مقایسه خود با دیگران
مقایسه خود با دیگران همیشه هم تاثیر منفی ندارد بلکه گاهی می تواند سازنده باشد به شرطی که شما خود را با افراد موفق مقایسه کنید و آنها را الگو قرار دهید. مقایسه کردن به مرور زمان باعث کاهش اعتماد به نفس در افراد می شود و بدین ترتیب انگیزه آنها برای تلاش و رسیدن به هدف را کاهش پیدا می دهد. وقتی مدام خود را مقایسه می کنید حس نا امیدی در شما ایجاد شده و در این شرایط مدام خود را سرزنش می کنید که کمتر از دیگران هستید. افرادی که اهل مقایسه هستند اصولا انسان های حسودی می باشند که زندگی و داشته های خود را فراموش می کنند و مدام چشم به زندگی و داشته های دیگران دارند.
این افراد کمتر تلاشی برای زندگی خود می کنند و دوست دارند هر چیزی را بدون تلاش بدست آورند. افسردگی و اختلالات اضطرابی و به مخاطره انداختن بهداشت جسمی و روانی از تاثیرات منفی مقایسه کردن به شمار می روند. افرادی که خود را درگیر این خصلت نادرست می کنند ذهن آنها مدام درگیر است چون تنها به نداشته های خود فکر می کنند. اغلب افرادی که این مشکل را دارند از مشاوره های روانشناسان کمک می گیرند تا مشکل را هر چه سریع تر برطرف سازند. افرادی که حس بی کفایتی و ناتوانی می کنند اغلب به مقایسه کردن زندگی خود با دیگران روی می آورند.
آنها توانایی تغییر دادن زندگی خود را ندارند بلکه مدام حسرت دیگران را می خورند. با مقایسه کردن داشته های دیگران با نداشته های خود احساس ضعف در شما بیدار شده و این می تواند در زندگی فردی و اجتماعی شما خلل ایجاد کند. شما براي تامين نیاز خود به دیگران فشار آورده و آسیب های روانی هم به آنها وارد می کنید. این روند به مرور باعث افسردگی و انزوا در فرد میگردد و همواره موفقیتها و دستاوردهای فرد پشت دیگران پنهان میماند. برای مقایسه کردن بهتر است داشته های خود را هم در نظر بگیرید و به آنچه که دارد راضی باشید.
مطالعه بیشتر: سیاستهای زنانه برای جذب مردان
علل اصلی مقایسه خود با دیگران
مقایسه کردن به دلایل مختلفی اتفاق می افتد که آنها را معرفی می کنبم:
عدم اعتماد به نفس کافی
اعتماد به نفس باعث می شود تا شما به توانایی ها و داشته های خود باور داشته باشید پس دیگر خود را با دیگران مقایسه نخواهید کرد. بالعکس وقتی اعتماد به نفس شما کم می شود به آنچه که دارید توجه نمی کنید و مدام دنبال این هستید تا زندگی خود را با دیگران مقایسه کنید. به دلیل خود کم بینی روز به روز مقایسه در وجود انسان قوی تر می شود. شاید علت این امر این است که میخواهیم بدانیم چرا نمیتوانیم مانند دیگرانی باشیم که از نظر ما موفق و یا کامل هستند.
کمالگرایی افراطی
کمالگرایی یکی از ویژگیهای شخصیتی است که میتواند منجر به انجام مقایسه زیاد درباره خود با دیگران شود. در این ویژگی فرد همیشه دوست دارد بهترین باشد و همه کارها را به بهترین شیوه انجام دهد و هیچ گونه نقص و کمبودی هم نداشته باشد. این دیدگاه عدم رضایت فرد را از زندگی به همراه دارد و او را درگیر مقایسه خود با دیگران می کند.
خرید کتاب(کلیک)
عدم داشتن روحیه انعطافپذیر
این افراد نمی توانند خود را با شرایط وفق دهند و زمانی که زندگی آنها دچار تغییر می شود روحیه انعطاف پذیر ندارند. آنها فکر می کنند برای رسیدن به موفقیت فقط یک راه وجود دارد. بدین ترتیب مدام در حال مقایسه خود با دیگران هستید که آنها چگونه راه حل برای رسیدن به موفقیت را پیدا کرده اند.
خانواده و نحوه تربیت آنها
عامل دیگری که این ویژگی منفی را در افراد ایجاد می کند خانواده و رفتار والدین و نوع تربیت آنها است. وقتی والدین مدام فرزند خود را با دیگران مقایسه می کنند در ایجاد این ویژگی هم نقش مهمی دارند. والدین اولین الگوی فرزند هستند بنابراین وقتی آنها زندگی خود را با دیگران مقایسه می کنند به کودک این ویژگی ناپسند را به صورت غیر مستقیم آموزش می دهند.
پنج راهکار اثربخش برای رهایی از مقایسه کردن خود با دیگران
اگر دست از مقایسه کردن خود با دیگران بردارید، از زندگیتان رضایت بیشتری خواهید داشت. ما در اینجا تکنیک هایی موثر را در نظر گرفته ایم که به شما کمک می کند دست از مقایسه بردارید و دیگران را الگوی خود قرار دهید تا همپای آنها پیشرفت کنید.
تمرکز بیرونی را به تمرکز درونی تغییر دهید
اولین قدم برای دور کردن این ویژگی این است که به درون خود نگاه کنید و در واقع تمرکز بیرونی را به درونی تبدیل کنید که با این کار می توانید توانایی ها و دستاوردهای خود را بشناسید. این یعنی اعتبار بخشیدن به خود و آنچه که دارید. تاثیر این رویه زیاد است و شما می توانید نتایج آن را به راحتی مشاهده کنید. وقتی با خود به تعامل می رسید می توانید به داشته های خود می ببرید و این حس رضایت را در شما ایجاد می کند و باعث می شود تا دست از قیاس بردارید.
مطالعه بیشتر: مقایسه همسر خود با دیگران
میزان استفاده از رسانههای اجتماعی را محدود کنید
وقتی دائم برای اعتباربخشی به خود و زندگیتان به بیرون نگاه میکنید بهراحتی در تله مقایسه اجتماعی میافتید. شبکه های اجتماعي اصلی آرین دلیل اين اتفاق هستند و شما را برای مقایسه کردن تحریک می کنند پس بهتر است ارتباط خود را با آنها کمتر کنید. تصاویر شبکه های اجتماعی طراحی شده اند تا تصویری زیبا از زندگی آشفته دیگران را به نمایش بکشند.
منبع محکمی از الهام بیابید
اشکالی ندارد یک یا دو نفر بهعنوان منبع الهام در زندگیتان باشند. این مسئله میتواند تا حدودی هدایت بیرونی در زندگیتان ایجاد کند. این یعنی الگوبرداری صحیح آن هم زمانی که شما می خواهید دست از مقایسه بردارید. وقتی مسیر خود را کم می کنید این افراد می توانند به شما کمک کنند.
شکرگزار باشید تا در تله مقایسه نیفتید
وقتی به آنچه که دارید راضی هستید و خدا را به خاطر داشته هایتان شکر می کنید حس خوبی خواهید داشت و مقایسه کردن از شما دور خواهد شد. هیچ وقت نداشته های خود را با داشته های دیگران مقایسه نکنید. ظاهر زندگی دیگران با باطن آنها کاملا متفاوت است پس نمی شود به آن اعتماد کرد.
مطالعه بیشتر: کمبود اعتماد به نفس در مردان
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره بدبینیآیا احساس میکنید همیشه دیگران قصد دارند شما را فریب […]
-
درمان طرحواره تنبیهآیا تا به حال احساس کردهاید که اشتباهات کوچک و بزرگی […]
-
درمان طرحواره آسیب پذیریآیا احساس میکنید همیشه در معرض آسیبپذیری بیشتر از […]
-
مدیتیشن برای کاهش خشمآیا تا به حال احساس کردهاید که خشم شما تحت کنترل شما […]
-
مدیتیشن برای رهایی از استرسآیا از استرسهای روزمره خسته شدهاید؟ آیا به دنبال […]
-
فواید مراقبه چیستآیا احساس میکنید زندگی شما از استرس و اضطراب پر شده […]
-
مدیتیشن برای افزایش تمرکز کودکانآیا کودکتان هنگام انجام تکالیف به راحتی حواسش پرت […]
-
مدیتیشن برای خواب آرامآیا شبها به سختی به خواب میروید؟ یا ممکن است حتی […]
-
مدیتیشن برای رفع سر دردآیا از سردردهای مکرر و طاقتفرسا خسته شدهاید؟ آیا به […]
-
مدیتیشن برای آرامش اعصابآیا هر روز با استرس، اضطراب و فشار ذهنی مواجه هستید؟ […]
حتما این مطالب را بخوانید
7 راه برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان
اعتماد به نفس یکی از مهمترین عواملی است که بر رشد و توسعهی کودکان تأثیرگذار است. این ویژگی اساسی، که در دوران کودکی شکل میگیرد، نه تنها به افراد کمک میکند تا با چالشهای زندگی مواجه شوند، بلکه به آنها اعتماد به خود، احساس موفقیت...
چرا من زشتم و اختلال خود زشت انگاری
متأسفانه اختلال خود زشت انگاری یکی از مشکلات رایج است که ممکن است باعث احساس زشتی یا ناکامی در افراد شود، حتی اگر واقعیت این گونه نباشد. این اختلال ممکن است باعث شود که فرد خود را به عنوان زشت یا ناکام در نظر بگیرد،...
اعتماد به نفس کاذب چیست
تظاهر به اعتماد به نفس در واقع همان اعتماد به نفس کاذب است که در طولانی مدت زندگی فردی و اجتماعی انسان را مختل می کند. در این شرایط فرد هیچ علائمی از اعتماد به نفس را درون خود مشاهده نمی کند و فقط این...
افزایش انگیزه برای درس خواندن و یادگیری
اگر برای درس خواندن هدف داشته باشید قطعا انگیزه لازم هم در شما ایجاد می شود و به شما کمک می کند تا تلاش کنید برای رسیدن به هدف و موفقیت. برای افزایش این انگیزه راهکارهای زیادی وجود دارد که آنها را معرفی می کنیم:...
دیدگاهتان را بنویسید