تست هوش گاردنر
هوش چندگانه هوارد گاردنر
هوارد گاردنر ،روانشناس و استاد دانشگاه هاروارد، در سال 1943 در آمریکا متولد شد. او دارای 13 مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه ها و موسسات معتبر علمی، از سراسر جهان می باشد. مهم ترین عامل در شهرت جهانی این روانشناس بزرگ، نظریه هوش های چندگانه می باشد. این نظریه در سال 1983 و در کتاب ”چارچوب های ذهنی، نظریه هوش چندگانه“ توسط وی مطرح گردید. تئوری انواع هوش گاردنر بر این باور است که تمامی انسانها 8 نوع هوش دارند و نمایه ی هوشیِ هر کدام از ما با دیگری متفاوت است. این نمایه یا پروفایل بر اساس ژنتیک و تجربه شکل گرفته است و ما را از دیگران مجزا میکند. این هوشها به شرح زیر هستند:
هوش کلامی- زبانی هوش کلامی
افرادی که فن بیان قوی ای دارند و به راحتی می توانند افراد را متقاعد کنند و افرادی تاثیر گذار باشند نیز هوش کلامی بالایی دارند. برخی افراد را مشاهده می کنیم که در این هنر به تبحر بسیاری دست یافته اند که ناشی از هوش کلامی بالا است که در خود ، شناسایی و تقویت نموده اند. این دسته افراد دارای توانمندی هایی همانند خوب گوش دادن، خوب حرف زدن، شوخ طبعی، تدریس کردن، درک معانی و یادآوری اطالعات و اقناع دیگران هستند.
هوش تصویری- فضایی
هوش تصویری-فضایی به معنای استفاده و تفسیر تصاویر و الگوها و توان ایجاد مجدد اشیاء به صورت سه بعدی است. افراد با هوش دیداری بالا ، تصویر سازی ذهنی قوی ای داند و برای کسب اطلاعات، ابتدا یک تصویر ذهنی کاملا واضح را در ذهن خود ایجاد می کنند. این گونه افراد علاقه بسیاری به تماشای نقشه ها، نمودارها و تصاویر دارند و در تجسم هر چیزی بسیار قوی هستند.
هوش جنبشی- حرکتی
توانایی بهره گرفتن از کل یا بخشی از بدن برای حل مساله و یا کنترل حرکات خشن یا ظریف و دست کاری حرفه ای اشیا، وجه تمایز افرادی با هوش جنبشی- حرکتی بالا نسبت به دیگران می باشد. افراد این گروه در حفظ تعادل، هماهنگی بین دست و چشم(مثل تیراندازی) و همچنین جمع آوری اطلاعات از طریق تعامل با دنیای اطرافشان توانایی بالایی دارند.
هوش برون فردی
توانایی برقراری ارتباط و فهمیدن دیگران از طریق شناخت و تمایز بین احساس ، نیات و باورهای آن ها است که می توانیم خود را جای دیگران قرار دهیم و همچنین اجتماعات را سازماندهی نمایم و در نتیجه از تمام مهارت های کلامی و غیر کلامی بهره برده و دیگران را به کار گروهی ترغیب کنیم. افرادی که درک بالایی نسبت به شناخت احساسات اطرافیان خود دارند و نیاز های طرف مقابل خود را به راحتی تشخیص می دهند جزو این دسته از افراد هستند.
هوش درون فردی
این هوش به معنای توانایی درک خود و همچنین آگاه بودن از حاالت درونی و شخصی خود می باشد. افرادی که تمامی احساسات، تصمیمات درونی و نقاط مثبت و منفی خود را شناخته و کاملا درک می کنند. افراد با هوش درون فردی بالا ، بر روی استدلال و تفکر خود تسلط کامل دارند و می توانند به عنوان فیلسوف، نظریه پرداز و پژوهش گر در جامعه، منشا اثرات بسیاری باشند.
هوش موسیقیایی
قابلیت اجرا، ساختن و لذت بردن از الگوهای موسیقیایی از جمله، تغییر ریتم و تُن است. موسیقیدانان موفق، سازندگان موسیقی و افرادی که به نوعی با موسیقی سروکار دارند از سطح بالایی از این هوش برخوردار هستند. این افراد ، بسیار از موسیقی لذت می برند و در فکر کردن به ریتم ها، صدا ها بسیار قوی عمل می کنند و در نواختن هر ساز از موسیقی و آهنگ سازی مهارت خواهند داشت.
هوش منطقی- ریاضی
توانایی تجزیه و تحلیل مشکلات به صورت منطقی، انجام راحت معادلات ریاضی و بررسی مسائل با استفاده از روشهای علمی است. پیدا کردن الگوها و استفاده از منطق استنتاجی قابلیتهای دیگری هستند که با این هوش ارتباط دارند. افرادی که در جوامع علمی و محاسباتی فعالیت دارند، از درصد بالایی از این هوش برخوردار هستند.
نظریه هوش طبیعت گرا
افرادی که علاقه فراوانی به طبیعت دارند. این افراد شیفته گیاه شناسی، جانور شناسی، چادر زدن در طبیعت، عکاسی، کوهنوردی و صحرا گردی هستند. کشاورزی، باغبانی، زیست شناسی، محیط بانی ، نقاشی و عکاسی از طبیعت و کوه پیمایی از مشاغل محبوب این دسته افراد می باشد.
از کاربرد های مختلفت تست هوش چندگانه گاردنر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
§مشاوره شغلی
§ مشاوره تحصیلی
§ برنامه ریزی آموزشی و هدایت تحصیلی
§ استعدادیابی و تعیین استعدادهای شغلی و تحصیلی
§ استخدام بر مبنای استعداد