اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال شخصیت پارانوئید یک اختلال شایع بوده که افراد در این به هر چیزی شکاک هستند و اعتماد کردن برای آنها سخت است. این افراد بد بین سخت با دیگران ارتباط می گیرند چون همیشه از چیزی ترس و نگرانی دارند. دلیلی اصلی این مشکل هنوز مشخص نیست اما همیشه خانواده نقش اساسی در شکل گیری شخصیت انسان دارد و الگوی اول والدین هستند که تمام رفتارها را به فرزندان منتقل می کنند. وقتی والدین نسبت به اطرافیان شکاک باشند و نتوانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند این رفتار به دیگران هم انتقال پیدا می کند. عوامل بیولوژیکی و روانشناختی هم می توانند در بوجود آمدن این اختلال موثر باشند.
اگر در بستگان کسی دچار این اختلال باشد می تواند روی شما هم تاثیر مستقیمی به جای بگذارد. اگر در دوران کودکی دردهای شدید عاطفی و جسمانی را متحمل شده اید و یا والدین بیش از اندازه به شما توجه کرده اند با برعکس با خشونت با شما رفتار کرده اند حس نا امنی در شما شکل گرفته و دیگر نمی توانید به کسی اعتماد کنید و این اختلال درون شما شکل می گیرد. افرادی که به اختلال پارانوئید مبتلا هستند اعمال و رفتاری غیر ارادی دارند و نمی توانند به خوبی آن را کنترل کنند. فرد به یک بیماری روانی مبتلا بوده که بر روی زندگی فردی و اجتماعی او تاثیر منفی دارد.
درک کردن این افراد سخت بوده و چون به راحتی نمی توانند با دیگران ارتباط بگیرند اغلب با برخوردهای بدی با دیگران روبرو می شوند. برای ارتباط با این افراد نباید دست روی دست گذاشت و بهتر است برای درمان آنها پیش قدم شد. یک روانشناس مجرب می تواند به شما کمک زیادی کند. برای درمان این بیماری روانی درمانگر ابتدا علت را جویا شده تا بتواند پس از ریشه یابی مشکل را برطرف سازد. این اختلال شخصیتی روز به روز در فرد رشد کرده و گوشه گیری و انزوا را به همراه دارد و باعث افسردگی در فرد می شود.
-
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت چیست؟
خرید کتاب(کلیک)
علائم اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال شخصیت پارانوئید هم مانند سایر اختلالات روانشناسی علائم و نشانه هایی دارد که شما با دیدن این علائم می توانید فرد مبتلا را به راحتی شناسایی کنید:
- این افراد مدام به دیگران شک دارند و بدون هیچ پایه و اساسی گمان میکنند که دیگران استثمارگر، آسیبزننده و فریبکار هستند بدین ترتیب از آنها دوری می کنند.
- افکار منفی در آنها زیاد بوده و باعث می شود تا اگر فردی با آنها صحبت می کند همیشع بد برداست کنند و او را یک تهدید بزرگ و همچنین تحقیر آمیز بدانند.
- هرگز کسی را به خاطر توهین، بیحرمتی، بیاعتنایی یا هر رفتار ناپسندی که در حقش انجام شده باشد نمیبخشد چون آنها افرادی کینه ای هستند. حتی اگر شما نزدیک ترین شخص به او باشید به هیچ وجه بخشش او را نخواهید دید.
-
مطالعه بیشتر: نشانه های افسردگی
- این افراد بالافاصله عصبی و خشمگین می شوند و رود دیگران را قضاوت نی کنند. اگر حس کند، کسی به شخصیت او توهین کرده یا آبرویش را در معرض خطر قرار داده است، حتی اگر این حس کاملا اشتباه باشد، یا فرد مقابل اصلا چنین قصدی نداشته باشد، بلافاصله عصبانی شده و رفتاری پرخاشگرانه از خود نشان می دهد.
- بدون هیچ دلیلی مدام به وفادار بودن همسر یا نامزدش نسبت به خود شک میکند. این شک و تردید ناراحتی طرف مقابل را به همراه دارد و باعث ایجاد اختلافات می شود.
- مهمترین مشغله ذهنی این افراد شک و تردید داشتن به اعتماد و وفاداری خانواده و اطرافیان است. آنها همیشه با خود درگیر هستند که آیا می توانند به اطرافیان اعتماد کنند.
- ترس آنها از ارتباط با دیگران زیاد است و سعی مي کنند تا اطلاعات شخصی خود را با دیگران به اشتراک ندارند. انها دوست ندارد به دیگران اعتماد کنند، چون میترسد، اگر فردی اطلاعاتی از او داشته باشد، روزی علیه او و به شکل کاملا مغرضانهای استفاده میکند.
چگونه با فرد پارانوئید رفتار کنیم؟
پارانوئید یک مشکل روحی و روانی بوده و افرادی که درگیر آن هستند در واقع از یک بیماری سخت رنج می برند و نیاز به درک و حمایت شما دارند. این افراد مدام در شک و تردید به سر می برند و سخت می توانند به دیگران ارتباط برقرار کنند. شما می توانید به کمک تکنیک های زیر به درمان این افراد کمک کنید:
از انزوای آنها جلوگیری کنید
گوشه گیری و تنهایی زیاد باعث می شود و این افکار منفی بیشتر ذهن این افراد را درگیر کند. افرادی که درگیر این اختلال شخصیتی می شوند منزوی می شوند و همیشه تصوراتی اشتباه نسبت به دیگران دارند. تنهایی این بیماری را شدید کرده پس بهتر است که مانع از منزوی شدن این افراد شوید و همیشه کنار آنها باشید.
مطالعه بیشتر: روانشناسی شخصیت
از حیوانات خانگی کمک بگیرید
ارتباط با حیوانات خانگی باعث می شود تا افراد بیمار احساس تنهایی نکنند. حیوانات خانگی حس وفاداری و محبت را در این افراد بیدار می کنند بدین ترتیب یاد می گیرند که اعتماد به دیگران کار سختی نیست. حضور حیوانات خانگی اضطراب را کاهش داده و به سلامت جسمانی بیمار کمک میکند.
هرگز در جایگاه قضاوت ننشینیم
این افراد در شرایط سختی قرار دارند پس بهتر لست به جای قضاوت آنها را درک کنید. برخورد قضاوتمندانه با این بیماران به آنها آسیب بیشتری وارد میکند و باعث می شود تا آنها شما را یک تهدید تلقی کنند. بدین ترتیب در مقابل شما خواهند ایستاد.
او را به بودن در جمع خانواده و شرکت در فعالیتهای اجتماعی، تشویق کنیم
دور شدن از پیله تنهایی و حاضر شدن در جمع های خانوادگی و گروهی یک راهکار مفید برای برخورد با افراد مبتلا به این اختلال است. باید شرایطی را فراهم کنیم تا فرد بیشتر از گذشته در فعالیت های اجتماعی حضور داشته باشد. او را به ارتباط بیشتر با دیگران تشویق کنید و به او یاد بدهید که شک و تردید در هر شرایطی درست نیست بلکه باید اعتماد کرد.
شرکت در گروه های حمایتی
افراد ره در موقعیتی قرار دهید که در کنار هم نوعان خود باشند در این زمان بهترین به رفتار نادرست خود پس می برند و می توانند اشتباهات کار خود را بهتر دریابند.
مطالعه بیشتر: اختلال شخصیت خود شیفته
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره بدبینیآیا احساس میکنید همیشه دیگران قصد دارند شما را فریب […]
-
درمان طرحواره تنبیهآیا تا به حال احساس کردهاید که اشتباهات کوچک و بزرگی […]
-
درمان طرحواره آسیب پذیریآیا احساس میکنید همیشه در معرض آسیبپذیری بیشتر از […]
-
مدیتیشن برای کاهش خشمآیا تا به حال احساس کردهاید که خشم شما تحت کنترل شما […]
-
مدیتیشن برای رهایی از استرسآیا از استرسهای روزمره خسته شدهاید؟ آیا به دنبال […]
-
فواید مراقبه چیستآیا احساس میکنید زندگی شما از استرس و اضطراب پر شده […]
-
مدیتیشن برای افزایش تمرکز کودکانآیا کودکتان هنگام انجام تکالیف به راحتی حواسش پرت […]
-
مدیتیشن برای خواب آرامآیا شبها به سختی به خواب میروید؟ یا ممکن است حتی […]
-
مدیتیشن برای رفع سر دردآیا از سردردهای مکرر و طاقتفرسا خسته شدهاید؟ آیا به […]
-
مدیتیشن برای آرامش اعصابآیا هر روز با استرس، اضطراب و فشار ذهنی مواجه هستید؟ […]
حتما این مطالب را بخوانید
اختلال dsm5 چیست
آیا تا به حال با اختلالات روانی روبرو شدهاید که تشخیص آن برای شما پیچیده باشد؟ شاید اصطلاح "DSM-5" را شنیده باشید، اما نمیدانید این راهنمای تشخیصی چیست و چگونه به شناسایی و درمان اختلالات روانی کمک میکند. در این مقاله، به شما کمک میکنیم...
افسردگی بعد از جدایی – راه های تشخیص و درمان
افسردگی بعد از جدایی یکی از چالشهای روحی و روانی است که بسیاری از افراد پس از پایان یک رابطه عاشقانه با آن مواجه میشوند. این نوع افسردگی میتواند از احساس غم و اندوه شدید تا از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره و حتی...
افسردگی دو قطبی چیست
افسردگی دو قطبی، یکی از اختلالات روانی پیچیده و چالشبرانگیز است که تأثیرات عمیقی بر زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان دارد. این اختلال، که به نامهای دیگر مانند اختلال دوقطبی نیز شناخته میشود، با تغییرات شدید و غیرقابل پیشبینی در وضعیت خلقی مشخص میشود....
افسردگی فصلی چیست
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی از افسردگی است که در برخی افراد با تغییرات فصول، به ویژه در ماههای پاییز و زمستان، بروز میکند. این اختلال میتواند تأثیرات چشمگیری بر زندگی فرد داشته باشد و اغلب با احساس خستگی، بیحالی، اضطراب، و...
دیدگاهتان را بنویسید