس میکنید بدون کمک دیگران قادر به مدیریت زندگی […]
-
درمان طرح واره معیارهای سرسختانهآیا تا به حال حس کردهاید که استانداردهای بالا و […]
-
درمان طرح واره شکستآیا احساس میکنید که در برابر چالشها و شکستها همیشه […]
-
درمان طرحواره آمیختگیآیا احساس میکنید که همیشه در حال مبارزه با ترس و […]
مزایای کتاب طرحواره ها
شناخت طرحواره های خود - درمان طرحواره ها - رشد و توسعه فردی - شناخت الگوهای غلط کودکی
خرید کتاب طرحواره ها
حتما این مطالب را بخوانید
درمان طرحواره اطاعت
آیا تاکنون احساس کردهاید که همیشه در زندگیتان به خواستههای دیگران اولویت میدهید و خودتان را فراموش میکنید؟ اگر بله، ممکن است طرحواره اطاعت در زندگی شما نقش پررنگی داشته باشد. در این مقاله، راهکارهای درمانی این طرحواره را بررسی میکنیم تا به شما کمک...
درمان طرحواره بازداری هیجانی
آیا احساس میکنید که در بیان احساسات خود محدود شدهاید؟ یا گاهی اوقات نمیتوانید به راحتی نیازهای هیجانی خود را با دیگران در میان بگذارید؟ شاید مشکل از طرحواره بازداری هیجانی باشد؛ مفهومی که میتواند ریشه بسیاری از مشکلات هیجانی و ارتباطی شما باشد. با...
درمان طرحواره ایثار
آیا احساس میکنید همیشه باید نیازهای دیگران را بر نیازهای خود ترجیح دهید؟ آیا خودتان را فراموش کردهاید و فقط برای دیگران زندگی میکنید؟ طرحواره ایثار ممکن است باعث شده باشد که زندگی شما به یک چرخه مداوم از فداکاری برای دیگران تبدیل شود. این...
درمان طرحواره انزوای اجتماعی
آیا احساس میکنید هیچکس شما را نمیفهمد؟ اگر در جمعهای دوستانه، خانواده یا محل کار همواره حس تنهایی و انزوا دارید، شاید ریشه آن در طرحواره انزوای اجتماعی باشد. خبر خوب این است که شما میتوانید این چرخه را بشکنید و به زندگیای سرشار از...
دیدگاهتان را بنویسید