تقویت فن بیان
تقویت فن بیان
تقویت فن بیان یکی از ملاک های خوب حرف زدن و ارتباط برقرار کردن با دیگران می باشد. هر انسان موفقی برای پیشبرد کارهای خود باید بتواند با دیگران به بهترین شکل ارتباط بر قرار کند و نتیجه یک ارتباط خوب می تواند برای او رسیدن به اهدافی باشد که در ذهن خود ترسیم کرده است. برای برقراری یک ارتباط موثر، فرد باید بر آنچه می خواهد بگوید و چگونگی انتقال پیام تسلط مناسبی داشته باشد تا شنونده برای گرفتن و انتقال پیام او از آمادگی لازم برخوردار شود. یکی از عناصر مهم در برقراری ارتباط کلامی، درست و موزون حرف زدن است که برای این کار باید به تقویت فن بیان پرداخته شود..
اهمیت فن بیان و نفوذ کلام در برقراری ارتباط
برای آنکه شخص بتواند حرف و پیام خود را به دیگران منتقل کند باید از قدرت بیان خوبی برخوردار باشد و این قدرت بیان خوب در سایه مهارت و آموزش مناسب بدست می آید. بشر میلیون ها سال است که به گفته صاحب نظران بر روی زمین زندگی می کند و از زمانی که توانسته است برقراری ارتباط و سخن گفتن را در دستور کار خود قرار دهد شرایط زندگی او تغییر کرده است. بعد از فرا گرفتن حرف زدن و ارتباط برقرار کردن انسان به این نتیجه رسیده است که می تواند با گفتگو به جای جنگ و درگیری به اهداف خود برسد.
پس از اینکه انسان ها زندگی جمعی را برای ادامه حیات مناسب دیدند و جمع های بزرگ یا زندگی مدنی را در پیش گرفتند برای اداره زندگی جمعی به این نتیجه رسیدن که با صحبت کردن و تفاهم می توانند مشکلات را براحتی از پیشروی خود بردارند و به موفقیت برسند. در شهرنشینی یا مدنیت هرکس بتواند قدرت بیان خوبی داشت باشد و با دیگران بهتر ارتباط برقرار کند در زندگی شخصی و خصوصی می تواند به موفقیت های بیشتری دست پیدا کند.
قدرت بیان بالا فقط به روابط اجتماعی منحصر نمی شود بلکه تمام جنبه های زندگی بشر از جمله روابط کاری، عاطفی، اقتصادی، سیاسی، نظامی، امنیتی و… را در بر می گیرد. با این شرایط هر یک از شهروندان هر مقدار که بتواند به تقویت فن بیان خود کمک کند از شرایط بهتری در زندگی شخصی و خصوصی برخوردار خواهد شد.
حتی شخص می تواند از طریق گفتگو، فکر و اندیشه خود را برای دیگران بیان کند و هرچه قدرت بیان فرد بیشتر باشد به طبع تاثیر گذاری و اقناع او بیشتر خواهد شد تا جایی که می تواند ذهن دیگران را به تسخیر خود در آورد و آنگونه که می خواهد دیگران بیندیشند و اعمال خود را در آن چهار چوب انجام دهند.
مثلا در زمان های گذشته در ایران فرقه ای به وجود آمد که با نام اسماعیلیان شناخته می شوند آن ها با استفاده از فن بیان چنان بر پیروان خود تاثیر می گذاشتند که پیروان و مردم عادی آن ها جانشین خدا می دانستند و بدون اندیشیدن حرف های آن ها را مو به مو انجام می دادند حتی زندگی در شرایط سخت و یا فدا شدن برای آن ها را کار درست و انسانی می دانستند بطوری که با نام فدائیان هم شناخته می شوند.
مطالعه بیشتر: آموزش فن بیان
امروزه هم تاثیر سخن گفتن و فن بیان را می توان در زندگی مردم کشورهای کره شمالی و جنوبی و مقایسه شیوه زندگی آن ها به خوبی درک کرد.
چرا انسان ها باید به تقویت فن بیان خود کمک کنند؟
جدای از سخنرانی در تجمع ها و میتینگ های بزرگ هرکس برای زندگی در فضای جامعه نیاز به تقویت فن بیان خود دارد تا بتواند با شرایط زندگی خود را هماهنگ کند و حق و حقوق خود را بدست بیاورد. هرکس در زندگی شخصی در شرایطی قرار می گیرد که خواسته یا نا خواسته باید برای جمعی صحبت کند. در این گونه محافل شخص معمولا بخاطر آن متکلّم وحده یا سخنران می شود که یا لازم باشد از حق و عقایدش دفاع کند یا لازم باشد برای انجام دادن یا ندادن کاری کسی یا گروهی را متقاعد نماید.
در زندگی شغلی هم، چه قرار داشتن در شرایط اداری یا غیر اداری هرکس از قدرت بیان بالاتری برخوردار باشد بهتر می تواند با دیگران ارتباط برقرار کند و این ارتباط می تواند نقش موثری در آینده شغلی و کاری او داشته باشد به این ترتیب که یک کارمند اگر بتواند قدرت بیان خود را تقویت کند و در روابط کاری از آن استفاده نماید زودتر می تواند پله های ترقی را طی کرده و به مدارج بالای کاری دست پیدا کند.
برای پی بردن به قدرت بیان می توان با یک مثال ساده مساله را بهتر روشن نمود بر فرض اگر یک نفر از معلومات علمی بالایی برخوردار باشد و حتی برای حرف زدن و گفتگو هیچ استرس و اضطرابی هم نداشته باشد و از نظر خودش و دیگران برای سخنرانی وضعیتش مناسب باشد.
اما این فرد اگر از قدرت بیان خوبی برخوردار نباشد و اصول اولیه سخن گفتن را نداند نمی تواند با دیگران ارتباط برقرار کند و حتی اگر اصرار بر حرف زدن داشته باشد از طرف دیگران ترد شده و افراد مختلف به بهانه های مختلف محل حرف زدن او را ترک می کنند و یا اگر نتوانند به هر دلیلی محل حرف زدن او را ترک کنند جسماً در فضای سخن گفتن او حضور دارند و از نظر ذهنی هیچ توجهی به حرف زدن سخنران نداشته و برای آن ها مهم نیست سخنران چه می گوید.
مطالعه بیشتر: فن بیان و سخنرانی
چگونه می توان فن بیان را تقویت کرد؟
راه های زیادی برای تقویت فن بیان وجود دارد که آموزش و یادگیری آن ها می تواند تاثیر شگرفی در بالا رفتن سطح بیان و ارتباط برقرار کردن فرد با دیگران داشته باشد. پس از یادگیری کارهای که برای تقویت فن بیان مناسب دانسته می شود، فقط تمرین و ممارست است که می تواند کیفیت کار را بالا ببرد و در نتیجه قدرت فن بیان تقویت شود. از کارها و تمریناتی که می تواند به تقویت قدرت بیان کمک کند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– شمرده حرف زدن
در زمان صحبت کردن برای دیگران باید به این نکته توجه شود که شمرده حرف زدن می تواند کلید موفقیت در تقویت بیان باشد. چون شنونده به وضوح کلمات را می شنود و در صورتی که به موضوع سخنرانی علاقمند باشد می تواند با آن همزاد پنداری کرده و بهتر حرف گوینده را بشنود. صاحب نظران در حیطه روانشناسی و تقویت فن بیان معتقدند که یکی از کارهایی که فرد می تواند انجام دهد، تا وضوح کلامش بیشتر شود کم کردن سرعت در زمان حرف زدن و شمرده سخن گفتن است.
معمولا افراد در زمان حرف زدن وقتی که حرفی را مهم نمی دانند یا از چیزی نگران هستند و در مورد حرف های که می زنند تردید دارند سعی می کنند با تند حرف زدن هرچه سریع تر مطالب را ارائه دهند و خود را از آن شرایط برهاند. اما وقتی گوینده به حرفی که می زند اطمینان دارد سعی می کند شمرده و با تسلط حرف بزند. شمرده صحبت کردن نه تنها فهم شنونده را تقویت می کند بلکه در زمان سخنرانی باعث می شود تا شنونده آرام و مطمئن به نظر برسد.
یکی از روش های ساده ای که می توان با انجام آن شمرده صحبت کردن را تمرین نمود و از آن به عنوان معیاری برای ارزیابی سرعت صحبت کردن استفاده کرد. برای تمرین سرعت گفتار، رشته بلندی از اعداد باید خوانده شود و در زمان خوانده شدن در هوا نوشته شود با این کار می توان ضرب آهنگ صدا را تنظیم نمود.
– تاثیر اطمینان و اعتماد به نفس در حرف زدن برای تقویت فن بیان
یکی دیگر از کارهایی که می تواند به تقویت فن بیان کمک کند داشتن اعتماد به نفس در زمان حرف زدن می باشد. نداشتن ترس و تردید در زمان حرف زدن می تواند باعث تقویت اعتماد به نفس شخص شود. نداشتن اعتماد به نفس می تواند به همه چیز حتی صدا و طرز حرف زدن هم لطمه بزند. پس سخنران یا متکلّم باید حرف های خود را با اطمینان و بدون تردید بیان کند تا مشکلی برایش پیش نیاید.
مطالعه بیشتر: فن بیان چیست ؟
– مهارت در مدیریت استرس
یکی از مهارت های که می تواند باعث تقویت فن بیان شود و فرد را به آرامش برساند مجهز شدن او به مدیریت استرس می باشد. اگر کسی از قدرت بیان بالایی هم برخوردار باشد با دچار شدن به استرس می تواند سر رشته کلام را از دست بدهد و دچار پریشانی و تسلسل گردد باید به این نکته توجه داشت که استرس یک تنش مقطعی است که موقتی بوده و در صورت تسلط بر شرایط و کنترل آن، می توان خود را از آن شرایط خارج نموده و برای ادامه کار به آرامش رسید.
تاثیر کنترل صدا بر تقویت فن بیان
مطالعه بیشتر: زبان بدن
در زمان سخنرانی باید به این نکته توجه داشت که صحبت کردن به یک روال یکنواخت و آرام می تواند باعث دل زدگی و کسل شدن شنونده شود یا صحبت کردن یکنواخت با صدای نسبتا بلند بدون توجه به مفهوم جملات می تواند طبعات بدی برای سخنران داشته باشد پس یک سخنران کار بلد و فهمیده، باید برای جذب و جلب توجه شنوندگان به سمت خود، لحن و میزان صدای خروجی از دهان خود را با مفهوم کلماتی که ادا می کند تنظیم نمایید تا با این روش توجه شنونده را به سوی خود جلب نماید و ذهن او را به سمتی که در نظر دارد هدایت کند.
استفاده از رابطه زبان بدن برای تقویت فن بیان
سخنران در زمان صحبت کردن می تواند با برقرار رابطه بین زبان و اعضای بدن مثل حرکت سر، گردن، دست و پا یا حرکات چهره تاثیر حرف های خود را بر شنونده بیشتر کند ولی باید توجه داشته باشد که این حرکات از چهارچوب مناسب خود خارج نشود چون ممکن است باعث از بین رفتن اثر بخشی کلام گوینده شود.
خبر خوانی
یکی از روش هایی که می تواند باعث تقویت فن بیان بشود خبر خوانی می باشد. اگر کسی بخواهد از هر فرصتی برای حرف زدن با دیگران استفاده کند و با این روش بخواهد فن بیان خود را تقویت کند، باید به اندازه کافی موضوع برای حرف زدن و ارتباط برقرار کردن با دیگران داشته باشد.
بهترین روش برای این کار خواندن خبر در روزنامه و فضای مجازی است چون اکثر مردم به شکل مستقیم یا غیر مستقیم اخبار را دنبال می کنند حرف زدن درباره خبرهای روزمره می تواند به گوش آن ها آشنا باشد و آن ها را وادار کند که وارد بحث شوند.
همچنین خواند خبرهای روزانه از مراجع معتبر می تواند باعث تقویت قدرت تحلیلی فرد شده و توان او را برای حرف زدن و ارتباط برقرار کردن چند برابر کند.
کتاب خوانی و مطالعه برای تقویت فن بیان
یکی دیگر از راه هایی که می تواند باعث بالا رفتن فن بیان شود مطالعه و خواندن کتاب های مختلف می باشد. در هر صورت انسان برای تقویت فن بیان نیاز به سخن گفتن و محتوای تحلیلی دارد و این مسئله را می تواند با خواندن کتاب های مختلف رفع و رجوع کند.
کتاب خواند باعث بالا رفتن معلومات می شود که به شکل متقابل می تواند باعث بالا رفتن حیطه سخن گفتن فرد شود. همچنین خواندن و مطالعه کردن باعث بالا رفتن دایره واژگان می شود و زمانی که دایره واژگان فرد به حد مطلوبی برسد هیچگاه در سخنرانی به بن بست نمی رسد و اگر اتفاق غیر منتظره ای در زمان سخنرانی برای او رخ بدهد دچار سکوت نمی شود و در هر زمان که اراده کند می تواند با بیان واژگان جدید و همسو خود را از بحران خارج کند.
مطالعه بیشتر: 7عامل برای تقویت روابط عاطفی
تقویت فن بیان با گوش دادن به صدای خود
یکی از روش های ساده برای تقویت فن بیان، صحبت و شنیدن این صحبت ها به شکل ضبط شده می باشد. در این روش یا فرد می تواند به شکل سخنرانی در یک موضوع خاص حرف های خود را ضبط کند و دوباره آن را بشنود تا به این وسیله بتواند مشکلات کلام خود را دریابد و نسبت به بر طرف کردن آن اقدام کند قبل از این کار برای آنکه فرد بتواند در هنگام صحبت کردن برای خود تمرکز داشته باشد بهتر است آواز گوش کند و ابتدا آواز را با خواننده تکرار کند سپس خودش به صورت مجزا آواز بخواند.
دوره های آموزشی رایگان در یوتیوب
همین الان میتونی از کانال یوتیوب ما دیدن کنی و مارو حمایت کنی و کلی ویدیو های آموزشی و دوره های آموزشی رایگان ببینی
نمایش دوره های رایگان
حتما این مطالب را بخوانید
چرا نمیتوانم هیچ دوستی پیدا کنم
چرا نمیتوانم هیچ دوستی پیدا کنم؟ دلایلی که چرا نمیتوانیم دوست پیدا کنیم پیدا کردن دوستان جدید یک فرایند چند بُعدی است و ممکن است به دلایل مختلفی باشد که افراد دشواری در این زمینه تجربه کنند. برخی از دلایل ممکن شامل موارد زیر میشود:...
مدیریت تعارض چیست
مدیریت تعارض به چه معناست؟ مدیریت تعارض چیست ؟ مدیریت تعارض فرآیندی است که به کمک استراتژیها، فنون و روشهای مختلف، تفاوتها، ناهماهنگیها و اختلافات را در محیطهای مختلف اداره میکند. این فرآیند شامل شناسایی، تجزیه و تحلیل مسائل، یافتن راهحلهایی که منجر به کاهش...
پرورش تسلط کلامی
تسلط کلامی چیست؟ پرورش تسلط کلامی به مهارت و توانایی ارتباط برقرار کردن، بیان افکار و ایدهها، استفاده از واژگان مناسب و منظم، و انتقال پیامها و اطلاعات به شیوهای کارآمد و موثر اطلاق میشود. این مهارت شامل توانایی صحبت کردن به شیوه روان و...
زبان بدن
زبان بدن چیست؟ زبان بدن یک روش غیرکلامی است که افراد از طریق حرکات، اعمال و انتقال احساسات و نظراتشان، ارتباط برقرار میکنند. این نوع ارتباطات شامل انواع حرکات مانند نگاه کردن، اشاره کردن، تغییرات در اندازه بدن، حالتهای چهره و حرکات دست میشود. زبان...
دیدگاهتان را بنویسید