تست کتل
تست کتل
تست شخصیت شناسی کتل
تست 16 عامل شخصیت توسط ریموند کتل طراحی شده است. 16 عامل این آزمون با تست MBTI که توسط مایرز و بریگز تهیه شده است، متفاوت می باشد. ریموند کتل، روانشناس انگلیسی، در تحقیقات خود متوجه شد كه تغییرات در شخصیت انسان را می توان با استفاده از یك روش آماری شناخته شده به عنوان تحلیل عاملی با مدلی كه دارای شانزده متغیر (ویژگیهای شخصیتی) است، توضیح داد. پس از این کشف، وی به ساخت و ترویج پرسشنامه 16PF پرداخت. تست شخصیت شناسی کتل شامل 178جمله در مورد فرد است که باید به صورت 5 گزینه ای به آن پاسخ دهد.
تست کتل به علت مطالعات علمی کتل و نظریه 16 عاملی آن در بسیاری از مراکز استفاده می شود؛ مانند محیط های صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی ، آموزشی و پزشکی و همچنین روانشناسان زیادی از این تست برای شناخت مراجعه کننده های خود استفاده می کنند .
تست کتل معتبر ترین تست شخصیت شناسی می باشد که در مرکز مشاوره ذهن موفق به صورت کاملا حرفه ای و عالی قرار داده شده است و از طریق دکمه زیر میتونید همین الان دسترسی داشته باشی به این تست.
در این قسمت از مقاله کاربرد های تست کتل را برای شما بیان می کنیم:
1. زمانی که فردی تصمیم به انتخاب رشته و انتخاب شغل مورد نظر می کند این آزمون می تواند کمک کننده باشد.
2.مدیرانی که قصد انتخاب پرسنل و ارتقا سمت آن ها را دارند از این تست استفاده می کنند
3.مشاوران و روانشناسان، برای شناخت بیشتر مراجعه کننده ی خود و برنامه های تشخیصی بالینی پیش آگهی و درمان این تست را انتخاب میکنند
4.برای افرادی که قصد ازدواج دارند، مشاوران این تست را پیشنهاد می دهند تا پیش بینی سازگاری و رضایت از ازدواج را تشخیص دهد.
5.این تست در مشاوره های تحصیلی هم کاربرد دارد؛ برای شناسایی مشکلات تحصیلی ،عاطفی و اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد.
تست شخصیت کتل دارای 16 بعد اصلی است که می تواند ابعاد گسترده ای از شخصیت را نشان دهد.
مطالعه بیشتر: تست ازدواج
نظریه 16 عاملی شخصیت کتل
کتل معتقد بود که شخصیت هر انسانی یک شخصیت ناشناخته و غیر قابل آزمایش نبود . کتل با مطالعه علمی اساس و ویژگی های اساسی شخصیت را کشف کرد و شناخت.
اسپیرمن یک روانشناس بود که با کتل همکاری داشتند. اسپیرمن تکنیک های تحلیل عاملی را برای طبقه بندی شخصیت استفاده می کرد . کتل نیز از این تکنیک ها استفاده کرد .
از نظر کتل، در صفات شخصیتی یک پیوستگی خاصی دیده می شود. به عبارت دیگر، هر فرد تا حدی شامل همه این 16 ویژگی است، اما ممکن است در برخی صفات زیادتر و در برخی دیگر کمتر باشد.
لیست ویژگی های شخصیتی زیر برخی از اصطلاحات استفاده شده است. 16 عامل شخصیت به شرح زیر می باشند:
عامل A : ادواری خویی-گسیخته خویی (مردم آمیزی- مردم گریزی)
مردم آمیزی
[su_button url=”https://zehnemovafagh.com/cattell/” target=”blank” style=”glass” background=”#079100″ color=”#ffffff” size=”6″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: check-circle-o” text_shadow=”0px 0px 0px #1fbd50″]شروع تست کتل[/su_button]
الف.روابط اجتماعی:افرادی که در قطب مثبت این عامل قرار می گیرند کسانی هستند با علاقمندی به جامعه انسانی. اجتماع خواهی ادواری خوها با حرارت و توام با هم احساسی است که می تواند غمگینانه یا شادمانه باشد ، نوعی هم احساسی که تشریک مساعی فعال در آن از برجستگی خاصی برخوردار نیست.
ب.رغبت ها و توانایی ها :ادواری خو ها کسانی هستند که نسبت به سایر اشخاص ،بیشتر به اصول انتزاعی رغبت نشان می دهند توانایی سازماندهی آنها بسیار خوب است و از طرفی به سختی می توانند یک عامل را ار مجموعه کل مجزا هست
مردم گریزی
الف:روابط اجتماعی :افرادی که در قطب منفی این عامل قرار می گیرند اشخاصی هستند با علایقی کمتر به جامعه انسانی و نسبت به دیگران سرد و بی تفاوتند که سردی و سکوت محجوبانه همراه با تنش آنها گاهی ناشی از کم رویی است. در روابطشان با دیگران خوددار، پنهان کار و فاقد هم احساسی اند و هیچ شخصی مورد علاقه آنها نیست.
ب. رغبت ها و توانایی ها :گسیخته خو ها به اصول غیر انتزاعی بیش از جزئیات اهمیت می دهند ، ظرفیت کلامی آنها برتر از هوش کلامی آنها است و واجد توانایی پیش بینی آینده اند.
مطالعه بیشتر: تست ویسکانسین
عامل B : هوش عمومی- نارسایی عقلی در تست کتل:
هوش به عنوان عاملی در قلمرو شخصیت قرار دارد و آنچه در این پرسشنامه نمره هوش را به دست می دهد کنش هوش با توجه به نوع سازمان یافتگی شخصیت است .
هوش عمومی –نارسایی عقلی
روابط اجتماعی:آزمودنی هایی که در دو قطب افراطی قرار دارند با وجود تمایز ها واجد رگه های مشترکی هستند که ناشی از اجتناب از زندگی گروهی است
رغبت ها و توانایی ها:در خصوص عوامل خلقی مرتبط با نارسایی عقلی ،به کمبود پشتکار،فقدان انضباط شخصی و عدم احساس مسئولیت اشاره کرده اند و متخصصان عقب ماندگی ذهنی به فقدان ابتکار تلقین پذیری و فقدان توانایی پیش بینی اشاره داشته اند.
عامل C: نیرومندی من- نوروز گرایی عمومی در تست کتل (پایداری هیجانی – ناپایداری هیجانی):
الف. روابط اجتماعی: فردی که در قطب مثبت این عامل قرار می گیرد فردی است که در سازش با موقعیت های زندگی موفق تر بوده، در روابط خویش با دیگران ثابت قدم و به عنوان فردی مورد اعتماد شناخته شده و دوستان بیشتری را به سوی خود جلب می کند.
ب. رغبت و توانایی: نتایج بررسی ها در مورد گروه های با تماس مستقیم حاکی از آن است که رهبران از+Cهستند . این افراد دارای پشتکار بوده و هرکاری را تا انتها انجام می دهند.
– ناپایداری هیجانی
الف:روابط اجتماعی: فردی که در قطب منفی این عامل قرار دارد در سازش با موقعیت های زندگی ناموفق است و انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان می دهد، به روابط واقع نگرانه با دیگری بی توجه بوده و در روابط خویش ثابت قدم نیست.
عامل E: سلطه استیلا-اطاعت، تسلیم در تست کتل
الف:روابط اجتماعی: نمره ی متوسط به احتمال زیاد منعکس کننده رفتار ابراز وجود است که به حفظ مرزهای شخصی آنان کمک می کند.نمره نسبتا بالا می تواند در موقعیت رهبری فرمانروایی کند بی آنکه دیگران را بیگانه بشمارد.
ب. رغبت و توانایی: در بررسی با گروه های با تماس مستقیم ،مشخص گردیده که این عامل در رهبران قوی تر و در پیروان ضعیف تر است سلطه همچنین میتواند نشانگر خلاقیت بیشتر در زمینه های هنری و علمی باشد. پژوهشگران برجسته ،ورزشکاران المپیک و خلبانان بیشتر از +Eها می باشند .
– سلطه پذیری
الف. روابط اجتماعی:گرایش به قطب منفی، فردی مهربان و با ملاطفت را نشان می دهد. بیشتر به خودش اکتفا می کند و به جهت حساسیت هایی که سرزنش های اجتماعی دارد تبعیت جو،کم رو و محو است. تمایل به گذشت از خواسته های خود برای سازش با دیگران دارد.
رغبت ها و توانایی ها :گرچه اطاعت ،گذراندن امتحان را تسهیل می کند اما زمانی که هدف بررسی خلاقیت باشد یک مشکل محسوب می گردد.
مطالعه بیشتر: تست هالند
عامل F: سرزندگی- دلمردگی در تست کتل
الف. روابط اجتماعی : گرایش شدید به قطب مثبت نشان دهنده ی فردی است سرزنده و علاقمند به زندگی جمعی. فردی که واجد هم احساسی با دیگران بوده و انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان می دهد.
ب.رغبت و توانایی ها:در انتخابات برای رهبری سرزنده موفق تر اند، زیرا این فرد بیشتر قابل رویت بوده، پر حرف تر و برون ریز تر است
ب- دل مردگی
الف روابط اجتماعی :فردی که با شدت بیشتری به این قطب گرایش دارد فردی است که دل مرده ، دوری کننده و منفعل است به گونه ای که بیشتر این دیگران هستند که او را به سمت خود می خوانند.
عامل G: خلق استوار- نارس و وابسته در تست کتل (باوجدان- مصلحت گرا)
خلق استوار:
الف. روابط اجتماعی: فردی هشیار به ملاحظات اجتماعی و واجد احساس مسئولیت است که در روابط خویش محتاط و در زندگی روال ثابتی را دنبال می کند. این گونه افراد دوستان بیشتری را به سوی خود جلب می کنند فرد با وجدان،اخلاقی،شایسته ،مطیع قانون جامعه وظیفه شناس و انعطاف ناپذیر است.
ب.رغبت ها و توانایی ها: افراد با گرایش به قطب مثبت خود را از نظر اخلاقی درست و پاسدار آداب و اصول اخلاقی می دانند دوست دارند دیگران را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند و مصاحبت با اغراد ناکارآمد را بر دیگران ترجیح می دهند.
نارس و وابسته :
الف .روابط اجتماعی :فردی است که فرامن ضعیفی دارد و کنترل درونی اش پایین است بی توجهی به درخواست های اجتماعی و در عین حال متوقع که خود را با جریان و سوگیری مشخصی در زندگی هماهنگ می سازد و بیشتر فردی نا پایدار است.
مطالعه بیشتر: تست انیاگرام
عامل H: ادواری خویی متهورانه –گسیخته خویی اساسی در تست کتل(جسور –ترسو)
جسور: الف روابط اجتماعی: +H جامعه طلبی است گروه جو که به دنبال دستیابی به هیجان هر چه بیشتر در روابط خویش با محیط است . میل دارد خود را در راس دیگران قرار دهد و واجد روحیه ای است ماجراجویانه که با حساسیت پایین به تهدید و خطر همراه است.
رغبت و توانایی:این عامل در پیش بینی شغلی ،عامل مهمی قلمداد میشود فروشنده ها و خلبان ها بیشتر از +Hها هستند
ترسو و کمرو الف.روابط اجتماعی _Hمشخصه فردی است در خود فرو مانده که در روابطش با محیط سرد و فاصله جویانه میباشد یکی دو دوست صمیمی را به جمع ترجیح میدهدو رغبت هایش نسبت به جنس مخالف تقلیل یافته است بسیار کم رو و به آسانی در موقعیت های اجتماعی احساس تهدید میکند
ب.رغبت و توانایی های این افراد:این افراد کند اما واجد دقت عمل اند و از مشاغلی که مستلزم تماس با اشخاص است پرهیز می کنند.
عامل I: حساسیت هیجانی –زمختی رشدیافتگی(حساس نرمخو – غیر حساس یکدنده)
حساس و نرمخو
روابط اجتماعی :قرارگرفتن در قطب مثبت نشان دهنده ی فردی است با علاقه مندی به زندگی گروهی که سعی در جلب توجه دیگران به سوی خویش دارد .
رغبت ها و توانایی ها:فردی آرمانگ با نقطه نظر های اجتماعی و سیاسی که بر علیه هر نوع واقع نگری محض است . فقدان نیازه به مجازات مجرمین واجد باورهای روسو گونه در خوب بودن فطری انسانی و دریافت دنیا به منزله محلی پر آرامش
غیر حساس یکدنده
الف. روابط اجتماعی :فردی که به این قطب گرایش دارد کمتر تمایلات شخصی خود را دنبال می کند و بیشتر برای پذیرش واقعیات دنیای ملموس و احساس مسئولیت در قبال تعهدات زندگی آماده است . در زندگی خود دارای نگرش علمی عینی و معقول است.
رغبت ها و توانایی ها:فردی با گرایش بیشتر به کارهای عملی و منطقی که واجد نقطه نظرها و رفتارهایی است که می توان تمایل به تبعیت جویی از اخلاق و آداب بورژوایی را در آن باز شناخت.
همچنین برای بررسی بیشتر و خودآگاهی بیشتر میتوانید تست طرحواره ها را انجام دهید:
عامل L:گسیخته خویی پارانویاگونه –در دسترس بودن اعتماد آمیز (شکاک- زود باور)
شکاک، بد گمان
الف روابط اجتماعی :رگه هایی که این قطب را اشباع می کنند (خشن ،بی اعتنایی،بدگمان،بدخلق و بی انعطاف)،ترسیم گر شخصی ضد اجتماعی است با علایق کاهش یافته نسبت به دیگری این افراد خود را واجد رفتار های صحیح می دانند و از افرادی که خود را برتر از دیگران میدانند ابراز کسالت میکنند .
ب.رغبت ها و توانایی ها:فردی که علایق فراوان نسبت به زندگی رروانی و درونی از خود نشان میدهد.
عامل M: کولی گری – رغبت های عملی در تست کتل (خیال پرداز –اهل عمل)
خیال پرداز
الف.روابط اجتماعی :فردی که به این قطب گرایش دارد. شخصی خلاق،غیرسنتی و خودانگیخته است چون همیشه در دنیای اندیشه ها و خیالپردازی ها تمرکز دارد،با واقعیت هماهنگی ندارد و به امور جاری و عادی روزانه توجه و اعتنایی نمی کند
ب. رغبت ها و توانایی ها: پیچیدگی در افکار خویشتن و عدم تمایل به تغییر عقاید، درپاسخ بی رحم،عدم احساس مسئولیت در رابطه با چیزهای عملی و دنبال کاری که احتمالا از نظر خویش بسیار درست تلقی میگردد.
عامل N: ظرافت کاری – سادگی بی ظرافت در تست کتل (رک گویی و صراحت – حفظ حریم خصوصی)
ظرافت کاری
الف:روابط اجتماعی:فردی که در این قطب قرار میگیرد در روابط خویش با محیط سخت گیر سرد و عقلی نگر است مانند سیاستمداران کارکشته و زیرک ،تعاملشان با دیگران حسابگرانه است تا صادقانه و واقعی
ب.رغبت و توانایی ها :به نظر میرسد که نشان دهنده ی گرایش به عقلی نگری استحکام یافته و فکری دقیق ،تمرین یافته و موثر داشته باشد همچین واجد ذوق ظریف هنری اند.
سادگی بی ظرافت
الف:روابط اجتماعی:افراد با گرایش به این قطب واجد علاقمندی به دیگران بوده اند و در روابطشان آسان گیر می باشندافرادی باز اصیل و صادق اندبا مردم به گرمی برخورد میکنند و آنان را صادقانه دوست دارند
ب.رغبت ها و توانایی ها:افرادی کم مهارت و فاقد ذوق هنری معین
عامل O: بی اعتمادی اضطرابی- اعتماد توام با آرامش (مستعد احساس گناه- اطمینان به خود)
بی اعتمادی اضطراب آمیز:
روابط اجتماعی: بیانگر نگرانی مزمن است.افراد احساس نگرانی و ناایمنی میکنند و اغلب از احساس گناه به شدت رنج میبرند از خود انتظارات بالایی دارند خود انتقاد گرند اگر در انجام وظایف خود کوتاهی کنند پیوسته خود را سرزنش میکنند.
اعتماد توام با آرامش
روابط اجتماعی :افرادی از خود مطمئن دارای اعتماد به نفس،آسوده،غیرحساس و راضی از خود هستند. احساس پختگی،بسندگی و به دور از اضطراب از خود نشان میدهند.در انجام دادن کارها به توانایی و قابلیت خود اعتماد دارند افرادی انعطاف پذیر و ایمن هستند.
عامل O1: بنیادگرایی- محافظه کار/ باز بودن نسبت به تغییر
الف بنیاد گرایی :فرد بنیاد گر خود را بیشتر درونگر جلوه میدهد بیشتر به رویدادهای اساسی علاقمند است و به طور کلی بیشتر علاقمند به امور عقلی است
ب. محافظه کاری:افراد دارای نمره پایین در این عامل به آنچه به آنها آموزش داده شده است معتقد اند و به ساختار روش های سنتی باور دارند آنان با تغییر مخالفت میکنند و آن را به تعویق می اندازد و در برابر اندیشه های تازه احتیاط میکنند
عامل O2: خودکفایی- ناتوانی در اخذ تصمیم (مسلط به خود- متکی به دیگران)
خود کفایی مسلط برخود
فردی که در این عامل نمره بالا میگیرد فردی مصمم مسلط بر خود و مستقل است ،عادت دارد خودش تصمیم بگیرد از مردم بدشان نمی آید اما برای تصمیم گیری یا انجام تکایف خود به موافقت یا حمایت آنان نیازی ندارد و ترجیح میدهد به تنهایی کار کند.
ناتوانی در اخذ تصمیم متکی به دیگران
شخصی که دارای عامل Q2است ترجیح میدهد با دیگران کار کند در مصاحبت با دیگران تصمیم بگیرد دوست دارد که ارزش او را بداند و او را مورد تایید قرار دهند او تابع مقررات و آداب و رسوم است و از مد پیروی میکند دارای سبک کاری برون گرایانه است .اغلب به گروه ها میپیوندد و عضو کمیته ها میشود
عامل O3: مهار کردن اراده و پایداری خلق و خو (کمال گرا- اختلال مدارا)
کمالگرا:بر اساس پاسخ های این پرسشنامه افرادی که از لحاظ عامل Q3 غنی هستند میتوانند هیجان ها و رفتار های خود را کاملا مهار کنند ،تمایل به سرپوشی دارند باهوش و دارای دقت عمل اندولی درعین حال لجباز نیز هستند به نظم و برنامه ریزی اهمیت میدهند.
اختلال مدارا:به نظم و ترتیب و سازماندهی بیتوجه هستند کارها را به شانس و تصادف واگذار میکنند بیشتر خود انگیخته و کمتر برنامه ریزی شده عمل میکنند و نمیتوانند کار ها را از قبل پیش بینی کنند و اغلب در انجام دادن تکالیف کارایی کمتری از خود نشان میدهند.
عامل O4: تنش عصبی (مضطرب- آرام)
مضطرب:تصویر عمومی فرد در این عامل نشانگر کسی است که تنیده تهییج شده،در پیچ و تاب ،تحریک پذیر و نا شکیبا است . تنیدگی بالا در خویشتن داری دخالت میکند و کارآمدی آنان را کمتر از آنچه که دوست دارند کاهش میدهد.این نوع آزمودنی حتی وقتی بیش از حد ظرفیت خود کار کرده نمیتواند غیر فعال باقی بماند.
ب.آرام:نشان دهنده ی فردی آرام خود دار و راضی است این افراد با خود و موقعیت زندگیشان شکیبا و راحتند. گاهی این راحتی ممکن است به بیخیالی و نبودن انگیزش منجر شود .
در نظریه شخصیت کتل علاوه بر 16 بعد اصلی 8 بعد نیز به عنوان عوامل مرتبه دوم شخصیت وجود دارند. مرتبه دوم در زیر آمده است.
برون گرایی: برون گرایی در برابر درون گرایی :فردی که در عامل برونگرایی نمره پایین کسب کند اصولا در تماس های بین فردی خجالتی ،خود کفا و خوددار میباشد .این مسئله میتواند بسته به وضعیت خاصی که در آن انتظار میرود شخص عمل کند مطلوب یا نامطلوب باشد.
اضطراب: اضطراب پایین در برابر اضطراب بالا:افرادی که در عامل اضطراب نمره پایین کسب میکنند اصولا کسانی هستند که زندگیشان به طور کلی رضایتبخش بوده و کسانی هستند که قادرند به چیزهایی که برایشان مهم به نظر میرسد دست یابند هرچند که نمره فوق العاده پایین در این عامل همانگونه که عموما در مطالعات مربوط به اضطراب و کسب موفقیت انجام شده است میتواند به معنی فقدان انگیزه برای انجام کارهای دشوار باشد.
انعطاف پذیری: یک دندگی در برابر پذیرندگی:افرادی که در این عامل نمره ی پایینی کسب میکنند اصولا تحت تاثیر عواطفشان قرار میگیرند آنها بیشتر افرادی موقر با علایق فرهنگی و هنری می باشند.کسانی که نمره ی پایین به دست می آورند نسبت به احساسات خود و دیگران حساس هستند .
استقلال: استقلال در برابر وابستگی:افرادی که در استقلال
کنترل غرایز: کنترل بالا در برابر کنترل پایین
سازگاری: سازگاری بالا در برابر عدم سازگاری
قدرت رهبری: قدرت رهبری بالا در برابر قدرت رهبری پایین
خلاقیت: خلاقیت بالا در برابر خلاقیت پایین
عامل Q4: تنش عصبی (مضطرب – آرام)
الف- مضطرب
کسی که در این قطب باشد تنیده، متشنج و ناشکیبا است.
ب- آرام
نشان دهنده فردی آرام، خوددار و راضی است.
عوامل مرتبه دوم در تست کتل
در تست کتل 8 عامل هم به عنوان عوامل مرتبه دوم بررسی می شوند که شامل موارد زیر هستند:
برون گرایی
اضطراب
انعطاف پذیری
استقلال
کنترل غرایز
سازگاری
قدرت رهبری
خلاقیت
برای مشاهده دوره های روانشناسی و خودشناسی موسسه ذهن موفق وارد لینک زیر شوید
[su_button url=”https://zehnemovafagh.com/psychology-courses/” target=”blank” style=”3d” background=”#158fd0″ color=”#ffffff” size=”6″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: check-circle-o” text_shadow=”0px 0px 0px #158fd0″]دوره های روانشناسی[/su_button]
مطالعه بیشتر: 6 عامل جلوگیری از جدایی
نوشتههای تازه
حتما این مطالب را بخوانید
تست طرحواره فرم بلند 232 سوالی
تا حالا شده به این فکر کنی چرا بعضی از رفتارها و تصمیمهات همیشه تکراریه؟ یا مثلاً چرا توی روابطت...
تست نئو برای ازدواج
آیا میخواهید از ورود به یک رابطه پایدار و موفق اطمینان حاصل کنید؟ تست نئو برای ازدواج یکی از ابزارهای...
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند معمولاً به دنبال فعالیتهایی است که امکان تجزیه و تحلیل دقیق و تحقیقات برای...
تیپ شخصیتی واقع گرا در تست هالند
تیپ شخصیتی واقع گرا در تست هالند اگر شخصی در تست هالند نتایجی که به واقع گرایی اش اشاره دارند،...
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
نمیدونم چی بگم
عالی بود بعد از زدن تست و تحلیلش تازه فهمیدم چه ایراداتی دارم که باید رفع بشن
فکر نمیکردم این تست اینقدر دقیق باشه فوق العاده بود ذهن موفق
سلام جواب تست را کجا می توانیم ببینیم