نیاز به مشاوره فوری دارم
اگر نیاز به مشاوره فوری داری همین الان میتونی از طریق دکمه زیر درخواست خودت رو ثبت کنی!!!
نیاز فوری به مشاوره دارم
دلایل نداشتن اعتماد به نفس
دلایل نداشتن اعتماد به نفس
ممکن است شما هم از عدم اعتماد به نفس رنج ببرید و تمایل دارید با مطالعه این مقاله تغییری در درون خود ایجاد کنید. در این مقاله دلایل اعتماد به نفس پایین را بررسی می کنیم.
تعریف اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یعنی اینکه هر فردی خودش را و تمامی کار ها و توانایی هایش را قبول داشته باشد و به انها اعتماد کند .
دنیل گلمن تعریف اعتماد به نفس را اینگونه بیان می کند :
اعتماد به نفس یعنی اینکه انسان خودش را عمیقاً ارزشمند و توانمند بداند.
گاهی بین اعتماد به نفس و عزت نفس نمی توانیم تمایزی قائل شویم و بهتر است در همین آغاز تفاوت این دو را بیان کنیم.
مطالعه بیشتر: عزت نفس چیست
تفاوت بین عزت نفس و اعتماد به نفس در چیست؟
تفاوت اصلی عزت نفس و اعتماد به نفس این است که در اعتماد به نفس شما در درون خود می گویید: “من می توانم” ولی در عزت نفس می گویید: ” من خودم را قبول دارم و دوست دارم”.
اعتماد به نفس نشان دادن توانمندی های خود است ولی عزت نفس حس ارزشمندی درونی است. اگر شما عزت نفس داشته باشید حتما اعتماد به نفس هم دارید ولی اگر اعتماد به نفس داشته باشید ممکن است لزوما عزت نفس نداشته باشید.
اعتماد به نفس بدون عزت نفس باعث می شود شخص تلاش زیادی برای اثبات توانمندی خود و نشان دادن برتری خود بکند. چنین شخصی به دنبال جمع کردن لیست های طولانی از موفقیت های عجیب است. بسیاری از هنرمندان یا افراد مشهور دارای اعتماد به نفس بالا هستند ولی عزت نفس پایینی دارند.
کسی که اعتماد به نفس دارد ممکن است ناتوانی ها و نقص های خود را با مدرک و افتخار کردن به نژاد و هویت های بیرونی پر کند.
در چنین صورتی شخص تلاش می کند خود را توانمند نشان دهد در حالی که ممکن است از درون خود را قبول نداشته باشد.
داشتن اعتماد به نفس یعنی اعتماد داشتن به توانمندی های خود و شخصی که اعتماد به نفس دارد می تواند با چالش های جدید روبرو شود. اعتماد به نفس منجر به تجربه موفقیت می شود و هر نوع موفقیتی باعث افزایش اعتماد به نفس می شود.
چه تفاوتی بین اعتماد به نفس و خودشیفتگی وجود دارد؟
گاهی فکر می کنیم فرد خودشیفته دارای اعتماد به نفس است ولی واقعیت چیز دیگری است.خودشیفتگی به دلیل ناامنیها و مکانیسمهای دفاعی می باشد ، در حالی که اعتماد به نفس به خاطر خودآگاهی و توانایی تحمل و تأمل در عدم امنیت فرد است . فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد از توانایی های خودش مطلع است و از آن ها استفاده می کند . اما فردی که خودشیفته است فقط نسبت به دیگران احساس برتری می کند .
انواع اعتماد به نفس
اعتماد به نفس انواع مختلفی دارد که برای هر کدام تعاریفی در نظر گرفته شد است ، که به یک تعریف آن اعتماد به نفس و تعاریف دیگر آن خودکارآمدی، اعتماد به نفس کاذب و … است. در این قسمت چند تعریف از اعتماد به نفس را بررسی می کنیم .
مطالعه بیشتر: افزایش عزت نفس در کودکان
self confidence یا اعتماد به نفس : در بالا به آن اشاره شد .
Self Esteem یا عزت نفس : فرد احساس با ارزش بودن می کند .
Self Efficacy یا خودکارآمدی : فرد متوجه توانمندی خودش در یک زمینه ی خاص است . خود کار آمدی و اعتماد به نفس تقریبا شبیه هم هستند و اکثرا با هم اشتباه گرفته می شوند .
False confidence یا اعتماد به نفس کاذب : فرد حس می کند که در یک زمینه ی خاص توانمندی دارد در حالی در آن زمینه هیچ توانایی خاصی ندارد و این موضوع به خاطر عزت نفس پایین فرد است .
علائم کمبود اعتماد به نفس
1. خودشان پر مشغله نشان می دهند :
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند همیشه سعی می کنند خودشان را فردی پر مشغله جلوه می دهند . تا کمتر در کنار دیگران باشند . این افراد به علت اعتماد به نفس پایینی که دارند همیشه از جمع دوری می کنند زیرا خودشان را کمتر از بقیه می بینند و فکر میکند حضور در جمع برایشان مشکل ساز است.
2. بیش از حد به ظاهر خود اهمیت می دهند
یکی دیگر از نشانه های افراد با اعتماد به نفس پایین رسیدن افراطی آن ها به ظاهر خود است .این افراد اصولا از لباس هایی با رنگ های زننده و آرایش های غلیظ جلب توجه می کنند . افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند به این دلیل که در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل هستند، سعی میکنند ظاهر خود را به عنوان یک سلاح استفاده کنند و با استفاده از آن نظر دیگران را به خود جلب نمایند.
به همین علت است که به ظاهر خودشانبه صورت افراطی رسیدگی می کنند و مدام فکر می کنند که ظاهر خوبی ندارند و سعی می کنند با این رفتار ها جلب توجه کنند و و خودشان را موجه تر نشان دهند.
3. بدون دلیل موافقت می کنند
افراد ی که اعتماد به نفس پایینی دارند فکر میکنند توانایی متقاعد کردن افراد را ندارند به همین دلیل همیشه در بحث ها عقب نشینی می کنند .
حتی زمانی که حق با خودشان است کنار می کشند و حرف دیگران را می پذیرند .
این را بدانید که هر کسی نظری دارد و نظر هر کس زاییدهی افکار، سواد و خواستههایش است . زمانی که شما از عقاید و ایده های خودتان دفاعی نمی کنید در واقع به افکار، سواد و خواستههایتان توهین میکنید . شما دقیقا به همان اندازه ای که دیگران از خودشان دفاع می کنند حق دارید که از افکار و نظراتتان دفاع کنید . ساکت ننشینید و با آرامش ، نظر واقعی خود را مطرح کنید . روشهای متقاعد کردن زیادی وجود دارد ، مثلا میتوانید با استفاده از مهارت داستانگویی دیگران را متقاعد کنید تا نظرات شما را قبول کنند .
۴. انتقادپذیر نیستند
انتقادپذیر باشید . اگر دوستتان در مورد مسئلهای از شما انتقاد کرده است ، از او ناراحت نشوید (خب البته دوست شما هم باید انتقادشان سازنده باشد و به درستی انتقاد کند!). سعی کنید به آن فکر کنید و اگر به این نتیجه رسیدید که حق با انتقاد کننده است آن را رفع کنید .
یکی دیگر از علایم کمبود اعتماد به نفس فرد این است که از شنیدن انتقاد ناراحت و آزرده می شود و در خود میشکند .
این افراد از شنیدن انتقاد عصبانی میشوند و ناراحتیشان روی بقیهی کارهایشان هم اثر میگذارد . مثلا انتقادی که همکارش از او کرده است ، باعث تغییر رفتارش و بد خلقیش با سایر اطرافیان و خانواده اش می شود .
۵- نداشتن حد و مرزی مشخص برای خود
افرادی که اعتماد به نفس کافی را ندارند ، این اجازه را به دیگران می دهند تا از او برای جلب توجه استفاده کنند.
زیرا او نمی تواند به دیگران نه بگوید . و این کار از مهمترین نشانه های نداشتن اعتماد به نفس است.
و این موضوع باعث می شود تا حلقه ی اطرافیان این فرد را انسان های سود جو تشکیل دهد و اعتماد به نفس او روز به روز کمتر می شود .
به دیگران اجازه ندهید تا از شما برای رسیدن به هدف هایشان استفاده کنند . و شما را بازیچه ی خودشان قرار دهند . این موضوع باعث می شود تا روز به روز اعتماد به نفس شما پایین تر بیاید .
ادامه این روند میتواند به بروز بدترین نوع افسردگی هم منجر شود.
6. کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند مدام در حال مایسه خودشان با دیگران هستند .
اگر شما هم مدام به افرادی که در زمینه هایی از شما موفق تر هستند زیاد توجه می کنید و ارزش خودتان را کمتر می بینید شما اعتماد به نفس پایینی دارید .
به جای ماجراجویی های بی نتیجه و تمرکز بر روی دیگران، به همه افراد اطراف تان نگاه کنید .
اگر کسی موفق شده است، او را تحسین کنید و به این فکر کنید که:
اگر کسی در این دنیا توانسته است به موفقیتی دست پیدا کند ، پس بدون شک شما هم می توانید
دلیل نداشتن اعتماد به نفس این است که موفقیت های دیگران را محال می دانید و خودتان را لایق نمیبینید.
جمله بالا را باور کنید و کنترل زندگیتان را در دست بگیرید.
همیشه این جمله را تکرار کنید :” من به اندازه ی کافی موفق هستم”.
7.قادر به ترک خانه بدون آرایش نیستید .
زمانی که شما آرایش می کنید اعتماد به نفس کاذبی را دارید . شما باید اعتماد به نفستان را از درون افزایش دهید اینگونه دیگر برای داشتن حس خوبتان نیاز به آرایش ندارید .
این جمله را همیشه با خودتان تکرار کنید : من زیبا هستم
دلیل اصلی اعتماد به نفس پایین
۱. گرفتن بازخورد منفی
بعضی از افراد در دوران کودکیشان مدام در گوششان تکرار می شود که فرد بی عرضه ای هستند و هیچ کاری را به درستی انجام نمی دهند .این فرد زمانی که بالغ می شود هیچ ذهنیت و تصویر مثبتی از خودش ندارد . زمانی که شما بدون درنظر گرفتن تلاش فرد به صورت پیوسته از کارهای او ایراد بگیرید اعتماد به نفسش را از دست می دهد و نمی تواند نسبت ب خودش احساس خوبی داشته باشد . او به خاطر شکست های خودش احساس شرم می کند .
2. عدم برخورداری از حمایت کافی در مقابل زورگویی
زمانی که فردی در یک خانواده ی آگاه حساس و امن با موقعیت های سخت زندگی مانند اذیت و آزار کردن دیگران روبه رو می شود حفظ اعتماد به نفسش آسان تر است . اما اگر در خانه ، محل کار احساس امنیت نداشته باشد احساس های عذاب آور فراموش شدن ، نا امیدی ، و تنفر از خودش را دارد .
همچنین علت آسیبپذیر بودن زیاد، دوستی دیگران با خودش را یک لطف می داند و این باور را دارد که همه ی مردم بی رحم و غیرقابل اعتماد هستند . بدون خانه و خانوادهای امن و حمایتگر، اثرات زورگویی و قلدری دیگران نسبت به شما عمیقتر خواهد شد و زندگی سخت تری را تجربه خواهید کرد .
مطالعه بیشتر: افزایش عزت نفس در زنان
3. عدم دریافت محبت کافی
اعتماد به نفس هر فردی در خانواده شکل می گیرد بیشتر افرادی که در خانواده ی بی عاطفه بزرگ می شوند اعتماد به نفس پایین تری دارند . این افراد مدام به دنبال جلب توجه و محبت از سمت دیگران هستند به همین علت اعتماد به نفسشان پایین می آید .
و در مواقعی شخصیت خودشان را زیر سوال می برند و تنها دلیلش این است که مورد محبت دیگران قرار بگیرند .
به همین علت است که محیط خانواده باید سرشار از عشق و محبت باشد تا فرندان محبت کافی را دریافت کنند و دچار اعتماد به نفس پایین نشوند.
4. نداشتن مسئولیت
افرادی که هیچ گونه مسئولیتی را ندارند و نتوانستند هیچ کاری را درست انجام دهند و یا به نتیجه برسانند به مرور زمان اعتماد به نفسشان کم می شود
زمانی که شما یک کاری را به درستی انجام می دهید و نتیجه ی آن را می بینید در بدن شما هورمون هایی ترشح می شوند که حس خوب مفید بودن را می دهد . این حس می تواند اعتماد به نفس شما را بالا ببرد .
زمانی که افراد با مسئولیت ها مواجه نباشند و نتوانند در چالش های زندگی توانایی های خود را به دیگران و خودشان اثبات کنند قطعاً بعد از مدتی دچار این باور میشوند که از عهده انجام هیچ کاری بر نمی آیند و اعتماد به نفس آنها در اثر چنین باوری به مرور زمان از بین میرود.
مطالعه بیشتر: کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس
چند روش تاثیرگذاری برای درمان اعتماد به نفس پایین
1.ترس هایتان را بشناسید :
دفترچه ای بردارید و ترس های خودتان را از کوچک به بزرگ یادداشت کنید. به خوبی آن ها را بررسی کنید و ببینید کدام یک از این ترس ها باعث شده است که شما در زندگیتان پیشرفت نکنید ؟
از کدام یک از آن ها بیشتر فرار کرده اید ؟ آنها را به خاطر بسپارید و بدانید روبه رو شدن با ترس هایتان اعتماد به نفس شما را بالا می برد .
2. ورزش کردن :
یکی دیگر از کار هایی که باعث افزایش اعتماد به نفس شما می شود ورزش کردن است . با ورزش مداوم شما اندام زیباتری را خواهید داشت و همین موضوع اعتماد به نفستان را بیشتر می کند .
3.موضوعات مثبتی که برایتان اتفاق میافتد را یادداشت کنید:
ما در روز اتفاقات ناراحت کننده ای را تجربه می کنیم . اما بد نیست که تمرکزمانرا بر روی اتفاقات خوب بگذاریم . به کار های مثبتی که در روز انجام دادید فکر کنید .
به طور مثال سالمندی را در خیابان دیدید که حال مناسبی نداشت او را به بیمارستان رساندید و تا آمدن فرزندانش صبر کردید .
اتفاقات این چنینی می تواند بر روی اعتماد به نفس شما تاثیر زیادی بگذارد .
4.برای خود اهداف کوتاه مدت تعریف کنید:
شاید شما مشکلات بسیار کوچکی را حل کرده باشید که از نظر خودتان بی اهمیت هستند اما باید بدانید که برای حل همین مشکلات کوچک هم ارزش قائل شوید و جایزه ای را برای خودتان در نظر بگیرید . این جوایز به ظاهر کم اهمیت حس از خود راضی بودن را در شما تقویت کرده و اعتماد به نفستان را بهبود میبخشد.
مطالعه بیشتر: تست هوش وکسلر
دوره های آموزشی رایگان در یوتیوب
همین الان میتونی از کانال یوتیوب ما دیدن کنی و مارو حمایت کنی و کلی ویدیو های آموزشی و دوره های آموزشی رایگان ببینی
نمایش دوره های رایگان
مزایای کتاب شفای هیجانات نیمه شکسته
افزایش آرامش - کاهش استرس - افزایش اعتماد به نفس - خودآگاهی و شناخت احساسات
خرید کتاب شفای هیجانات
خرید کتاب دیدار با استاد درون
افزایش عزت نفس - سفر به دورن خود و شناخت احساسات خود - احساس همدلی - افزایش اعتماد به نفس - بهبود کیفیت زندگی
خرید کتاب دیدار با استاد درون
حتما این مطالب را بخوانید
تنفس جعبه ای برای کاهش استرس
تنفس جعبه ای برای کاهش استرس تنفس جعبه ای چیست؟ تنفس جعبهای یک روش تنفسی است که در آن فرد نفسهای خود را به صورت کامل و عمیق از ریههای خود بیرون میکشد و سپس نفس جدیدی را به آرامی و با کندی وارد میکند....
چرا با خودم حرف میزنم
چرا با خودم حرف میزنم؟ حرف زدن با خود، یک رفتار رایج در انسانهاست و میتواند اهداف مختلفی داشته باشد. اغلب به افراد کمک میکند تا افکارشان را روشنتر کنند، تصمیمات بگیرند یا اطلاعات را تثبیت کنند. این میتواند یک راه برای حل مشکلات یا...
انواع فوبیا و راه های درمان
فوبیاها، ترسهای بیمنطق و بیمعنی هستند که میتوانند زندگی انسان را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. افرادی که با فوبیاها مواجه هستند، ممکن است تجربههای نامطلوبی را در مواجهه با موقعیتهای خاص داشته باشند. در این مقاله، به بررسی انواع فوبیا و راههای درمان...
استرس اجتماعی چیست
استرس اجتماعی یکی از مسائل روزمره زندگی مدرن است که بسیاری از افراد با آن روبرو میشوند. در این مقاله، به بررسی علل استرس اجتماعی، علائم آن، و راههای مدیریت این مشکل خواهیم پرداخت. برای فهم بهتر این موضوع، ابتدا به تعریف استرس اجتماعی میپردازیم...
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
نداشتن اعتماد به نفس برمیگرده به رفتار های دیگران در گذشته
اینکه مدام در حضور بقیه تحقیر بشی مهم ترین دلیل هست حتی اگر از هر لحاظ اوکی باشی