نیاز به مشاوره فوری دارم
اگر نیاز به مشاوره فوری داری همین الان میتونی از طریق دکمه زیر درخواست خودت رو ثبت کنی!!!
نیاز فوری به مشاوره دارم
آموزش ذهن آگاهی
آموزش ذهن آگاهی برای بزرگسالان
اگر به دنبال آموزش ذهن آگاهی هستید این مقاله کمک زیادی می کند.
ذهن آگاهی چیست؟
ذهن آگاهی گونه ای از مراقبه است که ریشه در تعالیم و آئین مذهبی شرقی خصوصاً بودا دارد. به زبان ساده به معنای آگاه بودن از افکار، رفتار، هیجانات و احساسات است و شکل خاصی از توجه محسوب می شود که در آن سه عنصر اساسی حضور در زمان اکنون، پذیرش و قضاوت نکردن ارزش اساسی دارد. ذهـن آگاهـی یعنی فهمیـدن این کـه در درون ما و نیز در محیط اطراف ما در زمان فعلی و بـدون هر گونه قضاوتی چه چیزی در حـال روی دادن اسـت. ذهـن آگاهـی ابزاری اسـت که بـه ما کمک می کند افکار و احساسـات خود را مدیریت کنیـم، متوجه چیزهایی شـویم کـه در یـک موقعیـت در حـال روی دادن اسـت و بدون هیچ قضاوتی تجربیات خود را بپذیریم.
آموزش ذهن آگاهی چطور رواج یافت؟
جان کابات زین(Jon Kabat-Zinn ) یک زیست شناس مولکولی آمریکایی است که در دوران دانشجویی با سنت بودایی آشنا شد و فهمید که مفهومِ ذهن آگاهی می تواند در کاهش استرس کاربرد زیادی داشته باشد. او یک دوره به نام کاهش استرس مبتنی بر ذهن اگاهی را در دانشگاهِ ماساچوست معرفی کرد، و بعد از نوشتن اولین کتابش به نامِ زندگی در فاجعه: استفاده از خردِ ذهن و بدن برای مواجهه با استرس، درد، و بیماری ها ، معروف شد. امروزه مربیان زیادی در سراسر دنیا به آموزش های ذهن آگاهی می پردازند. ما نیز در موسسه ذهن موفق دوره های آموزشی ذهن آگاهی را به افراد زیادی آموزش می دهیم.
عدم تمرکز، استرس و عصبانیت از خصوصیات بارز بسیاری از مردم امروزی است. سرعت پیشرفت تکنولوژی و از دست رفتن خیلی از شغل ها و تغییراتی که در ارتباط خانوادگی روی داده است باعث ایجاد مشکلات نامبرده شده است. مدیران بسیار پرمشغله شده اند و تمرکز خود را از دست می دهند. ثروتمندان به شدت به دنبال افزایش درآمد هستند و بی توجه به بسیاری از نیازهای درونی خود. اقشار متوسط هم به دنبال پیدا کردن درآمد بیشتر و یا راه های کنترل مخارج زندگی. این موارد باعث می شود که همه به دنبال راهی برای افزایش آرامش باشند. تکنیک های ذهن آگاهی در این زمینه بسیار کمک کننده هستند.
مردمی که هر روز تمرینات ذهن آگاهی انجام می دهند، شادتر، سالم تر و موفق تر از بقیه هستند. مثل هر مهارت دیگری، تمرینات ذهن آگاهی نیز به مهارت نیاز دارند.
خوشبختانه این مقاله کمک می کند که از تمرینات ذهن آگاهی در زندگی شخصی و در درمان روانشناختی یا در جلسات کوچینگ استفاده کنید.
در این مقاله به تکنیکهای ذهن آگاهی برای افزایش آرامش هم توجه خاص می کنیم.
قبل از این که بقیه مقاله را بخوانید می توانید در دوره رایگان ذهن آگاهی مقدماتی شرکت کنید |
تمرینات ذهن آگاهی هم کمک می کند که خودتان صلح و آرامش درونی بیشتری را کسب کنید و هم بتوانید به مراجع کنندگانتان ذهن آگاهی را آموزش دهید.
انواع تمرینات ذهن آگاهی را می توانید انجام دهید:
جلسه1- تمرین کشمش
جلسه2- اسکن بدن
جلسه3- نگاه کردن ذهن آگاهی
جلسه4- ذهن آگاهی تنفس، صداها و افکار
جلسه5- پذیرش افکار و احساسات
جلسه6- پذیرش اضطراب اجتماعی
جلسه7- مراقبه کوهستان
جلسه8- پذیرش اضطراب اجتماعی
جلسه 9- تمرکز بر تنفس
جلسه 10- مراقبه دریاچه
جلسه11- تمرکز بر تنفس بدون هدایت
این تمرینات را می توان به دو گروه تقسیم کرد: آنهایی که در هر جایی می شود انجام داد و آن هایی که باید در جای خاص و در زمان خاص انجام داد.
مطالعه بیشتر: آرامش درون
تمریناتی که می توان آن ها را در هر جایی انجام داد:
اسکن بدن، دیدن ذهن آگاهی، گوش دادن ذهن آگاهی، تنفس ذهن آگاهی، تمرین 5 حواس
- تمرین کشمش
این یکی از اولین تمرینات برای شروع ذهن آگاهی است. در این تمرین یک کشمش در دست می گیریم و به گونه ای به آن نگاه می کنیم که انگار برای اولین بار است که آن را می بینیم. در این صورت باید به موارد زیر توجه کنیم:
- ظاهر کشمش
- حسی که در دست ما ایجاد می کند
- پوست بدن چگونه آن را لمس می کند
- مزه آن
- بوی آن
این کار باعث می شود که ذهن شما در لحظه حال قرار گیرد و صرفا به آن چه در روبرویتان است توجه کنید.
وقتی ذهن شما بر کشمش متمرکز می شود، بعید است که به جای دیگری برود و نگران مسائل دیگر شود. این تمرین باعث می شود به آن چه در مقابلتان قرار می گیرد توجه بیشتر کنید و ذهنتان را بتوانید در لحظه اکنون قرار دهید.
- اسکن بدن
تمرین معروف دیگر اسکن بدن است. این تمرین نیاز به هیچ وسیله ای ندارد و در همه جا قابل استفاده است. این تمرین توسط جان کابات زین پیشنهاد شده است:
گام1- در این تمرین بهتر است که شخص به پشت دراز بکشد و پاها کشیده شود و کمی پاها از هم جدا باشند. همچنین می توانید این تمرین را بر روی یک صندلی راحت هم انجام دهید در حالی که پاهای خود را روی زمین قرار می دهید.
گام2- در طول تمرین از بخش های مختلف بدن آگاه باشید و نسبت به نشستن خود آگاه باشید.
گام3- اسکن بدن شروع می شود. ابتدا بر تنفس متمرکز شوید و به ریتم نفس توجه کنید. نحوه تنفس را تغییر ندهید، اجاز دهید به صورت طبیعی نفس بکشید و به تنفس خود توجه کنید.
گام4- در این مرحله توجه را به اسکن بدن بیاورید؛ چه حسی در بدن هست، تماس لباسها با بدن، دمای بدن، دردهای احتمالی در بدن و…
گام5- بر بخشهایی از بدن که احساس سنگینی، خارش یا درد دارند تمرکز کنید و بدون آن که بخواهید آن ها را تغییر دهید صرفا به صورت ذهنی مشاهده گر بدن باشید.
به هر قسمتی از بدن که می رسید به صورت ویژه آن را نگاه کنید و حسهای مختلفش را دریافت کنید.
این اسکن معمولا از نوک انگشتان پا شروع می شود و به سمت بالا می رود تا به فرق سر برسد.
بعد از این که اسکن ایجاد شد، کم کم خود را در اتاقی که قرار دارید احساس کنید و چشم ها را باز کنید.\
مطالعه بیشتر: عشق چیست
- نگاه کردن از طریق ذهن آگاهی
این تمرین فقط به یک پنجره با یک چشم انداز نیاز دارد:
گام1- یک فضا در بیرون پنجره ببینید که چیزهایی برای مشاهده در آن جا وجود دارد.
گام2- به هر چیزی در آن جا هست نگاه کنید. از برچسب زدن و دسته بندی چیزهایی که در بیرون می بینید خودداری کنید. به جای این که به پرنده ای که می بینید اسمی قرار بدهید، فقط رنگ و حرکت و ساختار آن را ببینید.
گام3- سعی کنید مثل شخصی که برای اولین بار است که این منظره را می بیند به بیرون نگاه کنید و هر چیزی را به گونه ای نگاه کنید که انگار اولین بار است که می بینید.
گام4- مشاهده گر باشید ولی منتقد نباشید. قضاوت نکنید و تلاش نکنید چیزی را درست کنید، بلکه فقط به آن نگاه کنید.
گام5- اگر ذهنتان پراکنده شد به آرامی آن را دوباره به سمت چیزی بیاورید که در حال مشاهده آن هستید.
- گوش دادن از طریق ذهن آگاهی
این تمرین می تواند یک توانایی درونی به ما بدهد تا بتوانیم صداها را بدون قضاوت بشنویم.:
گام1- یک چیزی را که برای شما استرس ایجاد می کند و به چیزی که برایتان جالب است در ذهن بیاورید.
گام2- وقتی در مورد آن چیز استرس زا فکر می کنید چه احساسی دارید و وقتی در مورد چیزی که برایتان جالب است فکر می کنید چه احساسی دارید.
گام3- به صدای اطراف خود گوش کنید و صرفا به عنوان شنونده برای مدتی به آن صداها گوش کنید.
گام4- اجازه دهید صداها مثل قطعاتی از یک ارکستر باشند که شما فقط گوش می دهید وتلاشی برای عوض کردن آن ها ندارید.
گام5- اگر صدای تلفن، بوق ماشین یا حتی بحث دو نفر در خیابان به گوشتان رسید آن را جزئی از این ارکستر بدانید و قضاوتی برای آن صدا نداشته باشید.
6 تکنیک جالب ذهن آگاهی برای بزرگسالان
این تکنیکها به افزایش ذهن آگاهی در شما کمک می کنند:
- وقفه شفقت به خود
شفقت به خود یعنی دیدن و توجه مهربانانه با خود. در اغلب موارد ما توجهی به خود نمی کنیم و به صورت ذهنی خود را سرزنش می کنیم. شفقت به خود یعنی به همان صورت که با عزیزترین شخص زندگی برخورد می کنیم با خود رفتار کنیم:
گام1- لحظه به افکار و احساسات خود نگاه کنید و یک وقفه ایجاد کنید تا خود را بیشتر ببینید.
گام2- دست را بر سینه خود بیاورید و خود را در آغوش بگیرید و مثل عزیزترین شخص زندگی خود را نوازش کنید. در همین حال به نفس خود توجه کنید.
گام3- اجازه دادن به دردهایی که در بدن و در هیجانات خود تجربه می کنید. در اینجا هدف این نیست که خود را غرق دردهای روانی کنید، بلکه هدف این است که این دردها را تجربه کنید و مثل یک مشاهده گر به این دردها نگاه کنید.
گام4- بیان جملات زیر:
- این یک رنج است
- رنج جزئی از بشر است
- باشد که من در عشق و پذیرش خود باشم.
- مراقبه مشاهده گری
این مراقبه کمک می کند تا ما از افکار و احساسات درونی خود جدا شویم و صرفا مشاهده گر آن ها باشیم. این کمک می کند که ما فاصله ای بین آن چه هستیم و آن چه به ما رنج می دهد ایجاد کنیم. مراحل این تمرین به شرح زیر است:
گام1- در یک جای راحت بنشینید
گام2- اجازه دهید که در ذهن و بدن خود جای بگیرید
گام3- افکار مختلفی که شما را آزرده خاطر می کنند به صورت ذهنی در جایی قرار دهید و ذهن خود را آماده تمرین کنید.
گام4- ابتدا توجه خود را به اتاقی که در آن نشسته اید بیاورید. خود را از بیرون ببینید. سپس توجه خود را به بدنتان بیاورید و پوست بدن را حس کنید.
- به شکلی که پوست شما با لباس و با صندلی ای که بر آن نشسته اید توجه کنید. در این لحظه تمام حسهای خود را تجربه کنید. همین که هر بخش از بدن خود را حس می کنید حضور آن را گرامی بدارید.
- اگر در طول تمرین احساسی برای شما ایجاد شد، آن را ببینید و جایی برای آن در ذهن خود ایجاد کنید. سپس به خود مشاهده گر برگردید. احساسات و افکار شما در آن بخش هستند ولی شما مشاهده گر آن ها هستید.
- این تمرین را تا زمانی که دوست دارید انجام دهید. در ابتدا کار دشواری است چون ما عادت کرده ایم که سریعا به افکار و احساسات خود واکنش نشان دهیم.هدف این تمرین این است که خود را از افکار و احساسات جدا کنید.
- اگر افکار مختلف شما را درگیر می کنند می توانید اول تمرین وقفه شفقت را انجام دهید.
- تمرین 5 حس
این تمرین را می توانیم در هر جایی استفاده کنیم. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که به هر آن چه یکی از حسهای شما را تحریک می کند توجه کنید:
- به 5 چیزی که می بینید توجه کنید.
به اطراف خود نگاه کنید و به 5 چیزی که اطرافتان هست نگاه کنید. به چیزی که معمولا خیلی توجه نمی کنید نگاه کنید؛ مثلا سایه یا یک ترک کوتاه در گوشه ای.
- به 4 چیزی که می توانید حس کنید توجه کنید.
آگاهی خود را به سمت 4 چیزی که حس می کنید بیاورید. مثلا بافت لباسی که بر تنتان است، یا به سطح میزی که دستتان روی آن هست توجه کنید، یا کمر خود را به میزی که به آن تکیه داده اید نگاه کنید و حس آن را دریافت کنید.
- به 3 چیزی که می شنوید توجه کنید
لحظه ای توقف کنید و به 3 صدایی که در اطرافتان هست توجه کنید؛ مثلا صدای تیک تیک ساعت، صدای ماشین یا…
- به 2 چیزی که می توانید بو کنید توجه کنید
به بوی 2 چیزی که معمولا توجهی به آن نمی کنید توجه کنید؛ چه برایتان خوشایند باشد و چه نباشد.
- به مزه یک چیز توجه کنید
بر مزه چیزی که در حال خوردن آن هستید تمرکز کنید و کاملا آن را در دهان احساس کنید.
این تمرین بدون هیچ امکاناتی به شما کمک می کند که ذهن خود را بر زمان حال بیاورید و تمرکز بیشتری داشته باشید و ذهن آگاه باشید.
- تمرین ذهن آگاهی سه مرحله ای
این تمرین 3 گام دارد:
گام1- از حالت خودکار واتوماتیک خارج شوید تا آگاهی خود را به سمت کاری که در حال انجامش هستید یا حتی فکری که در ذهنتان هست بیاورید
لحظه ای توقف کنید و فکرهایی که در ذهنتان هست را ببینید همان گونه که ابرها را در آسمان می بینید. انگار این فکرها همان ابرها هستند که می آیند و می روند.
گام2- آگاهی خود را حدود 1 دقیقه به سمت نفس خود بیاورید.
هدف این است که توجه را از جاهای مختلف به سمت نفس بیاورید؛ این که چگونه هوا وارد و خارج می شود و سینه هنگام نف کشیدن چگونه بالا و پایین می شود.
گام3- آگاهی را به بیرون منتشر کنید؛ ابتدا به بدن و سپس به محیط اطراف. به حواسی که در حال تجربه آن ها هستید مثل گرفتگی ها، دردها و… توجه کنید. در ذهن بدن خود را به عنوان یک کل ببینید.
سپس آگاهی خود را به محیط گسترش دهید. به جلوی خود نگاه کنید و رنگ ها، الگوها و شکلها را ببینید. در این لحظه حاضر باشید و از اطراف خود آگاه باشید.
- تکنیک ذهن آگاهی برای پایین رفتن از خیابان
یکی از فرایندهای اصلی ذهن آگاهی این توانایی است که افکار، احساسات و حواس بدنی خود را مشاهده می کنیم بدون این که بخواهیم تغییری در آن ها ایجاد کنیم. این آگاهی فضایی ایجاد می کند که بتوانیم بین تکانه های درونی و رفتارهایی که نیاز داریم آن چه مناسب است را انتخاب کنیم.
تصور کنید از یک خیابان آشنا پایین می روید و شخصی آشنا را در آن طرف خیابان می بینید. شما برای او دست تکان می دهید ولی او اهمیتی نمی دهد و به راه خود ادامه می دهد. حال به سوالات زیر پاسخ دهید:
- همین که این تصویر را در ذهن داشتید چه افکاری در ذهن شما می گذشت؟
- آیا از احساسات خود آگاه بودید؟
- این افکار و احساسات چه تاثیری بر شما داشتند؟
- فضای تنفس 3 دقیقه ای برای ذهن آگاهی
این تمرین مخصوصا زمانی کاربرد دارد که ذهن شلوغی دارید:
الف- اولین دقیقه صرف این سوال می شود:” من اکنون در حال تجربه چه چیزی هستم؟” و در این زمان بر احساسات، افکار و حواس بدنی تمرکز کنید.
ب- در دقیقه دوم فقط بر تنفس خود متمرکز باشید و از آن آگاه باشید.
ج- در دقیقه سوم به تاثیری که تنفس بر بدن دارد تمرکز کنید.
این کار به متمرکز شدن ذهن کمک می کند. ذهن ما دائم در حال فعالیت و فکر کردن است. ما با این کار نمی خواهیم افکار را مسدود یا سرکوب کنیم. بلکه می خواهیم به آن ها اجازه حضور دهیم و سپس آن ها را رها کنیم.
به طور خلاصه تاکنون ذهن آگاهی کمک می کند:
- تجارب خود را ببینیم
- بتوانیم تجربیات خود را توصیف کنیم
- در لحظه حال حضور داشته باشیم و از خود آگاه باشیم.
این مهارتها کمک می کنند که شخص از آن چه در درونشان اتفاق می افتد آگاه باشند.
5 تمرین ساده ذهن آگاهی دیگر
- مشاهده یک برگ درخت برای 1 دقیقه
یک برگ بردارید و آن را در دست خود قرار دهید و تمام توجه خود را به آن معطوف کنید: رنگ، بافت، الگوها و…
- غذاخوردن ذهن آگاهی برای 4 دقیقه
مثل همان تمرین کشمش است. چیزی برای خوردن در دست بگیرید و آن را در دست خود احساس کنید؛ رنگ، دما و وزن آن را احساس کنید و سپس به بوی آن توجه کنید.
بعد به آرامی شروع به خوردن آن کنید و به مزه آن در دهان آگاه باشید.
- فکرهای خود را برای 15 دقیقه مشاهده کنید
این تمرین برای این است که بتوانید از افکار خود آگاه باشید. اول در جای راحتی بنشینید و تمام گرفتگی های بدن را رها کنید. بر تنفس خود متمرکز باشید و آگاهی خود را بر آن چه احساس می کنید ببرید و سپس به افکار خود توجه کنید.
از آن چه در ذهنتان می آید آگاه باشید ولی به آن برچسب نزنید و قضاوتی در این زمینه نداشته باشید.
به این افکار مثل ابرهایی که در آسمان رفت و آمد می کنند نگاه کنید. اگر ذهن شما به جای دیگری رفت به آرامی ذهنتان را برگردانید و به افکار خود نگاه کنید.
- تمرین زنگ برای 5 دقیقه
در این تمرنی هدف این است که به شروع یک زنگ توجه کنید و با چشمان بسته تا زمانی که صدا محو می شود آن را ادامه دهید. این تمرین کمک می کند که کاملا در زمان حال باشید.
- توجه به شمع
یک شمع روشن کنید و به مرکز شعله های آن توجه کنید و ذهن خود را به مدت 1 دقیقه در آن جا قرار دهید.
ذهن آگاهی برای آشفتگی های هیجانی مثل افسردگی، عصبانیت و…
در بسیاری موارد، علت اصلی افسردگی، اضطراب، شرم یا ترس دور شدن از بدن و عدم آگاه بودن نسبت به هیجانات است. برای این منظور اگر بتوانیم تمرینات ذهن آگاهی را انجام دهیم کمک زیادی به ما می کند. در زمان حال بودن، آگاه بودن از اتفاقاتی که در درونمان می افتد و مشاهده آن آشفتگی هیجانی کمک زیادی به ما می کند که با این آشفتگی ها روبرو شویم.
- در جایی آرام بنشینید و مثل تمرینات قبلی از تنفس خود آگاه باشید.
- بدن خود را نگاه کنید و تمام احساسات آن را مشاهده کنید.
- به موقعیتی توجه کنید که شما را عصبانی کرده است. از افکار، احساسات و حس های بدنی خود آگاه باشید.
- متوجه باشید که این اتفاق چه اثر بر شما داشته است.
- عصبانیت را در بدن خود نگاه کنید و ببنید چگونه در بدن شما تجربه می شود.
- آن گاه به بدن خود با مهربانی نگاه کنید و بابت اثری که عصبانیت بر بدن شما گذاشته از بدن دلجویی کنید.
تمرینات ذهن آگاهی متنوع و زیاد هستند. ما در این مقاله هدفمان این بود که شما را با مفهوم ذهن آگاهی آشنا کنیم.
آیا می دانید یکی از بزرگترین جستجوهای گوگل آرامش هست؟ این نشان می دهد تکنولوژی نتوانست به آرامش کمک کند. شاید هم ما یاد نگرفتیم. یکی از شیوه ها که کمک شایانی به افزایش آرامش می کند ذهن آگاهی یا mindfulness مایندفولنس است.
7 تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش:
قبل از مطالعه ادامه مقاله ذهن آگاهی تست آنلاین ذهن آگاهی را انجام دهید:
چگونه تکنیک های ذهن آگاهی به آرامش کمک می کنند؟
ذهن ما دائم در رفت و آمد به گذشته و حوادث آن است و یا نگران اتفاقات و برنامه های آینده است. ذهن آگاهی کمک می کند ذهن در زمان حال قرار گیرد. وقتی ذهن در زمان حال است، دیگر مشغول نگرانی ها و خاطرات نیست. در اصل باید ذهن را در زمان حال ببندیم یا قلاب کنیم. اگر رهایش کنیم زود می رود. ذهن دنبال مسائل بی ارزشی می گردد که خود را به آن ها مشغول کند. ذهن آگاهی ذهن را در زمان حال قرار می دهد که تنها زمان زندگی است.
ذهن آگاهی مسیر آرامش را هموار می کند.با این توصیفات ذهن آگاهی به آرامش کمک می کند. افراد آرامش را در بیرون از خود می جویند. ذهن آگاهی افراد را به درون می آورد و کمک می کند که افراد آرامش درون را بدست آورند.
معرفی 7 تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش
1- بر نفس خود متمرکز شوید (اولین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
مطالعه بیشتر: ذهن آگاهی
نفس به ذهن آگاهی کمک می کند
قبلا گفتیم ذهن ما، فورا به جاهای مختلف سرک می کشد. نفس یکی از اصلی ترین عناصر زندگی ما است. نفس در زمان حال اتفاق می افتد و اصلا در گذشته و آینده نیست. وقتی شما به نفس خود توجه بیشتر می کنید، در زمان حال قرار می گیرید. سعی کنید هر روز این کار را انجام دهید:
در جایی بنشینید و چشم ها را ببندید و تمرکز خود را بر نفس خود بیاورید. اگر حواستان پرت شد، دوباره به نفس برگردید. دم و بازدم خود را مشاهده کنید. هیچ قضاوتی نکنید و به نفس خود توجه کنید.
این کار را می توانید حتی در محل کار یا در راه رفتن هم انجام دهید، البته با چشم باز.
این تمرین شما را با خودتان و ریتم زندگی تان هماهنگ تر می کند. وقتی بر نفس متمرکز می شوید، ذهن را از جاهای مختلف به سمت نفس قلاب می کنید.
2- مسائل پیش پاافتاده را خیلی بزرگ در نظر نگیرید (دومین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش)
ذهن ما عادت کرده است که به مسائل مختلف خود را مشغول می سازد. ذهن آگاهی کمک می کند ذهن از این مسائل بیرون بیاید. برای آرامش بیشتر ذهن را عادت دهیم مشاهده گر باشد نه قضاوت کننده. مشاهده گر یعنی این که به تجربیات درونی و افکار نگاه کنیم، ولی خود را درگیر آن نکنیم. غرق در افکاری که در ذهنمان ایجاد می شود نکنیم. زیرا ذهن ما را غرق می کند. هر مساله پیش پاافتاده نباید ما را غرق خود کند. انرژی ذهن نباید صرف این مسائل شود. اگر صرف شود احساس کسلی می کنیم. عصبانی تر می شویم و با دیگران سر ناسازگاری داریم.
دفعه دیگر وقتی دیدید ذهنتان درگیر موضوعی شد، ذهن را نگاه کنید. فکر را نگاه کنید و رها کنید. اگر باز هم آن موضوع به سوی شما آمد باز هم ذهن را نگاه کنید و رها کنید.
[irp posts=”3026″ name=”ذهن آگاهی چیست”]
شاید بپرسید با این روش مسائل خود را رها کنیم؟ خیر. من نمی گویم رها کنید. می گویم مسائلی را که می توانید حل کنید. آن هایی را که نمی توانید به عنوان حقایق زندگی بپذیرید.
تکنیک های ذهن آگاهی برای افزایش آرامش بسیار زیاد هستند ولی همین موارد شما را از حالت قبلی بیرون می آورد.
لطفا قبل از این که به ادامه مطلب توجه کنید به فایل صوتی زیر گوش دهید. صحبت های من است. من فرزاد میراحمدی هستم نویسنده ذهن آبی در جستجوی هدف و نویسنده چندین جلد کتاب دیگر، از جمله دیدار با استاد درون.
فایل صوتی ذهن آگاهی
فایل صوتی استاد فرزاد میراحمدی در مورد ذهن آگاهی. بر فایل کلیک کنید.
ذهن آگاهی چگونه به ما کمک می کند که آسوده خاطر باشیم
3- به گذرا بودن مشکلات فکر کنید (سومین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
هیچ چیزی در جهان دائمی نیست. وقتی مشکلی پیش می آید فکر می کنیم دائمی است. ولی تاکنون در عمری که گذرانده ایم هزاران مشکل را پشت سر گذاشته ایم که در زمان خود فکر می کردیم همیشه با ما هستند. مشکلات مثل ابرها می آیند و می روند. ابر گاهی خیلی تیره است، گاهی خیلی معمولی. گاهی همراه با غرش است. اما برای طبیعت ضروری است. ابر نمی ماند. مشکلات هم به همین صورت هستند. خود را شکست خورده ندانید. یکی از تکنیک های ذهن آگاهی برای آرامش این است که هیچ جنبه ای از زندگی را رها نکنیم.
همه قسمت های زندگی مقدس هستند. حتی همان هایی که دوستشان نداریم. آرزو نکنیم چیزی زودتر برود. چون در اصل می خواهیم از این لحظه فرار کنیم. یعنی می خواهیم قسمتی از عمر خود را از بین ببریم.
هر مشکلی در درون خود بذری از خودسازی و قدرت دارد. فقط نگاه کنیم از آن چیزی یاد بگیریم. هر وقت از مشکلی رد شده ایم به خود افتخار می کنیم که چقدر توانمند شده ایم.
بگذارید یکی از عوامل اصلی که آرامش را می گیرد بیان کنیم: تلاش برای آرامش. همین که شما می خواهید همیشه در آرامش باشید خود را از آن دور می کنید. زیرا شما آن را در بیرون می بینید. وقتی شما می خواهید هیچ مشکلی نباشد کوچکترین مشکل شما را به هم می ریزد. سینه خود را برای زندگی با تمام شادی ها و مشکلاتش باز کنید. زندگی شما را می پذیرد. شما هم بپذیرید.
دوره های
رایگانوقت رو هدر نده و همین الان دوره های رایگان موسسه ذهن موفق را در یوتیوب دنبال کن
دوره ذهن آگاهی و آرامش درون به صورت کاملا رایگان
ورود به یوتیوب
4- افکار را مهمان در نظر بگیرید (چهارمین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
یکی از مسائلی که آرامش را از شما می گیرد این است که خود را با احساسات و افکارتان یکی می دانید. فرد ذهن آگاه خود را جدا می داند. او می داند ذهنش افکار و احساساتی تولید می کند که این افکار و احساسات می آیند و می روند. او می داند کار ذهن همین است. او می داند که خودش از ذهنش جدا است. یعنی ذهن و درون آن که افکار و احساسات است را نگاه می کند.
این مطلب را بخوانید:چگونه به آرامش درون برسیم
سعی کنید جملات زیر را عوض کنید و به جای آن جملات دیگری که پیشنهاد می کنیم استفاده کنید:
جملات غیر ذهن آگاه | جملات ذهن آگاه |
اعصابم خرد شده
خیلی نارحتم حالمو گرفتی
| ذهنم احساس بد تولید کرده
ذهنم ناراحتی درست کرده ناراحتی خودم را می بینم
|
5- مهربانی به خود را بیشتر کنید ( پنجمین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
مطالعه بیشتر: فواید ذهن آگاهی
توجه به هر لحظه از زندگی
مهربانی و ذهن آگاهی از هم تفکیک نمی شوند. فرد ذهن آگاه به خودش احترام می گذارد. به بدن خود توجه می کند آن گونه که به بهترین شخص زندگی اش احترام می گذارد. به درون خود نگاه می کند و خود را نوازش می کند. اگر ناراحت شد می داند ناراحتی هم جزئی از زندگی همه افراد هست، ولی به خودش توجه می کند.
توجه به هر لحظه از زندگیمهربانی یعنی همان کار را که برای بهترین فرد زندگی می کنیم برای خود هم بکنیم. اگر می خواهید از تکنیک های ذهن آگاهی برای افزایش آرامش استفاده کنید مهربانی را در درون خود بیشتر کنید. بر این اساس به موارد زیر توجه کنید:
- به خود اجازه دهید که اشتباه کنید. اگر اشتباهی کردید خود را سرزنش نکنید بدانید که همه اشتباه می کنند.
- گاهی بدن خود را نوازش کنید و آن را گرامی بدارید، به هر گونه ای که هست.
- اگر جایی کاری را نتوانستید انجام دهید خود را بپذیرید.
- گاهی با خود با مهربانی صحبت کنید. بابت این که مدت ها از خود دور بوده اید با خود گفتگو کنید.
- هر وقت چیزی ناراحتتان کرد، بدن خود را بابت این که این مساله را تحمل کرده است نوازش کنید.
6- عبارات متا به کار ببرید ( ششمین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
عبارات متا عبارات کوتاهی هستند که ما در کلاس های ذهن آگاهی استفاده می کنیم. این عبارات سابقه طولانی در تاریخ بشر دارند که به صورت دعا و نیایش یا به صورت اذکار و یا جملات خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
این عبارات معمولا به نیاز درونی شخص توجه می کنند و به صورت یک نیت خیر برای خود بیان می شوند:
باشد که من….
در جای خالی عباراتی مثل آرامش، قدرت، سلامتی و … قرار می گیرد.
عبارات زیر عبارات متا هستند:
- باشد که من در آرامش باشم.
- باشد که من رها از رنج باشم.
- باشد که من در سلامتی باشم.
شما جمله های خود را بسازید و گاهی با خود تکرار کنید.
7- به هدف و ارزش های خود بیشتر فکر کنید (هفتمین تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش )
وقتی در زندگی ارزش های خود را بدانید و بدانید چه چیزی برایتان ارزشمند است و به کجا می روید ذهنتان آرامتر می شود. ذهن آگاهی یعنی آگاهی از جسم، احساسات، افکار و تمام جنبه های زندگی. وقتی بدانید اهدافتان در زندگی چیست بهتر با مسائل زندگی کنار می آیید. در زندگی اگر معنا نباشد همه چیز پوچ می شود. سعی کنید لیستی از ارزش های زندگی خود را بنویسید و به آن ها پایبند باشید. وقتی ارزش ها و اصول خود را داشته باشید ذهنتان آرام است. اگر در بیرون خیلی هم پر جنب و جوش باشید ولی در درون آرام هستید.
در این جا چند توصیه برای استفاده بهتر از 7 تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش ارائه می کنیم:
ذهن آگاهی در زندگی روزمره
- ذهـن آگاهـی را بـه وعده های غذایـی خود بیاورید. بـه جای اینکـه در برابـر تلویزیون یـا رایانه غـذا بخوریـد، روی آن چه که می خوریـد تمرکـز کنیـد و از هر لقمه آن لـذت ببرید. متوجه لقمه در دهانتان باشید.
- در زمـان راه رفتـن خـود نیـز ذهن آگاهی داشـته باشـید. گاهی اوقـات در زمـان رفتن سـر کار یا مدرسـه یا پیـاده روی، سـعی کنید بـا خاموش کـردن عوامـل مزاحم، در زمـان کنونی متمرکز شـوید.
- توجه خـود را عمـدا روی کارهایـی که انجـام میدهید متمرکـز کنید. به احساسـات فیزیکـی یـا افـکاری کـه پدیدار می شـود دقت کنیـد. صابون چـه بویی، چه حسـی یا چه ظاهـری دارد؟ شسـتن ظرف ها شـاید چندان هم خسته کننده نباشـد!
- ذهـن آگاهـی را وارد کار یـا مدرسـه نیز کنید. در طـول روز چندین بار خودتان را چک کنید. افکارتان چگونه اسـت؟ بدنتان چه حسی دارد؟
- ذهـن آگاهـی را وارد روابـط خود کنید. اگر با دوسـتان یـا عزیزانتـان رو در رو صحبت میکنیـد، تلفن یا سـایر عوامل مزاحم را کنـار گذاریـد. واقعـا بـه آنچـه کـه میگوینـد گوش دهید و به احساسـی که در شـما ایجـاد میکنند توجـه نمایید. بـدون هر گونه انتظـار یا قضاوتـی از حضور هم لـذت ببرید.
- ذهـن اگاهـی را وارد مشـاهدات خـود کنید. توجـه خـود را روی چیزهایی که هـر روز میبینید یا از کنارشـان رد می شـوید متمرکـز کنیـد. به احساسـات یـا افکاری که در شـما ایجـاد می شـود دقت کنید.
- ذهـن آگاهـی را وارد احساسـات خـود کنید. یک دقیقـه کامل را صرف فهمیـدن نحوه نفس کشـیدن خود کنیـد. زمانی که ذهـن شـما منحـرف می شـود یـا افـکاری به ذهنتـان میآیـد، متوجه باشـید و توجه خـود را بـه صـورت آرام بار دیگـر متوجه نفس کشـیدن خـود کنیـد. بـا تمرین بیشـتر می توانید مدت زمـان این کار را بیشـتر کنید
این تکنیک ها به کاهش استرس نیز کمک میکنند .بـه صـورت مرتـب تمریـن کنید. بـا تمرین به شـکل مرتب اسـت که مـا می توانیـم عادتهایـی را ایجـاد کنیم کـه در زندگی روزمـره مـا کاربـرد دارنـد.
برای کسب مهارت در ذهن آگاهی و یافتن روش های عمیق بهتر زندگی کردن می توانید از پکیج آموزشی ذهن آگاهی و شفقت استفاده کنید. این مجموعه به صورت گام به گام شما را جلو می برد و آرامش شما را بیشتر می کند و راه های مناسبی برای برخورد با نگرانی ها و استرس به شما آموزش می دهد.
دوست عزیز لطفا نظر خود را در مورد تکنیک ذهن آگاهی برای افزایش آرامش برای ما بنویسید تا در بتوانیم این راه پر عشق را با کمک شما ادامه دهیم.
سوالات متداول
آموزش ذهنآگاهی شامل یادگیری تکنیکهای تمرکز بر لحظه حال، مانند مدیتیشن تنفسی، تمرینات توجه به حواس، و تمرینهای آرامسازی است. این فرآیند به افراد کمک میکند تا با افزایش آگاهی از خود و محیط، استرس را کاهش دهند و بهبود کیفیت زندگی داشته باشند.
برای تمرین مؤثر ذهنآگاهی در زندگی روزمره، میتوانید زمانهای کوتاه روزانه برای مدیتیشن اختصاص دهید، به فعالیتهای روزانه با توجه کامل پرداخته و از تکنیکهای تنفسی و آرامشبخش در موقعیتهای استرسزا استفاده کنید
آموزش ذهنآگاهی میتواند به کاهش استرس، بهبود تمرکز، افزایش خودآگاهی، و بهبود کیفیت خواب کمک کند. همچنین، این تمرینات میتوانند به مدیریت بهتر احساسات و افزایش رضایت از زندگی منجر شوند.
مطالعه بیشتر: درمان با ذهن آگاهی
دوره های آموزشی رایگان در یوتیوب
همین الان میتونی از کانال یوتیوب ما دیدن کنی و مارو حمایت کنی و کلی ویدیو های آموزشی و دوره های آموزشی رایگان ببینی
نمایش دوره های رایگان
حتما این مطالب را بخوانید
تفاوت های ذهن آگاهی با مدیتیشن
مقدمه ذهن آگاهی و مدیتیشن دو روش معروف در راههای افزایش آگاهی و بهبود روحیه انسانها هستند. این دو مفهوم اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند، اما در واقعیت تفاوتهای مهمی دارند. در این مقاله به معرفی و توضیح تفاوتهای اساسی بین ذهن آگاهی و...
درمان اضطراب و استرس
مقدمه: اضطراب و استرس مشکلات روانشناختی شایعی هستند که بسیاری از افراد در زندگی روزمرهشان با آنها مواجه میشوند. این مشکلات میتوانند تأثیرات منفی جسمانی و روانی قابل توجهی داشته باشند و به کیفیت زندگی فرد بسیار ضربه وارد کنند. در این مقاله، به بررسی...
راهکارهایی برای شادابی و خوشبختی در زندگی
مقدمه: شادابی و خوشبختی دو عامل مهمی هستند که به تعادل و کیفیت زندگی انسانها کمک میکنند. اما در میان چالشها و استرسهای روزمره، گاهی احساس شادابی و خوشبختی را از دست میدهیم. در این مقاله، به بررسی چند راهکار ساده ولی مؤثر برای افزایش...
دوره های روانشناسی
دورههای روانشناسی شامل مجموعهای از کلاسها و آموزشها هستند که به دانشآموزان کمک میکنند تا با مباحث، تئوریها و روشهای پژوهش در حوزه روانشناسی آشنا شوند. این دورهها میتوانند در دانشگاهها، مراکز آموزشی و حتی آنلاین ارائه شوند. دورههای روانشناسی میتوانند به شکل تخصصی و...
26 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام مقاله خوبیه. مقاله ذهن آگاهی چیست هم خیلی عالیه
سلام ممنون. لینک مقاله ذهن آگاهی چیست
https://zehnemovafagh.com/mindfulness-definition/
سلام بر استاد میراحمدی عزیز. واقعا تکنیک های آموزشی و گرانقدری ارائه می دهید.
سلام. تشکر از شما.
بسیار عالی و مفید- سپاس از وقت و دانش و انرژی مثبت شما که همه رو سهیم میکنید. سرشار از عشق و نور الهی باشید.
سپاس از اظهار لطف شما
بسیار عالی و مفید- سپاس از وقت و دانش و انرژی مثبت شما که همه رو سهیم میکنید. سرشار از عشق و نور الهی باشید.
بسیار عالی و مفید
ممنون از مقاله هاي ي بسيار عالي و كاربرديتون ???????❤️
ممنون از شما
سپاس
سلام وسپاس?
مقاله وجزوها که در ذهن اگاهی خواندم آموختم همیشه شاهدباشم ودرلحظه زندگی کنم چون ساعاتی که ذهن آگاه نیستم درواقع خودم را گم کرد م گاها درمحل کاردچاراسترس میشوم سریع جسمم درد میگیره آن لحظه شفقت را انجام میدهم هرچیزی در زمان خود بهترین شکل رخ میده خوب آموختن و خوب عمل کردن نیازبه تمرین وتکرارداردچون باورها میسازد؛ ان وقت بدون شک تولدخوبی خواهیم داشت .
آفرین همینه. امیدوارم بقیه عزیزان هم مطالعات و تمرینات ذهن آگاهی را شروع کنند
سپاس از شما استاد گرامی
بسیار عالی
از همه دوستان سپاس گزارم که به این موضوعات اصلی زندگی اهمیت میدهند
ممنونم بسیار مطلب عالی بود .
سپاس از نظر شما.
یا تشکر از مقاله زیبای استاد میراحمدی. خواستم بدونم که آیا فیلم یا دوره آموزشی در این زمینه هم دارید که بیشتر استفاده کنیم.
سپاس. بله همان فایل بعد از مقاله 18 درس در مورد ذهن آگاهی است. اگر روی آخرین پوستر کلیک کنید می توانید 18 درس را تهیه کنید
سلام
سپاسگزارم از مقاله بی نظیرتون خیلی آموزنده بود
کلاس ذهن آگاهی شرکت کردم
خیلی کلاس کارآمدی و کاربردی بود
کتاب ذهن آبی در جستجو هدف مطالعه کردم فوق العاده بود
ممنونم از مطالب و زحماتتون ☘️
ممنونم از شما. امیدوارم بهره لازم را ببرید
سلام ممنون از این مقاله بسیار کاربردی. من کلاساشم بودم عالی بود
سپاس از شما
سپاس از شما. انشاله با همکاری شما عزیزان این مسیر را ادامه می دهیم
سلام
ممنون از مقاله بسیار عالی و کاربردی هستش ، تجربه زمان حال یک تجربه بسیار خوشایند و عالیه که با تمرینات ذهن اگاهی امکان پذیر است به تمامی دوستان توصیه میکنم حتما از این تمرینات و کلاسها بهره بگیرند
سلام سپاس گذاریم از شما. انشاله که بتوانیم با همکاری شما عزیزان این آموزش ها را کشوری کنیم