فهرست مطالب این مقاله
خیلی وقتا پیش میاد که آدم تو زندگی روزمره با کلی استرس و فشار روبرو میشه، مخصوصاً تو این دنیای پرسرعتی که همه چی داره با سرعت نور حرکت میکنه. یه لحظه میای پایین بشینی، یادت میفته که باید فلان کار رو انجام بدی یا فلان مسئله رو حل کنی. اینجاست که بحث مدیتیشن به میان میاد. مدیتیشن یه راه ساده ولی خیلی مؤثره برای اینکه بتونی ذهنت رو آروم کنی و از شر این همه شلوغی راحت بشی. اما خب، خیلیا هنوز نمیدونن مدیتیشن چیه یا چطور باید شروع کنن. تو این مقاله قراره یه سری نکات کاربردی و جذاب درباره مدیتیشن بگیم که بهت کمک میکنه زندگی آرومتری داشته باشی. پس اگر دوست داری بدون چطور میتونی با چند دقیقه در روز، کلی آرامش به زندگیت بیاری، ادامه مقاله رو از دست نده!
آیا میدونستی فقط با ۵ دقیقه مدیتیشن در روز میتونی کلی استرس رو از خودت دور کنی؟
چطور میشه مدیتیشن رو تو برنامه شلوغ روزانه جا داد بدون اینکه وقتمون کم بیاد؟
آیا مدیتیشن فقط برای بزرگسالاس یا بچهها هم میتونن ازش استفاده کنن؟
چه نوع مدیتیشنی بیشتر با شخصیت و نیازهای تو سازگاره؟
فکر می کنی سوالات بالا به دردت می خوره و می خوای جوابش رو بدونی این مقاله بقرای تو نوشته شده حتما تا انتهای مقاله رو بخون
داستان محسن و مدیتیشن
یادم میاد یه روز محسن، دوست قدیمیام، با یه حال خراب اومد پیشم. صورتش پر از استرس بود و انگار کلی بار روی دوشش بود. محسن معمولاً آدم شوخطبعیه، ولی اون روز اصلاً حال و حوصله نداشت. یه کم که باهاش حرف زدم، فهمیدم مشکلش اینه که تو کارش خیلی فشار آورده و دیگه نمیتونه ذهنش رو کنترل کنه. حتی شبها خواب راحت نداشت و مدام از این شاخه به اون شاخه میپرید.
بهش گفتم: «محسن، یه راه ساده هست که شاید بتونه بهت کمک کنه. مدیتیشن رو امتحان کردی؟
محسن یه نگاه ناباورانه بهم کرد و گفت: «مدیتیشن؟ مگه من بوداییام؟ این چیزا مال آدمهای خاصه، من که وقت این کارا رو ندارم!»
خندیدم و گفتم: «نه داداش، مدیتیشن فقط مال بوداییها نیست. این یه تکنیک سادهست که بهت کمک میکنه ذهنت رو آروم کنی و استرست رو کم کنی. حتی ۵ دقیقه هم کافیه.
محسن اول مقاومت کرد، ولی بعد از کلی اصرار من، قبول کرد یه بار امتحان کنه. با هم یه برنامه ساده مدیتیشن تنفسی رو شروع کردیم. فقط ۵ دقیقه. اولش محسن نمیتونست تمرکز کنه و مدام میگفت: «من که چیزی حس نمیکنم!» ولی بعد از چند روز، کمکم تغییر رو توی حالش احساس کرد.
یه روز با خنده اومد پیشم و گفت: «آخه جون خودت، من فکر نمیکردم این مدیتیشن اینقدر اثر داشته باشه! الان میتونم شبها راحت بخوابم و تو کارم هم تمرکز بیشتری دارم.
از اون روز به بعد، محسن تبدیل شد به یه طرفدار پروپاقرص مدیتیشن. حتی یه برنامه روزانه براش گذاشته و هر صبح قبل از کار، ۱۰ دقیقه وقت میذاره تا ذهنش رو آماده کنه. حالا همیشه بهم میگه: «اگه اون روز تو نبودی که منو مجبور کنی این کار رو انجام بدم، شاید الان هم داشتم با استرس دست و پنجه نرم میکردم
نکته پایانی داستان:
محسن یه مثال خوبه از اینکه چطور مدیتیشن میتونه زندگی آدمها رو تغییر بده. شاید اولش سخت باشه یا حتی مسخره به نظر بیاد، ولی وقتی امتحانش کنی، میبینی که چقدر میتونه مفید باشه. پس اگر تو هم مثل محسن استرس داری یا فکر میکنی مدیتیشن مال تو نیست، یه بار امتحان کن. شاید زندگیات رو عوض کنه!
این داستان رو گفتم که بدونی برای خودم و دوستم مدیتیشن معجزه کرده حتما مقاله رو دنبال کن میدونم خیلی به دردت میخوره.
مدیتیشن چیست و کاربرد های مدیتیشن
اگر حال درونتان نیاز به نوازش دارد، یا اگر می خواهید عشق و آرامش را به خود هدیه کنید، از اثرات معجزه آسای مدیتیشن آگاه شوید. مطمئنا نام مدیتیشن را به دفعات، شنیده اید ولی در این مقاله نکاتی یاد خواهید گرفت که شما را وارد دنیای جدیدی از عشق، آرامش و سلامتی می کند. دنیای امروز پر از مشغله و استرس می باشد که هر کسی به گونه ای به دنبال راهی برای رهایی از این نگرانی ها و پیدا کردن مکانی برای کسب امنیت درونی است.
مدیتیشن، آرامش و حس خوب را به مردم هدیه می دهد و به آن ها کمک خواهد کرد که روان سالمی داشته باشند. همان گونه که می دانید مدیتیشن سال های زیادی است که در فرهنگ های گوناگون دنیا رواج یافته است و تقریبا اکثر فرهنگ ها نحوه ی استفاده از آن را می دانند.
از این عمل در گذشته فقط برای هدف های مذهبی استفاده شده است. ولی امروزه اکثر مردم آین عمل را جدا از هر گونه از اعمال مذهبی و معنوی می دانن و برای آرامش خود آن را انجام می دهند. ما در ادامه ی این مقاله شما را با مراقبه و فواید و ..… آشنا خواهیم کرد.
تعریف مدیتیشن
به مدیتیشن، مراقبه، درون پویی یا درون کاوی گفته می شود که در اصل مهارت کار با ذهن می باشد. مراقبه، عملی می باشد که در آن افراد برای رسیدن به روان آرام و پایدار از لحاظ روحی از راه هایی همانند تمرکز روی یک شی، فکر کردن و انجام کار های خاص استفاده می کنند.
در واقع هدف اصلی مراقبه، تقویت دادن ذهن و افزودن آگاهی می باشد تا مردم بتوانند با استفاده از ذهن، خودشان را درک کنند و در اصل بتوانند به خوبی ذهن و بدن خود را کنترل کنند و به سطح هوشیاری بالاتری برسند.
باید گفته شود تمام مورد های ذکر شده در پایان به افزایش ارامش، تعامل با محیط اطراف، بهبود زندگی، رشد فردی منجر می گردد و از طریق جهان نیز تغییر خواهد کرد و با دنیایی آرام روبه رو خواهیم شد.
مطالعه بیشتر: تست هوش
نحوه انجام مديتيشن
لازم به ذکر است مراقبه از هر کاری که فکر می کنید راحت تر می باشد و شما در هر زمان، مکان و شرایطی می توانید این کار را انجام دهید. اصل مراقبه، آگاهی و هشیاری می باشد، هشیاری یعنی این که باید از احساسات، افکار و رویای خود آگاهی داشته باشید.
به طور مثال؛ الان که این مقاله را مطالعه می کنید و به آن واقف هستید، به معنی هشیاری است. بیشتر مردم گمان می کنند مراقبه کار سختی است و برای انجام باید از فکر و صدای ذهن خود را بی صدا کرد، ولی در واقع برای این امر نباید از افکار خود جلو گیری کرد. به طور حتم در زمان مراقبه فکر های گوناگونی به ذهن ما خطور خواهد کرد که با گذشت زمان این فکر ها کم تر خواهند شد و با گذشت زمان و رایج شدن مراقبه فراموش خواهیم کرد که زمانی این ندا مانع انجام مدیتیشن بود. لازم به ذکر است این صدا ها کاملا عادی می باشند و هر فردی در زمان انجام مراقبه آن ها را خواهد شنید، و هیچ گاه علتی برای انجام ندادن مراقبه نخواهد بود. به عنوان مثال یکی از متداول ترین روش های مديتيشن ، تکنیک تنفس است و تا هنگامی که نفس می کشید، شما می توانید از نفس های خود آگاهی داشته باشید.
همان طور که مستحضرید، نفس کشیدن زمان و مکان خاصی نمی خواهد پس مراقبه به این دو مورد وابسته نمی باشد. این مدیتیشن یک ثانیه ایی بسیار تاثیر گذار است که هر فرد می تواند به اندازه ی دم و بازدم خود به این امر توجه کند.
چگونه مراقبه را انجام دهیم؟
ما در این قسمت برای درک بهتر و راحت تر مدیتیشن از یک تعریف ساده و روان استفاده کرده ایم تا شما خوانندگان عزیز دچار سردرگمی نشوید. همان طور که می دانید، همه افراد نمی توانند مانع از احساس و فکر خود شوند در واقع در مراقبه به این دو مورد نیازمند هستیم. چیزی که در مراقبه اهمیت بالایی دارد، توجه کردن به میمون ذهن یا رهایی آن می باشد، این میمون در حال پریدن از شاخه های ذهن شما، وراجی و سبب بر هم ریختگی ذهن می گردد.
اگر می خواهید این میمون را که برخی نواقع رییس شما می شود، کنار بگذارید، نباید حرف هاش را گوش کنید و یا با آن بجنگید. شما می توانید برای آشتی و کنار آمدن با این میمون از مراقبه استفاده کنید. شما می توانید با استفاده از مدیتیشن میمون ذهن خود را به دنبال انجام کار های گوناگون راهی کنید.
هنگامی که شما به میمون کاری واگذار می کنید باعث ایجاد شرایطی می شوید که هر دوی شما خوشحال هستید، به این صورت که شما از رییس بودن و میمون ذهن از داشتن کار، خوشحال می باشید. در این امر شما باید توجه داشته باشید که قانون آهستگی و پیوستگی را از یاد نبرید، و باید برای اولین بار به میمون ذهن خود انجام کار های ساده و کوتاه مدت را بسپارید.
مطالعه بیشتر: فواید مدیتیشن چیست ؟
یکی از راحت ترین راه های مراقبه، آگاه بودن از نفس کشیدن است، پس برای اولین بار از میمون ذهن خود درخواست کنید، نفس کشیدن شما تحت نظر داشته باشد. به طور طبیعی در ذهن شما فکر های گوناگونی خطور خواهند کرد ولی تا مدتی که کنترل نفس در دستان شما است این فکر ها اصلا مهم نیستند. لازم به ذکر است این امر به تمرکز زیاد احتیاج ندارد، به این گونه که با دقت کردن به یک دم و بازم در هر مکان و زمان، وارد دنیای مراقبه خواهید شد.
انواع مراقبه در مدیتیشن
مراقبه به روش های گوناگونی انجام می گردد که بسیاری از این راه ها با هم قابل اشتراک هستند. اگر شما جز کسانی هستید که به مراقبه علاقمند هستید اما روش انجام آن را نمی دانید، باید با اصول اولیه آن آشنایی داشته باشید و بعدا با انواع گوناگون را امتحان کنید.
در ادامه ی مطالب انواع مختلف مديتيشن بیان شده است، ما را تا انتها همراهی کنید؛
مراقبه ی ذهن آگاهی:
این نوع مراقبه فرایندی می باشد که در آن باید با فکر خود شفاف باشیم و به هر چیزی که در اطراف ما می گذرد هیچ واکنشی نشان ندهیم و در اصل باید در لحظه حضور داشته باشیم.
مراقبه ی متعالی یا تی ام: یک روش راحت است که باید یک کلمه یا صوت ساده( مانترا) در مدت زمان مراقبه، برای رسیدن به آرامش و متمرکز کردن افکار مان باید تکرار کنیم.
مطالعه بیشتر: تمرین مدیتیشن چگونه انجام میشود ؟
مراقبه یا مدیتیشن مانترا:
در این نوع مراقبه ما باید از یک عبارت یا فکر آرامبخش که تکراری می باشد استفاده کنیم تا مانع حواس پرتی ما شود و ما را روی مانترا متمرکز کند.
لازم به ذکر است اگر بخواهیم یک واژه ی معروف مانترا را معرفی کنیم، باید بگوئیم ( اُم) که کاملا بی معنی است. برخی از پژوهشگران و عالمان اعتقاد دارند که این صدا ناشی از انفجاری است که در اوایل خلقت و شروع زندگی رخ داده است و می توان آن را نوعی فراخوان قدرت حاکم بر دنیا دانست. باید گفته شود که هر فردی می تواند علاوه بر مانترا های قدیمی از از هر کلمه ایی که باعث فراهم آمدن آرامش حالش می شود استفاده کند.
مديتيشن هدایت شده:
در این نوع مديتيشن باید موقعیت ها و تصاویر ذهنی که برای ما آرامش بخش است را به وجود بیاوریم، همچنین می توانیم از راهنما و یا استاد کمک بگیرم، و یا فایل های صوتی را بشنویم.
مراقبه ی ویپاسانا:
این نوع مراقبه که به آن فرم باستانی هندی گفته می شود، به معنی نگاه کردن به چیز های واقعی است که باعث ارام شدن روان می شوند.
مراقبه ی متا یا مراقبه ی عشق و مهربانی:
این نوع مدیتیشن، آرزو های خوب را به سمت ما هدایت می کند. و زمانی که آرزو های خوب به سمت ما هدایت شود، روان ما آرام می گردد.
مراقبه ی چاکرا:
همان طور که می دانید به هفت مرکز انرژی و قدرت معنوی در بدن چاکرا گفته می شود، که نوع مراقبه سبب ارام کردن و ایجاد رفاه این چاکرا ها انجام می گردد.
مراقبه یا مدیتیشن یوگا:
مدیتیشن یوگا یک تمرین قدیمی هندی می باشد که برای تقویت و ارامش ذهن از تمرین های نفس کشیدن کنترل شده استفاده می گردد.
لازم به ذکر است، اگر می خواهید مراقبه انجام دهید نباید روی انتخاب روش های ذکر شده حساس باشید، زیرا انواع مراقبه در پایان سبب ایجاد آگاهی و حال خوب برای شما می شود.
فواید مديتيشن یا مراقبه
مراقبه یا مدیتیشن باعث می شود که ذهن تمرکز بیشتری برای دقت در افکار داشته باشد.
لازم به ذکر است افزایش تعداد افرادی که مدیتیشن را انجام می دهند سبب ایجاد محبوبیت این عمل در جامعه شده است. محققان و پژوهشگران برای پیدا کردن فواید مدیتیشن تحقیقات زیادی انجام داده که در ادامه چند مورد از نتایج آن فواید ذکر شده اند:
کاهش استرس:
همان گونه که می دانید استرس سبب زیاد شدن هورمون استرس ( کوتیزول) می گردد و با زیاد شدن این هورمون اثراتی، مثل ترشح مواد شیمیایی در بدن ایجاد می گردد که ممکن باعث افزایش فشار خون، اضطراب، افسردگی و خستگی شود. شایان ذکر است محققان طی یک تحقیقات ۸ هفتگی به این موضوع پی برده اند که انجام مدیتیشن ذهن آگاهی استرس را کاهش می دهد.
کنترل اضطراب:
مراقبه به دنبال کاهش استرس اضطراب نیز کاهش می یابد، این پاسخ نتیجه ی متا آنالیز ۱۳۰۰ بزرگ سال است. لازم به ذکر است هر چه قدر که میزان استرس در فردی بیشتر باشد، مراقبه تاثیر گذار تر خواهد بود. طی تحقیقات انجام شده ثابت شده است که اگر ۸ هفته مدیتیشن ذهن آگاهی انجام گردد علائم اضطراب کاهش خواهد یافت. یکی از کار هایی که در کاهش اضطراب بسیار تاثیر گذار است انجام یوگا است.
کنترل درد با مدیتیشن:
همان طور که می دانید درد در مواقعی که استرس زیاد است بیشتر از هر موقع احساس خواهد شد. انجام مراقبه ذهن آگاهی سبب بهبود کیفیت زندگی، کم شدن درد و کاهش علائم افسردگی در اشخاص مبتلا به درد خواهد شد. کسانی که بدن درد دارند با انجام مراقبه درد کم تری را احساس خواهند کرد.
مطالعه بیشتر: انواع مدیتیشن
بهبود سلامت عاطفی:
بعضی از مراقبه ها باعث افزایش احساسات و اعمال مثبت نسبت به ما و دیگران خواهند شد. باید گفته شود که مراقبه ی متا افکار و احساس مهربانانه نسبت به خودمان را افزایش خواهد داد.
افزایش بازه ی تمرکز:
مدیتیشن باعث افزایش تمرکز و قدرت استقامت توجه خواهد شد. کسانی که به موارد مراقبه گوش می دهند دقت بیشتری در انجام کار ها خواهند داشت. در موارد بالا سعی کردیم چند مورد از فواید مراقبه را توضیح دهیم، همچنین علاوه بر موارد نوشته شده، مراقبه سبب کم شدن استرس، بهبود کیفیت خواب با افزایش سروتونین، و ملاتون، کاهش ضربان قلب خواهد شد.
شایان ذکر است تحقیقات نشان می دهد که انجام مراقبه باعث کاهش افکار مخرب مانند خودکشی می شود و این در اکثر موارد باعث از بین رفتن این افکار می شود.
نتیجه گیری:
همان طور که در مطالب بالا خواندید امروزه دنیای شلوغ و پر هیاهو سبب ایجاد استرس در بین افراد شده است و باعث ایجاد روان نا آرام آن ها شده است. یکی از روش های به وجود آورنده ی روان آرام انجام مراقبه است که افراد این کار را انجام دهند به آرامش روان خواهند رسید. انجام مراقبه کار سختی نیست و همه افراد می توانند این کار انجام دهند و آرامش خود را فراهم کنند.
لازم به ذکر است برای انجام مراقبه نباید مناظر زمان و مکان خاص باشید. شما می توانید هم اکنون که این مقاله را خواندید شروع کنید و با انجام مراقبه به آرامش برسید. شاید مراقبه در دنیای پر از هرج مرج امروزی به صرفه ترین و بهترین کار برای بهبود روحیه و کیفیت زندگی باشد. شما می توانید در روز ۲ دقیقه مراقبه انجام دهید و ذهن خود را از این هیاهو رها کنید.
ما به شما اطمینان می دهیم تمام موارد ذکر شده و انجام مراحل مدیتیشن باعث رضایت شما و اطرافیان شما خواهد شد زیرا زمانی که شما آرامش روحی و روانی داشته باشید در اطرافیانتان نیز تاثیر خواهد گذاشت. انجام مدیتیشن فواید بسیار زیادی دارد که ما در مطالب بالا چند مورد از این فواید را برای شما خوانندگان گرامی توضیح دادیم. ما در مقاله سعی کردیم مدیتیشن و فواید آن را برای شما عزیزان ذکر کنیم امید واریم برای شما عزیزان مفید بوده و با انجام مراقبه به آرامش روان برسید.
مطالب مرتبط
مطالب مرتبط
3 ديدگاه
درج دیدگاه لغو پاسخ
آخرین مطالب
تیپ 2 یا امدادگر در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 11:04:46فروردین ۱, ۱۴۰۴|
تیپ 3 یا بازیگر در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 10:58:30اسفند ۲۹, ۱۴۰۳|
تیپ 4 یا احساساتی در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/28 10:54:43اسفند ۲۸, ۱۴۰۳|
تیپ 5 یا ناظر در انیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/19 9:16:38اسفند ۱۹, ۱۴۰۳|
تیپ 6 یا بازرس در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/16 13:32:44اسفند ۱۶, ۱۴۰۳|
تیپ 1 یا کمالگرا در اینیاگرام
ذهن موفق پارسیان1403/12/7 13:22:01اسفند ۷, ۱۴۰۳|
کسی که دوره ی سوگواری را میگدرونه و خیلی حال روحی بدی داره میتونه از مدیتیشن استفاده کنه ؟ و چقدر میتونه روش تاثیر داشته باشه
ببینید دوره سوگواری باید طی بشه. ولی ب صورت کلی مدیتیشن کمک می کنه به افزایش تحمل ما
مراقبه ی یوگا چقدر تاثیر داره در آرامش درونی؟کسی که قدرت تمرکزش خیلی کم شده میتونه با یوگا تمرکزش را بالا ببره؟