فن بیان و سخنرانی
فن بیان و سخنرانی
یکی از ویژگی ها و کار کردهای فن بیان استفاده از این قابلیت در سخنرانی می باشد شاید داشتن فن بیان برای هر گفتگوی دو یا چند نفره ای مفید باشد و بتواند باعث بالا بردن موقعیت اجتماعی و اعتبار فرد شود. ولی کارکرد اصلی فن بیان در یک سخنرانی است که می تواند معیاری برای عیار سنجی و ارزش گذاری برای یک فرد باشد. سخنرانی همراه با نفوذ کلام و توانایی متقاعد کردن دیگران با هر موقعیت اجتماعی که سخنران داشته باشد می تواند در کار و زندگی فرد یا حتی شنوندگان تغییرات بزرگی ایجاد کند.
تاثیر فن بیان در سخنرانی
فن بیان می تواند به عنوان یک زیر بنا و پایه نقش اساسی در بالا بردن کیفیت سخن گفتن و سخنرانی برای دیگران محسوب شود. اگر یک سخنران در هنگام سخنرانی به اصول اولیه فن بیان پایبند نباشد یا آگاهی لازم را نسبت به آن ها نداشته باشد از کیفیت سخنرانی مناسبی برخوردار نخواهد بود و به سرعت از طرف شنوندگان با می میلی برای شنیدن ادامه سخنانش مواجه خواهد شد. فن بیان به گوینده کمک می کند تا بادر نظر گرفتن شرایط، سخن خود را در یک چهارچوب مشخص با رعایت اصولی خاص ارئه نماید تا شنوندگان را به سمت خود جلب کند یا به زبان ساده چنان سخن بگوید که سکوتی محض را در محل سخنرانی حکمفرما کند.
گاهی اوقات از روی شرایط جلسه مثل میزان حرف زدن حضار با یک دیگر و صدای بمی که در فضا منتشر می شود می توان میزان نفوذ و تاثیر گذاری سخنان، سخنران را مورد محک قرار داده و عیار سنجی کرد. داشتن قدرت فن بیان و رعایت اصول اولیه آن می تواند بر شنوندگان تاثیر گذار باشد حتی اگر کیفیت سخنرانی از لحاظ ارائه مطالب در حد مطلوب و عامه پسندی نباشد ولی اگر سخنان فرد سخنران خارج از غالب قواعد فن بیان انجام شود ممکن است مشکل ساز شده و باعث ناراحتی شنوندگان گردد و گوینده عکس العمل آن ها را به شیوه های مختلف دریافت کند.
مطالعه بیشتر: آموزش فن بیان
اهمیت نفوذ کلام و فن بیان در سخنرانی
سخنوری و فن بیان از هنر های هستند که از زمان های بسیار قدیم حتی زمان دولت شهرهای یونان مورد توجه بود و افراد سخنور هم از نظر موقعیت و جایگاه اجتماعی در مراتب بالایی قرار می گرفتند و بنوعی سخن گفتن و تسلط بر علوم کلامی جزء برتری و محاسن آن ها نسبت به دیگران به حساب می آمده است. نفوذ کلام و سخنوری فقط به زندگی اجتماعی افراد ختم نمی شود بلکه در زندگی شخصی هم می تواند موثر و قابل اعتنا باشد. چون برای سخن گفت در یک جمع لازم نیست که کسی دارای موقعیت اجتماعی باشد.
قطعا هر شخصی در زندگیش ممکن است در شرایطی قرار بگیرد که مجبور شود به هر دلیلی برای یک جمع صحبت کند. مثلا برای مسائل ساده ای مثل گرفتن حق و دادخواهی کردن، یا دفاع از عقاید خود و دیگران یا حتی تعریف یک خاطره زیبا که ممکن است یاد آوری آن برای دیگران لازم و مهم باشد. افراد دارای هر اسم و رسمی که باشند بر اساس سخنرانی در جمع و مهارت های ارتباطی از طرف دیگران رتبه بندی شده و مورد نقد و بر رسی قرار می گیرند. توانایی در سخنرانی و فن بیان مناسب و متقابلاً نفوذ کلام افراد مختلف بدون توجه به موقعیت اجتماعی آن ها می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. به شکلی که در صورت برخورداری از شرایط مناسب می تواند در زندگی فرد و حتی در جهان هستی تغییرات بزرگی ایجاد کند.
به عنوان مثال در قرن نوزدهم اولین سخنرانی هیتلر در یک آبجو فروشی اتفاق افتاد و او با ایستادن بر روی یک میز در مورد ناسیونال سوسیالیسم و دفاع از حقوق طبقه متوسط شروع به صحبت کردن نمود در آن زمان هیچ کس فکر نمی کرد که در آینده نزدیک هیتلر به یکی از رهبران باهوش و سخنور جهان تبدیل شود که بتواند باعث تغییرات بزرگی در جهان آنروز شود و با کارها و گفتار خود زندگی خیلی از انسان ها را تحت تاثیر قرار دهد.
چرا خوب صحبت کردن مهم است و سخنران باید فن بیان خوبی داشته باشد؟
توجه به این موضوع که کی و چگونه سخن بگوییم تا بتوانیم فکر خود را به دیگران منتقل کرده و او را تحت تاثیر قرار دهیم. یکی از مهمترین موضوعاتی است که می تواند نقش مهمی در زندگی شخصی و اجتماعی افراد داشته باشد. همچنین باید به این نکته توجه داشت که درصد قابل ملاحظه ای از ارتباط انسان با دیگران در زندگی روزمره به صورت ارتباط کلامی برقرار می شود که هرکس از توان صحبت کردن و برقراری ارتباط بهتر با دیگران برخوردار باشد از شرایط بهتری از نظر شخصی و اجتماعی برخوردار می شود.
بعضی از افراد فکر می کنند که دانستن فن بیان و مهارت در این کار مختص به افراد سخنور بوده و بیشتر برای سخنرانی در جمع به درد می خورد. در حالی که 75 درصد ارتباطات انسان ها ارتباطات کلامی است و کسی می تواند در زندگی اجتماعی خود موفق باشد که بتواند بهتر با دیگران ارتباط برقرار کند و نیاز ها و خواست های خود را با کلامی زیبا و گوش نواز به دیگران منتقل کند. هرچه قدرت نفوذ حرف بیشتر باشد توان تاثیر گذاری آن بیشتر می شود.
مطالعه بیشتر: فن بیان چیست؟
برای بهبود فن بیان چه کارهای باید انجام شود؟
برای بهبود فن بیان ابتدا فرد باید به صورت تئوریک تمام نقاط و زوایای سخنرانی و فن بیان را یاد بگیرد که این کار را می تواند با خواندن کتاب های مختلف انجام شود یا از طریق فضای مجازی اطلاعات لازم را بدست بیاورد و به صورت حضوری در کلاس های مختلف شرکت کند تا به نتیجه دلخواه برسد. در مرحله بعد باید سعی کند تمام اصول و موازینی را که یاد گرفته است به طور مناسب تمرین کند تا بتواند با تمرین و ممارست آمادگی کافی برای سخنرانی و انتقال پیام خود به دیگران به دست بیاورد و در پایان سعی کند آموخته های خود را در زندگی اجتماعی به مرور به کار گیرد و با صحبت در جمع های کوچک دو و چند نفره آمادگی خود را برای صحبت کردن در جمع بالا ببرد و هر جا در تجمع های مختلف فرصت پیدا کرد حتی در حد چند جمله کوتاه صحبت کند تا بتواند شرایط سخنرانی در جمع را برای خود از نظر ذهنی آسان کند و به این شکل اعتماد به نفس خود را بالا ببرد. تنها راه یادگیری مهارت های ارتباطی تمرین، ممارست و یادگیری درست می باشد.
چگونه می توان فن بیان را ارتقا داده و آن را برای سخنرانی تقویت کرد؟
برای بالا بردن فن بیان و تسلط براین کار شخص گوینده و سخنران باید علاوه بر آموزش، تمرین و ممارست کارهای دیگری هم انجام دهد تا هم شرایط را در هنگام سخنرانی برای خود مناسب تر کند هم توان خود را برای ارائه مطلب و تاثیر گذاری بر دیگران بالا ببرد. ندانستن و به کار بستن این نکات ریز می تواند تاثیرات مهم و غیر قابل انکاری در بالا بردن کیفیت فن بیان در سخنرانی داشته باشد که در ادامه سعی می شود به موارد مهم در این زمینه به صورت مختصر اشاره شود:
– یاد داشت کردن نکات کلیدی سخنرانی
یاد داشت برداری از نکات کلیدی می تواند به ذهن سخنران در جذب و تجسم اطلاعات کمک شایان توجهی کند و باعث شود فرد در صورت نداشتن متن مکتوب که بتواند از روی آن بخواند، داشتن یاد داشت می تواند علاوه بر یاد آوری سر تیتر مطالب، به کار خود هم سامان دهد و یک آغاز و پایان مناسب برای سخنرانی خود تدارک ببیند.
خرید کتاب(کلیک)
– ضبط کردن صدا
این کار باعث می شود تا گوینده بتواند صدای خود را از زاویه سوم شخص بشنود و بتواند در مورد کیفیت صدای خود قضاوت کند و به این شکل به نقاط ضعف خود پی ببرد و درصدد بر طرف کردن آن ها برآید.
– تمرین کردن مکالمات روزمره
فرد می تواند برای اینکه دیگران را مخاطب قرار دهد و سخنرانی را تمرین کند از مکالمات روزمره برای باز کردن سر صحبت با دیگران استفاده کند و با این کار طرف مقابل را به سمت مکالمه اصلی بکشاند و با مخاطب قرار دادن دیگران اصول فن بیان را در حرف های خود تمرین کند.
– ارتباط چشمی با مخاطب بر قرار کردن
یک ارتباط چشمی خوب و مطمئن می توان باعث بالا رفتن روحیه سخنران شده و سخنران بتواند به این وسیله به شرایط مسلط شده و ریتم و آهنگ سخنرانی را به سمت و سویی که دوست دارد هدایت کند. برای این کار سخنران باید به طور متناوب و با مکث های کوتاه چهره افراد آرام را که با نظر مثبت سخنانش را دنبال می کنند نگاه کند این کار باعث بالا رفتن اعتماد به نفس سخنران می شود و سخنران میتواند با روحیه بالا سخنرانی خود را در جهتی که می خواهد هدایت کند.
مطالعه بیشتر: جذب مرد م.رد علاقه با 5 تکنیک کلامی
– شمرده و با اعتماد به نفس حرف زدن
شمرده حرف زدن باعث می شود تا توجه شنونده به شکل کامل به سمت گوینده جلب شود و این کار باعث می شود تا شنونده با سخنران احساس همزاد پنداری کند و به این نتیجه برسد که گوینده دارد مستقیم با آن شخص حرف می زند. صاحب نظران معتقدند که شمرده صحبت کردن نه تنها باعث می شود که توجه شنونده به گوینده جلب شود بلکه فهم و درک شنونده به وسیله صحبت های گوینده تقویت می شود و وقتی که شنونده از نظر ظاهری آرام و مطمئن به نظر می رسد این بدان معناست که با گوینده ارتباط ذهنی برقرار کرده و گوینده و چهارچوب صحبت های او را پذیرفته است.
هماهنگ کردن اعضای بدن با زبان و غالب سخنرانی
فرد گوینده و سخنران می تواند با تنظیم کردن حرکات دست و پا و چهره با غالب سخنرانی شرایط تاثیر گذاری خود را بر شنوندگان بیشتر کند. لذا در هنگام سخنرانی باید از حرکات اضافه و خارج از انضباط دست ها و سرو گردن جلوگیری شود چون ممکن است باعث برهم خوردن تعادل ذهنی گوینده و شنوندگان شود. همچنین برای درست نفس کشیدن در زمان سخنرانی فردی که صاف ایستاده است یا درست نشسته است شرایط بهتری برای سخنرانی دارد.
نفس عمیق کشیدن برای حفظ آرامش
ممکن است سخنران در آغاز سخنرانی دچار استرس و اضطراب شود و خود بخود این کار باعث سطحی شدن تنفس گردد و این کار باعث بریده، بریده حرف زدنش شود در این شرایط سخنران باید به خود مسلط باشد و سعی کند با نفس کشیدن های عمیق اکسیژن بیشتری به اعضای بدن خود برساند تا به آرامی از این حالت خارج شود.
مطالعه بیشتر: قویت فن بیان
بالا بردن سطح معلومات
با مطالعه زیاد و بالا بردن سطح معلومات، سخنران می تواند در صورت پیش آ مدن هر مشکلی سر رشته کلام از دستش خارج نشود و با بداهه گویی سعی کند، بر فضا تسلط پیدا کند و با آرامش و اطمینان ذهن افراد مخاطب را به آن سمتی که می خواهد هدایت کند. این کار علاوه بر آن که کیفیت سخنرانی را بالا می برد، باعث می شود تا سخنران به مکث و تپق زدن گرفتار نشود و به صورت روان و حساب شده حرف بزند.
ایجاد مهارت برای کنترل استرس
بی شک یکی از مهمترین مهارت هایی که باعث می شود سخنران شرایط مناسبی برای کنترل بر فن بیان در هنگام سخنرانی داشته باشد، مجهز بودن به مدیریت استرس می باشد. معمولا در آموزش فن بیان برای سخنرانی بخشی از تکنیک ها و تمرینات به مدیریت استرس اختصاص پیدا می کند. برای تسلط بر استرس و کنترل آن در هنگام سخنرانی باید به این نکته توجه شود که استرس مشکلی مقطعی است که بیشتر حاصل فشارهای روانی می باشد که قبل و در حین سخنرانی ممکن است بر ذهن سخنران احاطه پیدا کند.
برای حل این مشکل باید قبل از سخنرانی راه های خلاصی از استرس را یاد گرفته و به کرات تکرار شود تا این حالت برای سخنران پیش نیاید و اگر به هر دلیلی در هنگام سخنرانی استرس بر سخنران مسلط شده سخنران نباید خود را ببازد و باید با مکث کردن یا نفس کشیدن های عمیق و روحیه دادن بخود از این شرایط خود را عبور دهد تا بتواند در آرامشی که به دست می آورد کار خود را ادامه دهد.
مطالعه بیشتر: انتظارات اشتباه خانم ها از آقایان
آخرین مقالات
-
درمان طرحواره رهاشدگیآیا شما هم احساس میکنید که در روابط خود همیشه در معرض […]
-
درمان طرحواره بدبینیآیا احساس میکنید همیشه دیگران قصد دارند شما را فریب […]
-
درمان طرحواره تنبیهآیا تا به حال احساس کردهاید که اشتباهات کوچک و بزرگی […]
-
درمان طرحواره آسیب پذیریآیا احساس میکنید همیشه در معرض آسیبپذیری بیشتر از […]
-
مدیتیشن برای کاهش خشمآیا تا به حال احساس کردهاید که خشم شما تحت کنترل شما […]
-
مدیتیشن برای رهایی از استرسآیا از استرسهای روزمره خسته شدهاید؟ آیا به دنبال […]
-
فواید مراقبه چیستآیا احساس میکنید زندگی شما از استرس و اضطراب پر شده […]
-
مدیتیشن برای افزایش تمرکز کودکانآیا کودکتان هنگام انجام تکالیف به راحتی حواسش پرت […]
-
مدیتیشن برای خواب آرامآیا شبها به سختی به خواب میروید؟ یا ممکن است حتی […]
-
مدیتیشن برای رفع سر دردآیا از سردردهای مکرر و طاقتفرسا خسته شدهاید؟ آیا به […]
حتما این مطالب را بخوانید
چرا نمیتوانم هیچ دوستی پیدا کنم
چرا نمیتوانم هیچ دوستی پیدا کنم؟ دلایلی که چرا نمیتوانیم دوست پیدا کنیم پیدا کردن دوستان جدید یک فرایند چند بُعدی است و ممکن است به دلایل مختلفی باشد که افراد دشواری در این زمینه تجربه کنند. برخی از دلایل ممکن شامل موارد زیر میشود:...
مدیریت تعارض چیست
مدیریت تعارض به چه معناست؟ مدیریت تعارض چیست ؟ مدیریت تعارض فرآیندی است که به کمک استراتژیها، فنون و روشهای مختلف، تفاوتها، ناهماهنگیها و اختلافات را در محیطهای مختلف اداره میکند. این فرآیند شامل شناسایی، تجزیه و تحلیل مسائل، یافتن راهحلهایی که منجر به کاهش...
پرورش تسلط کلامی
تسلط کلامی چیست؟ پرورش تسلط کلامی به مهارت و توانایی ارتباط برقرار کردن، بیان افکار و ایدهها، استفاده از واژگان مناسب و منظم، و انتقال پیامها و اطلاعات به شیوهای کارآمد و موثر اطلاق میشود. این مهارت شامل توانایی صحبت کردن به شیوه روان و...
زبان بدن
زبان بدن چیست؟ زبان بدن یک روش غیرکلامی است که افراد از طریق حرکات، اعمال و انتقال احساسات و نظراتشان، ارتباط برقرار میکنند. این نوع ارتباطات شامل انواع حرکات مانند نگاه کردن، اشاره کردن، تغییرات در اندازه بدن، حالتهای چهره و حرکات دست میشود. زبان...
دیدگاهتان را بنویسید